26 серпня 2024

«Відпочиваємо з книгою: літнє читання»

    Сьогодні ми запропонували вам добірку відмінних компаньйонів для відпустки, з якими ви не занудьгуєте. Після знайомства з ними ви повністю зможете похвалитися своєю ерудицією та знанням книжок.

     Літо - це маленьке життя... Попереду у нас ще й Оксамитовий  сезон та Бабине літо.

    У прекрасний серпневий місяць, на нас ще чекають пікніки, посиденьки з друзями, тихі затишні вечори, наповнені щебетом птахів і п'янкими ароматами квітучої природи.

    До вашої уваги віртуальна виставка, яка рекомендує книги, що зроблять час літніх відпусток незабутнім!

    Місце та форма проведення відпочинку, тепла погода, морські купання, підкорення гірських вершин та багато іншого залежить, звичайно, не тільки від наших бажань. Але створити свій літній настрій можна за допомогою відмінних літературних творів, які ви можете обрати самі, на запропонованій виставці-рекомендації. Наша мета – допомогти читачам створити потрібну атмосферу приємного проведення часу за допомогою правильних рекомендацій цікавих книжкових новинок та перевіреної роками класики.

    Пам'ятайте, що до вибору книги для літнього відпочинку слід підійти ґрунтовно.

 

    У світі, де яскраві екрани, що світяться, приваблюють сильніше, ніж сторінки, де миттєві повідомлення витісняють роздуми, слова Рея Бредбері про читання книг звучать, як голос з іншого виміру – виміру, де література була дороговказом, а бібліотеки – храмом знань.

     Чому радимо вам почитати Рея Бредбері (1920-2012), тому що він нагадує нам про те, що книги – це жива матерія, яка живить наші душі, розвиває нашу уяву і формує розуміння світу. Він вірить, що книги можуть врятувати світ, і його слова стають закликом для людей, які думають.

    Своєрідний, оригінальний, неповторний - такими епітетами нагороджують відомого американського письменника шанувальники його творчості.

    За своє досить тривале життя він написав понад 800 творів різних жанрів.    

     Серед найбільш популярних у читачів – збірка оповідань Рея Бредбері «Марсіанські хроніки», автобіографічна повість «Кульбабове вино» і романи «Насувається лихо» і «451 градус за Фаренгейтом».

     У книжках письменника захоплюючий сюжет поєднується з серйозним філософським осмисленням життєвих явищ. Його велика літературна спадщина відрізняється, з одного боку, космізмом і вірою у безмежні людські можливості, а з іншого - лякає неминучістю всесвітнього зла. Письменник невпинно нагадує про те, що людині за будь-яких обставин слід до кінця залишатися Людиною.

    Перенестися в дитинство, читаючи одну з найвідоміших книг у світі – «Вино з кульбаб».

    Бредбері, Рей. «Кульбабове вино».[Текст]:[проза]                        /Переклад з англійської: В. Митрофанов. Тернопіль: «Навчальна книга - Богдан». – 2015. – 432 c.

A/б; ч/з; Ф2; ф3; ф4.

    Прожити разом із дванадцятирічним хлопчиком місяці літніх канікул - дивовижних відкриттів, сумів та радощів, головні з яких - дихати, відчувати та жити. Бредбері настільки органічно описує світ очима дитини, що дуже віриш усьому, що він пише. І сам бачиш усі ці яскраві картинки, відчуваєш запахи, чуєш звуки літа. «Вино з кульбаб» - як законсервована радість. Цю книгу можна відкривати, коли сумно, холодно та самотньо. З неї ніби ллється сонячне світло, тепло та радість.

    Повість Бредбері - це короткі епізоди одного літа із життя  братів. Дуглас і Том живуть у маленькому містечку штату Іллінойс. У них велика родина, люблячі родичі, багато друзів, безмежна фантазія і життя, сповнена сенсу та пригод. Вони живуть у своєму незвичайному світі, прихованому від очей дорослих. Вони щодня роблять дивовижні відкриття, головне з яких – ти живий, дихаєш, ти відчуваєш!

    … Веселі пустощі чотирьох безтурботних хлопчаків…  І кульбабове вино, яке готує дідусь. Воно – як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, воно – як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутися кожен, хто візьме до рук фантастичну повість Рея Бредбері «Кульбабове вино».    

    Ця книга – острівець, на якому зупиняється час. Її сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами – теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам не спіймати ніколи. До речі, ця книга у багато-чому автобіографічна. Отож, шанувальники творчості Рея Бредбері матимуть змогу дізнатися більше про улюбленого письменника.

    «Вино з кульбаб» - спіймане і закупорене в пляшки літо. Книга написана дуже «смачно». Цей теплий, райдужний та приємний твір нагадує читачам про те, що будь-якої миті є місце диву!

 «Вино з кульбаб» Рея Бредбері - класичний твір, що увійшов до золотого фонду світової літератури.

 


     Пропонуємо до вашої уваги розповідь про нашого сучасника письменника Ніла Геймана.   

     Ніл Гейман  (народ.10 листопада 1960 року) - відомий англійський письменник, що пише переважно в жанрі фантастики та фентезі, а також автор сценаріїв для кінофільмів, графічних романів і телешоу. Один з найбільш затребуваних авторів у світі, прозваний журналістами «темним казкарем».   

    Кожен його новий твір – справжній ковток свіжого повітря для шанувальників жанру фентезі – і не лише. Книги Геймана читають навіть ті, хто може назвати себе фанатом фантастики.

    Просто тому, що в тому, що пише Гейман, є ще щось, якийсь дивовижний настрій, знайомий багатьом з нас – тим, кого не лякає самота і власна унікальність, і саме завдяки цьому вони можуть побачити щось неймовірне в повсякденності і стати учасниками фантастичних подій.

    Письменник славиться мистецтвом сплітати сучасну реальність з фантастичними вигадками, міфологією і магією, дивувати несподіваними поворотами сюжету, зачаровувати оригінальними світами і прекрасно прописаними персонажами. Всі розповіді Ніла Ґеймана занурюють читача в чарівний світ.

 

   Гейман, Ніл.  «Океан у кінці вулиці».[Текст]:[проза]                        / Ніл Ґейман. – К. – Видавництво: КМ-БУКС.– 2019 – 256 с.                                                                   

ф 6.

      Дивовижна книга про життя, дитинство, дружбу і кохання від «рок-зірки сучасної літератури» Ніла Ґеймана запрошує читача у подорож лабіринтами спогадів.  Про страхи людей, які набагато глибші, ніж монстр під ліжком. Така ніжна, пронизлива, моторошна і глибока. Коли дочитуєш останню сторінку, ніби виходиш із коми. Стільки всього раптом все починає змінюватися. Розумієш, наскільки важливо залишати в собі крапельку чарівництва та надії.

    Герой повертається в рідне місто, де йому в ранньому дитинстві довелося зіткнутися з добром, злом, жахом, самопожертвою та багатьом іншим, про що ми забуваємо, коли стаємо дорослими. Хлопчик самотній і воліє йти від реального життя в книги, адже «книги надійніші за людей». Так воно й виходить: у його історії дивні та чужі цьому світу істоти не так лякають, як люди, які були поряд. Як близькі, які були набагато страшнішими і чужишими, ніж ці самі істоти.

    Ніл Гейман так описав свою книгу: це роман про дитинство та пам'ять. Історія про магію, силу розповідей і про те, як ми дивимося у вічі пітьми, що знаходиться всередині нас. Також про страх, любов, смерть та сім’ю. Однак, фундаментально, я сподіваюся, що своєю суттю це ромен про виживання».

 

    Ден Браун (22 червня 1964 р.) – сучасний американський письменник, журналіст і музикант, більше відомий як автор кріптоісторичних романів. Його твори перекладені на багато мов, багато разів екранізувалися, а шум навколо деяких висловлених ним псевдоісторичних теорій не вщухає досі. Всі книги Дена Брауна є світовими бестселерами і користуються великою популярністю серед читачів.

    Автор культового циклу про пригоди професора Ленгдона, до якого увійшли романи «Ангели та демони», «Код да Вінчі», «Втрачений символ», «Інферно» і не тільки. Пише на стику жанрів інтелектуального детектива та трилера. Кожен його роман викликає жваві дискусії не лише серед шанувальників творчості, а й у політичних та релігійних колах.

    Письменник заявляє, що описані в його творах події засновані виключно на реальних історичних фактах, що і викликає хвилю дискусій серед істориків і релігієзнавців.

 

Браун, Дэн Янголи і демони» [Текст]:[роман] / Дэн Браун – Х.: «Клуб сімейного дозвілля». – 2008. –544 с.

ч/з; Ф2; ф6.

   «Янголи і демони» – роман американського письменника Дена Брауна, написаний 2000 року. Книга є пригодницьким романом з елементами як трилера, так і інтелектуального детектива.

    Події переважно розгортаються у Ватикані протягом однієї доби. Після смерті папи римського відбувається серія загадкових злочинів. У ЦЕРНі після запуску великого адронного колайдера вбито Леонардо Вітру (один із вчених) і викрадено контейнер з антиматерією. У штаб-квартирі швейцарських гвардійців на апаратурі відеоспостереження з'являється таємничий об'єкт з таймером зворотного відліку.

     Ілюмінати. Древній таємничий орден, що прославився в середні віки лютою боротьбою з офіційною церквою. Легенда далекого минулого? Можливо... Але - чому тоді на грудях убитого при загадкових обставинах ученого вирізаний саме символ ілюмінатів? Запрошений з Гарварда професор Ленгдон, фахівець з символіки, і його напарниця, дочка вбитого, починають власне розслідування - і незабаром приходять до неймовірних результатів...

    У 21 столітті надзвичайно популярні теорії змов. Таємні ордени, світові уряди, світові корпорації. А тепер уявімо, що вони існують насправді і намагаються змінити хід історії та подій так, як треба їм. Саме про це і написано роман, у якому поєднані містика, детектив та трилер. Оскільки дія відбувається в наші дні, вам, як читачам, дуже легко залучиться до того, що відбувається, і відчути події разом із головними героями.

    Книга була екранізована у 2009 році.

 

    У нашій літній збірці знайшлося місце книг для любителів детективів. Агата Крісті ( 1890-1976) – всесвітньо відома англійська письменниця, метр детективного жанру, автор неперевершених Міс Марпл та Еркюля Пуаро. Її твори є в кожній домашній бібліотеці, а книги і сьогодні публікуються мільйонними тиражами по всьому світу та є найбільш затребуваними після Біблії та творів Шекспіра.

    Найпопулярнішими детективними романами Агати Крісті вважаються «Убийство Роджера Екройда», «Убийство в Восточном експрессе», «Смерть на Ниле», «Десять негритят» та інші. Багато творів письменниці були екранізовані і їх показ пройшов з величезним успіхом.  Романи Агати Крісті – це класика детективного жанру. В них немає бруду, грубості та сцен насильства, проте піднімаються соціальні питання, які залишаються актуальними і сьогодні.

До вашої уваги роман Агати Крісті «Зло під сонцем» -  із серії про Еркюля Пуаро.

 

Крісті, Агата. «Зло Під Сонцем» .[Текст]:[проза] /Агата Крісті. –Х.: «Клуб сімейного дозвілля». – 2020.  –288 с.                                                 

                                                                  A/б; ч/з; Ф2; ф3; ф4.

    Головний герой відпочиває у Девоні, коли на пляжі знаходять тіло дівчини. Арлен Стюарт. Спершу всім здається, що дівчина померла від теплового удару, але експертиза показує, що причина її смерті – удушення. Еркюль Пуаро змушений перервати свою відпустку та розслідувати вбивство.  

      Далі всі події розгортаються за законами детективного жанру. Читачі знайомляться з усіма мешканцями готелю, в якому жила Арлена Стюарт, і дізнаються про таємниці їхнього життя і про те, яким неймовірним чином вони пов'язані один з одним. І якщо вже за справу взявся сам Еркюль Пуаро, можете не сумніватися – у фіналі історії вбивця буде знайдено.

     Книга рекомендується всім поціновувачам авторської манери Агати Крісті. А літній антураж, яким просякнутий роман, чудово підійде для вашої відпустки.

 

     Романи цього японського письменника затягують із кожною сторінкою дедалі глибше, хоч їх і не можна назвати трилерами. Є щось чарівне у стилі його робіт. Передчуття затримує подих читача на півдорозі, змушуючи гадати, що станеться далі. Як це працює?

    Країна сонячного сходу подарувала світові одного з найталановитіших і затребуваних сучасних письменників - Харукі Муракамі (12 січня 1949 р.).

    Причини бурхливого зростання інтересу до його творінь в усьому світі до кінця не з'ясовані. Але головна з них криється в особливому стилі написання романів та оповідань Харукі Муракамі, а також в загадковій для європейця японськії душі.  Книги Харукі Муракамі перекладені 50 мовами; вони стали бестселерами як батьківщині письменника, а й у всьому світі. Чому ж меланхолійні романи, пронизані темами самотності та «несхожості», так сподобалися мільйонам читачів?    Письменник став тим самим «вікном», через яке західний світ дивиться на Японію, її самобутню культуру і духовність.

 Муракамі, Харукі. «Кафка на пляжі» .[Текст]:[проза]                          / Харукі Муракамі. – Литва. – 2021. – 512 с.          A/б.           

    «Кафка на пляжі» - психологічний трилер, метафорична феєрія! Де реальність переплітається зі світом духів, де діють міфічні персонажі та допомагають Кафці – Томурі.

    П'ятнадцятирічний юнак Кафка Тамура вирішує піти з дому, щоб знайти матір та сестру, своє місце в житті, а також зуміти уникнути зловісного пророцтва батька. В результаті мандрівок він опиняється в старовинній бібліотеці, де його доля переплітається з долею дивного дідуся Сатору Наката. Через незвичайну подію в дитинстві Наката розучився читати і писати, але натомість набув незвичайних здібностей, серед них – уміння спілкуватися з кішками.

     Такі різні люди, такі несхожі один на одного життя, але однаково сильне прагнення нарешті знайти себе... Чи зможуть вони дійти заповітної мети? З чим їм доведеться зіткнутися на цьому шляху?

    Але головна ідея в тому, що людина не обирає своєї долі, доля обирає людину. Сімейне прокляття має здійснитися.                                                                                         

      Вирушайте в подорож лабіринтами людських доль разом із героями роману Харукі Муракамі: читайте книгу «Кафка на пляжі».

 

                                       

 «Тому, хто любить життя, ніколи не

 вистачить слів, щоб його описати»

                                                                                      Ф.Саган

      Франсуазу Саган (1935-2004) називали Мадемуазель Шанель від літератури. Починаючи з першого роману «Здравствуй, грусть» (1954), що наробив чимало галасу, її літературна кар'єра складалася блискуче, вона з дивовижною легкістю створювала книгу за книгою, їх перекладали різними мовами, і вони розліталися по світу мільйонами екземплярів.

    Письменниця, драматург, 1985 року удостоєна премії князя Монако за внесок у літературу.

   Франсуаза Саган, одна із найяскравіших представниць французького модернізму. Її твори зайняли гідне місце серед класики французької літератури ХХ століття. Франсуаза Саган – автор психологічних, ліричне забарвлених романів, повістей, театральних п'єс про кохання, про проблеми сучасної сім'ї, молоді, про взаємини між чоловіком та жінкою.  

    За своє життя письменниця написала 22 романи, 2 збірки новел, 7 п'єс та 3

книги нариси. Багато її творів увійшли до списку світових бестселерів.

    Президент Франції Жак Ширак сказав після її смерті: «Франція втратила одного зі своїх найбільш блискучих і найбільш чутливих авторів, знамениту фігуру в нашому літературному житті.

   Талановита письменниця Франсуаза Саган багато зробила для еволюції жінки у суспільному житті. 

    Надзвичайно розумно та тонко Франсуаза Саган досліджувала всі можливості та пристрасті людської душі. Її оригінальний стиль та нею написані за 50 років, повні гостроти картини життя французького суспільства завжди свідчать про нашу епоху».

   

   Саган, Франсуаза. «Немного солнца в холодной воде» [Текст] : [проза] /перев. з фр. / Франсуаза Саган . – К. «РІДНА МОВА» –  2018.  –184 с.                      A/б; ч/з; е/ф ;Ф2; ф3; ф4; ф6.

   

    «Трохи сонця у холодній воді» один із найкращих психологічних романів Франсуази Саган. Його основні теми – любов, самопожертву, егоїзм – притаманні творчості письменниці загалом.

     Героїня роману Наталі жертвує всім заради кохання, але чи здатний її обранець оцінити цей порив? Адже закохані живуть за своїми законами. І часом роблять помилки, знаючи, що за них доведеться платити. Протистояти кохання ніхто не може, а якщо й намагається, то прирікає себе на тяжкі муки.

    Франсуаза Саган підбирала для своїх творів такі назви, які могли б охопити весь зміст і висловити авторське ставлення до нього. Холодна вода – це безрадісне існування Жиля. Наталі – трохи сонця в цій воді.

    Проте, знаючи смаки Саган, шанувальники не чекають щасливого фіналу. Закохані знайшли одне одного, головний герой отримав підвищення по службі, але щастя не вийшло. Сонця, зігрівши холодну воду, з кожним днем стає все більше. Зрештою, вода починає випаровуватися. Саме так і відбувається з Лантье. Спочатку Наталі повернула його до життя, а потім вирішила це життя привласнити.

    Франсуаза Саган вірна собі: її проза – прозора, витончена, позбавлена ​​пози — приносить радість новим поколінням читачів.

 

     Френсіс Скотт Кей Фіцджеральд (1896-1940) – американський письменник, відомий своїми романами та оповіданнями, що описують так звану американську «епоху джазу» 1920-х років. Популярності автора також сприяло виставлене на «загальний огляд» особисте життя Фіцджеральда з дружиною Зельдою.

    Відомому письменнику довелося пережити і злети, і падіння, що описано в його творах, багато з яких автобіографічні. Він не був дуже популярний за життя, але після смерті читати книги Френсіса Скотта Фіцджеральда стало модно і престижно. Сьогодні це визнаний класик американської літератури, твори якого входять в її «золотий фонд».

Фіцджеральд, Френсіс Скотт. «Ніч лагідна».  [Текст]:[роман] / Френсіс Скотт Фіцджеральд.  – К. – Видавництво: «FOLIO». –2016. – 412 с.                                                            Ч/з; а/б; ф6.

    Це роман про чоловіка та жінок, а значить точно – про кохання. А ще він про ілюзії та надії, розпач і самообман, ідеали і розчарування… Власне, просто про життя з усіма його вимушеними компромісами та нюансами людських переживань та взаємин.

 «Ніч ніжна» –  напрочуд тонкий і глибоко психологічний роман американського класика, який багато критиків ставлять навіть вище за «Великого Гетсбі», а сам автор називав «найулюбленішим своїм твором». І це невипадково: книга вийшла багато в чому автобіографічною, Фіцджеральд описав у ній зворотний бік свого зовні розкішного життя з дружиною Зельдою. Жадана американська мрія, що обернулася справжньою трагедією. В історію моральної деградації талановитого лікаря-психіатра він вклав ті біль та страждання. Тонке розуміння життєвого досвіду цілої генерації молодих американців, народжених після Першої світової війни, що випали з контексту так званої «американської мрії», глибина психологічного аналізу та лірико-емоційний самобутній стиль ставлять цей роман Фіцджеральда між визначними явищами американської та світової літератури минулого століття.               

     В цій книзі і дух епохи, і робота з характерами, і виразні мотивації персонажів, і актуальність, що стоїть поза часом, зав'язану вже не стільки на краху окремо взятої американської мрії, скільки на споконвічних проблемах людських відносин. Справді, епохи стабільності змінюються періодами грандіозних потрясінь, змітаючи усталені класові схеми, вибагливо перетасовуючи розклад злиднів і багатства. Лощеної спадкової аристократії на зміну приходять заповзятливі нувориші-ділки, які дивляться на життя крізь рожеві окуляри американським мрійникам - приземлені та практичні яппі.

    Хоч і повільно, але все ж таки швидше ходу тектонічних плит, змінюється і ставлення простих людей до багатства, і світовідчуття цим багатством небожителів, що володіють.

    Не сумуватимемо, що літо 2024 року проходить. Воно сміється, дивується та грає різними фарбами зі сторінок нашої виставки рекомендації.

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім. І.П. Котляревського

за адресою: м. Ізмаїл,

вул. Національної гвардії України , 41

т.04841 20536.

 

                                                                   Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом

                                                              Семеріна Людмила Семенівна.

 

 

Серпень 2024р.

Немає коментарів:

Дописати коментар