28 серпня 2024

Перегортаючи сторінки твої в ювілей

 

Бібліограф інформує.

 

    Вивчення історії рідного краю  корисне й пізнавальне заняття, і навіть невід'ємний пункт культурної спадщини.

    Цікавлячись історією своїх рідних місць, людина може усвідомити минуле, зрозуміти багато чого в тому, що відбувається. Цей інтерес дозволить звернути увагу на важливі та цікаві події, політичних діячів та діячів культури, покаже необхідність дбайливого ставлення до історичних пам'яток та культурної спадщини.

   Почати вивчення рідного краю варто читати історичну літературу. Знання про минуле – це необхідний чинник нашої історичної та культурної спадщини.

    У 2024 році ювілеї відзначають багато книжкових видань. Інформаційно-бібліографічний відділ представляє до вашої уваги виставку однієї книги-ювіляра «Історія міст і сіл УРСР. Одеська область»

    2024 року виповнюється 55 років з дня видання «Історія міст і сіл УРСР. Одеська область».  - Київ, 1969 - 910 с.

 Українська: Історія міст і сіл Української РСР: В 26 т. Одеська область                  / Ред. кол. тому: Гладка Л. В. (голова), Ануфрієв Л. О. (заст.), Бачинський А. Д., Боровой С. Я., Вольський С. А., Воробей П. І., Каришовський П. Й., Касьян Я. Г., Коваленко К. С., Ковбасюк С. М., Коломійчук В, Т., Коновалов В. Г., Коншина В. А., Курносов Ю. О., Лопата П. П., Мазуренко I. Д., Некрасов П. А., Першина 3. В., Раковський М. Ю., Смирнов О. М., Цвілюк С. А. (відп. секр.), Цимбал Є. I., Чижевський М. Т., Чухрій П. Г. АН УРСР. Інститут історії. – К.: Голов. ред. УРЕ АН УРСР, 1969. – 910 с.

    Історія Міст І Сіл Української РСР– фундаментальне енциклопедичне видання з історії міст і сіл України, що складається з 26-ти томів. Задум створення безпрецедентного багатотомного видання з історії вітчизняних населених пунктів належав         Івану Петровичу  Крип’якевичу, директору Інституту суспільних наук   АН УРСР у м. Львові.

    Реалізацію масштабного проекту поділили на три етапи: організаційно-підготовчий (1962 – весна 1964); написання історичних нарисів і довідок, апробація і наукове редагування текстів (весна 1964 – осінь 1967); публікація (1967–74).

        У томі «Одеська область», що є частиною 26-томної праці «Їсторія міст і сіл Української РСР», висвітлюються історія і життя міст і сіл області.

     Ця енциклопедія була першою фундаментальною історичною роботою, в одному з томів якої висвітлюється історія населених пунктів Одеської області України.

    Окрім російськомовного видання «Історії міст та сіл Української РСР, у 1969 році було випущено видання українською мовою Історія міст та сіл Української РСР  Одеська область.

    У створенні тому «Одеська область» взяли активну участь наукові працівники і викладачі Одеського державного університету ім. І. І. Мечникова, політехнічного та педагогічного інститутів, вищого інженерно-мореплавного училища, технологічного інституту ім. М. В. Ломоносова, інституту інженерів морського флоту, інженерно-будівельного інституту, сільськогосподарського інституту, медичного інституту їм. М. І. Пирогова, електротехнічного інституту зв'язку ім. О. С. Попова та інституту народного господарства.

     Допомогу авторам подали Державна історична бібліотека УРСР, Одеська наукова бібліотека їм. О. М. Горького, Одеський історико-краєзнавчий та Одеський археологічний музеї.

    У виявленні та збиранні матеріалів багато зусиль доклали вчителі, працівники культосвітніх установ, краєзнавці, журналісти.                                    Під керівництвом обласної редколегії працювало 25 районних комісій та близько 390 робочих груп, які підготували первинні матеріали для нарисів і довідок про історію населених пунктів.

     Для ілюстрування тому широко використано фотодокументи Державного архіву кінофотофонодокументів Української РСР, місцевих музеїв, газет і видавництв.

    У томі вміщено 62 нариси про міста, районні центри і найвизначніші населені пункти, а також 315 довідок про центри селищних і сільських Рад. У нарисах і довідках подано відомості про час заснування того чи іншого населеного пункту, первісні поселення на його території, походження назви, важливі історичні події тощо. Читачі дізнаються також про географічне розташування населеного пункту, про шляхи, що проходять через нього, про кількість населення, економіку, культуру, освіту, охорону здоров'я, про історичні та культурні пам'ятки.

     Багатотомник і до сьогодні зберігає своє енциклопедичне значення, залишаючись унікальним джерелом знань з низки тем, особливо щодо історії регіонів та їхніх населених пунктів.

    З енциклопедичним виданням ви можете ознайомиться у нашій бібліотеці за адресою:

м. Ізмаїл,

вул. Національної гвардії України , 41

 

2024 р.

 

       Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом 

Семеріна Людмила Семенівна

Немає коментарів:

Дописати коментар