29 серпня 2024

«Ти як?» Допомога в онлайні: для ментального здоров’я

            У часи, коли зовсім складно подбати про себе, можна звернутися за онлайн-підтримкою. Ділимося перевіреними ресурсами:

-Платформа допомоги врятованим https://www.help-platform.in.ua
Онлайн-майданчик, на якому зібрані контакти ключових сервісів підтримки постраждалих від різних видів насильства в умовах війни.

-Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців, громадський рух «Жіноча сила» Громадський рух «Жіноча Сила України»
Безплатні телефонні консультації для військових та їхніх рідних та групи підтримки для дружин, коханих та матерів військовослужбовців.

-BetterMe: Mental Health https://apps.apple.com/.../betterme.../id1363010081...
Навчальний курс з навичками самодопомоги при стресі — у мобільному застосунку.

-БО «Об'єднання підлітків та молоді Teenergizer» Teenergizer
Безплатні психологічні онлайн-консультації для підлітків.

-БФ «Центр здоров'я та розвитку “Коло сім'ї”» Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї"
Допомога психічному здоров’ю дітей, молоді, дорослих та людей літнього віку.

-БФ «Майнді» Mindy Mindyfoundation
Психологічна допомога постраждалим від війни.

-БФ «Ветеран хаб++» Veteran Hub
Онлайн-ресурс психоедукаційних матеріалів для ветеранів, захисників та їхніх близьких від фахівців «Це ОК».

-«Поруч» https://poruch.me
Проєкт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) із психологічної підтримки для підлітків, вчителів та батьків

-«Розкажи мені» https://tellme.com.ua
Інтернет-платформа психологічної допомоги.

-krisenchat Ukrainian https://krisenchat.de/uk/ukraine?chat=true
Консультації з психологом незалежно від перебування, життєвої ситуації та масштабу проблеми (чат-спілкування).

-«НЕ ДРІБНИЦІ» https://www.notrivia.com.ua
Сайт, де зібрані картки-гайди, які розкривають питання, що турбують підлітків, допомагають розібратися з проблемами в стосунках і переживаннями, які загострила війна.

-ГО «Дівчата» ГО Дівчата
Психологічна та психотерапевтична допомога постраждалим від насильства дітям, підліткам, жінкам, чоловікам та їхнім родинам.

-Brave & Save Platform https://www.instagram.com/brave.safe.platform/
Сервіс з надання психосоціальної підтримки постраждалим від гендерно зумовленого насильства внаслідок воєнних дій та ВПО.

-WOMAN AND WAR Charity Foundation Womensupportua
Безплатна психологічна онлайн-підтримка жінкам і дітям.

-БФ «Сильні» Сильні
Безплатна психологічна, юридична та медична допомога людям, які пережили сексуальне насильство після початку повномасштабного вторгнення.

-ГО «Психологічна підтримка та реабілітація “Вільний Вибір”» Вільний Вибір
Безплатна психологічна допомога ветеранам та ветеранкам, військовослужбовцям та членам їхніх родин.

-БФ «Світ Українцям» БФ Світ Українцям
Безплатна психологічна допомога (індивідуальна та групова) людям, що постраждали від російської військової агресії.

-«База» База
Мобільний застосунок психологічної підтримки для ветеранів та ветеранок.

-БФ «Право на захист» Право на захист
Безплатна психологічна (індивідуальні консультації та підтримувальні групи) допомога ВПО та постраждалим від воєнних дій в Україні.

-«Свідок» Svidok - Voices of the War in Ukraine
Соціальна платформа спогадів, де люди анонімно описують свій досвід життя під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

-Безоплатна правнича допомога Безоплатна правнича допомога
Безплатні консультації та роз’яснення юристів з усіх правових питань.

-Чат-бот «Друг» https://t.me/friend_first_aid_bot
Інноваційний проєкт, створений спеціалістами у сфері ментального здоров’я на основі доказових методів.

28 серпня 2024

«Насильницькі зникнення: як діяти та куди звертатися»

  Правовий бібліоорієнтир

До Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень - 30.08.

            Щороку 30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Для України вже дев’ятий рік поспіль цей день має особливо трагічне забарвлення, а з початком повномасштабного вторгнення росії привертає ще більшу увагу міжнародної спільноти до скоєних агресором злочинів. І дана ситуація має архіглобальний характер, адже наразі неможливо підрахувати точну кількість насильницьки зниклих українців.
             Ця дата була встановлена відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 65/209 від 21 грудня 2010 року. Так, документ транслює глибоку стурбованість, зокрема пов’язану із збільшенням числа недобровільних або насильницьких зникнень в різних регіонах світу, пов’язаних з затриманнями, арештами або викраданнями, зростаючим числом повідомлень про переслідування, жорстоке поводження і залякування родичів зниклих осіб або свідків подібних злочинів.
               Першим міжнародно-правовим актом, яким гарантується абсолютне право людини не піддаватися насильницьким зникненням, стала Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень. Україна приєдналась до цієї Конвенції в 2015 році.

Перегортаючи сторінки твої в ювілей

 

Бібліограф інформує.

 

    Вивчення історії рідного краю  корисне й пізнавальне заняття, і навіть невід'ємний пункт культурної спадщини.

    Цікавлячись історією своїх рідних місць, людина може усвідомити минуле, зрозуміти багато чого в тому, що відбувається. Цей інтерес дозволить звернути увагу на важливі та цікаві події, політичних діячів та діячів культури, покаже необхідність дбайливого ставлення до історичних пам'яток та культурної спадщини.

   Почати вивчення рідного краю варто читати історичну літературу. Знання про минуле – це необхідний чинник нашої історичної та культурної спадщини.

    У 2024 році ювілеї відзначають багато книжкових видань. Інформаційно-бібліографічний відділ представляє до вашої уваги виставку однієї книги-ювіляра «Історія міст і сіл УРСР. Одеська область»

    2024 року виповнюється 55 років з дня видання «Історія міст і сіл УРСР. Одеська область».  - Київ, 1969 - 910 с.

 Українська: Історія міст і сіл Української РСР: В 26 т. Одеська область                  / Ред. кол. тому: Гладка Л. В. (голова), Ануфрієв Л. О. (заст.), Бачинський А. Д., Боровой С. Я., Вольський С. А., Воробей П. І., Каришовський П. Й., Касьян Я. Г., Коваленко К. С., Ковбасюк С. М., Коломійчук В, Т., Коновалов В. Г., Коншина В. А., Курносов Ю. О., Лопата П. П., Мазуренко I. Д., Некрасов П. А., Першина 3. В., Раковський М. Ю., Смирнов О. М., Цвілюк С. А. (відп. секр.), Цимбал Є. I., Чижевський М. Т., Чухрій П. Г. АН УРСР. Інститут історії. – К.: Голов. ред. УРЕ АН УРСР, 1969. – 910 с.

27 серпня 2024

«Ти як?» Післявоєнні реакції: як спонукати ветерана звернутися до фахівця з ментального здоров’я?

             Рішення звернутися до психолога, психотерапевта чи психіатра не даються легко. Особливо коли культура звернення по таку допомогу лише формується, а стереотипи про ментальне здоров'я ще переважають.
             У випадку з ветеранами, які мали травматичний досвід, може додаватися небажання «аби хтось порпався у голові» або ж переконання, що зрозуміти зможуть лише «свої». Ми можемо мати щире бажання допомогти людині, та варто памʼятати, що тиснути, сваритися чи примушувати звернутися до спеціаліста - невдалий варіант. Завжди, а особливо у випадку з військовими, слід шукати власний шлях, побудований на довірі й турботі.

26 серпня 2024

«Відпочиваємо з книгою: літнє читання»

    Сьогодні ми запропонували вам добірку відмінних компаньйонів для відпустки, з якими ви не занудьгуєте. Після знайомства з ними ви повністю зможете похвалитися своєю ерудицією та знанням книжок.

     Літо - це маленьке життя... Попереду у нас ще й Оксамитовий  сезон та Бабине літо.

    У прекрасний серпневий місяць, на нас ще чекають пікніки, посиденьки з друзями, тихі затишні вечори, наповнені щебетом птахів і п'янкими ароматами квітучої природи.

    До вашої уваги віртуальна виставка, яка рекомендує книги, що зроблять час літніх відпусток незабутнім!

    Місце та форма проведення відпочинку, тепла погода, морські купання, підкорення гірських вершин та багато іншого залежить, звичайно, не тільки від наших бажань. Але створити свій літній настрій можна за допомогою відмінних літературних творів, які ви можете обрати самі, на запропонованій виставці-рекомендації. Наша мета – допомогти читачам створити потрібну атмосферу приємного проведення часу за допомогою правильних рекомендацій цікавих книжкових новинок та перевіреної роками класики.

    Пам'ятайте, що до вибору книги для літнього відпочинку слід підійти ґрунтовно.

 

    У світі, де яскраві екрани, що світяться, приваблюють сильніше, ніж сторінки, де миттєві повідомлення витісняють роздуми, слова Рея Бредбері про читання книг звучать, як голос з іншого виміру – виміру, де література була дороговказом, а бібліотеки – храмом знань.

     Чому радимо вам почитати Рея Бредбері (1920-2012), тому що він нагадує нам про те, що книги – це жива матерія, яка живить наші душі, розвиває нашу уяву і формує розуміння світу. Він вірить, що книги можуть врятувати світ, і його слова стають закликом для людей, які думають.

    Своєрідний, оригінальний, неповторний - такими епітетами нагороджують відомого американського письменника шанувальники його творчості.

    За своє досить тривале життя він написав понад 800 творів різних жанрів.    

     Серед найбільш популярних у читачів – збірка оповідань Рея Бредбері «Марсіанські хроніки», автобіографічна повість «Кульбабове вино» і романи «Насувається лихо» і «451 градус за Фаренгейтом».

     У книжках письменника захоплюючий сюжет поєднується з серйозним філософським осмисленням життєвих явищ. Його велика літературна спадщина відрізняється, з одного боку, космізмом і вірою у безмежні людські можливості, а з іншого - лякає неминучістю всесвітнього зла. Письменник невпинно нагадує про те, що людині за будь-яких обставин слід до кінця залишатися Людиною.

    Перенестися в дитинство, читаючи одну з найвідоміших книг у світі – «Вино з кульбаб».

    Бредбері, Рей. «Кульбабове вино».[Текст]:[проза]                        /Переклад з англійської: В. Митрофанов. Тернопіль: «Навчальна книга - Богдан». – 2015. – 432 c.

A/б; ч/з; Ф2; ф3; ф4.

    Прожити разом із дванадцятирічним хлопчиком місяці літніх канікул - дивовижних відкриттів, сумів та радощів, головні з яких - дихати, відчувати та жити. Бредбері настільки органічно описує світ очима дитини, що дуже віриш усьому, що він пише. І сам бачиш усі ці яскраві картинки, відчуваєш запахи, чуєш звуки літа. «Вино з кульбаб» - як законсервована радість. Цю книгу можна відкривати, коли сумно, холодно та самотньо. З неї ніби ллється сонячне світло, тепло та радість.

23 серпня 2024

«Мальовнича, рідна, незалежна Україна»

 Віртуальна патріотична виставка 

До Дня Державного Прапора України (23.08.) та Дня Незалежності України (24.08.)

              Найвизначніші державні свята українського народу – День Державного Прапора України і День Незалежності України – цьогоріч ми відзначаємо в умовах повномасштабної війни, яку країна-агресор розв’язала проти нашого народу.
              Особливою ознакою цих святкових днів є те, що нині, як ніколи в сучасній Україні, громадяни нашої держави глибше усвідомлюють важливість міцності держави, її суверенітету та територіальної цілісності, поваги до державних символів і, безперечно, єдності всього народу у відстоюванні свободи і незалежності країни.
           Тематичну літературу, представлену на виставці, можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 

Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

День Державного прапора України


23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це також національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.

Синьо-жовте поєднання утвердилося як українські національні кольори під час європейської «Весни народів» у 19 столітті. Але загалом ця символіка з нами зі значно давніших часів.

Поєднання блакитного тла та жовтого малюнку зустрічається в символіці українських населених пунктів, починаючи з часів Русі. Козаки використовували синє тло та малювали жовті хрести, небесні світила та зброю на полкових і сотенних знаменах.

Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові.

На Наддніпрянщину, яка була в складі Російської імперії, синьо-жовтий прапор як символ української національної боротьби прийшов після подій революції 1905–1907 років. А вже за десятиріччя, у 1917-му, він став офіційним стягом української державності. Під синьо-жовтими прапорами відбувалися маніфестації українців. З ними українські воїни 100 років тому вирушали в бій. У квітні 1918-го синьо-жовті прапори підняли над кораблями Чорноморського флоту у Севастополі.

А після втрати незалежної української держави синьо-жовтий прапор залишався символом національної боротьби та спроб відновити державність у різних регіонах України.

Навіть в радянській Україні були спроби піднести національний прапор. 1 травня 1966 року над будинком Київського інституту народного господарства у Києві (нині Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана) замість червоного прапора зранку височів синьо-жовтий. Студент Георгій Москаленко та робітник Віктор Кукса, які це зробили, планували викликати неабиякий резонанс – прапор мали побачити студенти і робітники заводу «Більшовик», що зранку збиратимуться в колони на першотравневу демонстрацію. Через 9 місяців КГБ знайшов сміливців. Вони отримали відповідно 3 та 2 роки таборів суворого режиму.

22 січня 1973-го в Чорткові на Тернопільщині Володимир Мармус із вісьмома товаришами вивісив 4 національні прапори.

26 квітня 1989-го у Львові під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, а 22 травня того ж року – Шевченківське свято в Києві. 23 березня 1990 року він з’явився над Тернопільською міськрадою; 3 квітня – над Львівською ратушею; 24 липня – урочисто піднятий над Київською міською радою.

22 серпня 2024

Прапор єднає вільних

          23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. 4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, ВРУ офіційно затвердила його Державним Прапором України.

21 серпня 2024

Символ боротьби за волю

23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це також національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.

«Ти як?» Аби проявити повагу до ветерана, ніколи не кажіть…


                 Хоч би як нам було цікаво, хоч би як ми хотіли дізнатися, коли ж закінчиться війна, пам’ятаймо про особисті кордони одне одного. Запитайте ветерана чи ветеранку, як їх зустріли вдома, як почуваються, чим планують займатися, чи потрібна якась допомога…  Навіть якщо людина цього не покаже, насправді вона буде глибоко вдячна вам за повагу і тактовність.

20 серпня 2024

Учнів Одещини запрошують безкоштовно вивчати англійську мову

Дітям та підліткам 9-17 років пропонують щотижневі онлайн-заняття з розмовної англійської мови з волонтерами з усього світу. Заняття надає міжнародна громадська організація ENGin.

Учасники програми можуть займатися з волонтерами-однолітками індивідуально або у міні-групах (два учні та один волонтер) на вибір. Усі волонтери проходять ретельний і відбір, що гарантує безпеку освітнього процесу.

Для участі в програмі потрібні базовий рівень англійської мови та можливість приділяти заняттям годину на тиждень.

Для учнів 9-17 років навчання протягом одного року є безкоштовним.

Дорослі також можуть долучитися до навчання, зробивши одноразовий благодійний внесок у 750 грн за рік навчання. Самі заняття з волонтерами є безкоштовними. Внески дорослих учасників покривають операційні витрати програми та безкоштовне навчання для дітей та підлітків.

Прочитати більше про проєкт та подати заявку на участь можна за цим посиланням:

https://uk.enginprogram.org/learn

 

Довідка:

Організація ENGin була заснована у 2020 році американкою українською походження Катериною Манофф. Метою організації є забезпечення можливості вільного володіння англійською мовою для кожного українця.

Від часу заснування програми у ній взяли участь уже понад 23 тисячі українців та 21 тисяча волонтерів зі 140 країн світу. Організація НЕ приймає волонтерів з росії та Білорусі.

19 серпня 2024

«Ти як?» Сила слова: як працюють афірмації?

          Від слова до діла далека дорога. Але афірмації дійсно працюють. Пояснюємо, коли та як.
          А чи користуєтеся ви афірмаціями? Що ви собі говорите, щоб налаштуватися на добрий гумор?

14 серпня 2024

«Ти як?» Сім’ї бувають різні

             Сім'ї можуть бути дуже різними. Але це завжди ті, хто підтримує нас, а ми — їх. Найважливіші. А ще, коли ми дорослішаємо, можемо самі знаходити рідних людей і будувати з ними близькі та важливі стосунки.

13 серпня 2024

#хаби_цифрової_освіти_одещини

У бібліотеках Ізмаїльської ЦБС для дорослих консультують з питань цифрової грамотності.

У Центральній міській бібліотеці ім. І.П. Котляревського всі охочі можуть отримати поради щодо користування смартфоном, комп’ютером, інтернетом та основними онлайн-сервісами, дізнатися свій рівень цифрової освіти та як його підвищити. Також для користувачів було розроблено інструкцію для визначення рівня навичок цифрової грамотності на платформі «Дія. Освіта»: «12 кроків до визначення рівня цифрової грамотності: онлайн-тестування». 

В бібліотеках-філіях  Ізмаїльської ЦБС для дорослих користувачів консультують бібліотекарі, які самостійно отримали цифрові навички на платформі «Дія. Освіта».

Діяльність Хабів цифрової освіти на базі бібліотек підсилюється проєктом «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти», що впроваджується в усіх областях України. Він спеціально створений для людей старшого віку, які не дуже впевнено користуються цифровими інструментами, та допоможе їм навчитися користуватися смартфоном та електронними послугами у найрозповсюдженіших життєвих ситуаціях.

#хаби_цифрової_освіти_одещини

12 серпня 2024

«Слідом за #Голосами»

 26 липня до Ізмаїльської ЦМБ ім. І.П. Котляревського завітали гості з Форуму військових письменників – директорка Форуму та Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець та відомі письменниці Ольга Криштопа і Катерина Флекман. 

Основою заходу стала книга «#Голоси», що є збіркою прозових і поетичних творів, а також роздумів 30 учасників Всеукраїнського форуму військових письменників. Відвідувачі та співробітники бібліотеки мали змогу коротко дізнатися про кожного з митців та доторкнутися до мистецтва слова безпосередньо. Під час зустрічі письменниці цитували та декламували уривки з творів, що створювало незабутню душевну атмосферу, що вкрай важливо у ці нелегкі часи.

Тепер у відділах обслуговування користувачі матимуть змогу знайомитись з книгами, які піднімають важливі для всіх людей теми: це і книга практик для відновлення фізичного, психічного та ментального здоров’я «Ти вивезеш. Інструкція з любові до себе» Катерини Флекман, і збірка новел «Ключі» Ольги Криштопи, і «Щоденник непрофесійного військового» Миколи Ніколаєва, і «#Голоси. Антологія військових письменників» та найновіша книга, в якій зібрано 20 історій жінок-військовослужбовиць, «Жінки на війні» Христини Парубій.

«Ти як?» У чому сила вишиванки?

             Нехай вишиванка буде символом наших сили, єдності й незламності!