13 вересня 2024

«З книжкових сторінок на великий екран»

 Віртуальна літературна кінодегустація

До Дня українського кіно – 14.09.

            Українська культура насичена яскравими літературними творами, які залишають незабутні враження. І коли такі твори екранізують, виходить неймовірне поєднання слова та образу. Саме такі фільми та серіали створюють атмосферу, яку неможливо передати в книгах. До дня українського кіно підготували добірку українських фільмів за мотивами книг, які здатні занурити вас у світ незабутніх емоцій та вражень, які лише книга може дати.

                 

«Спіймати Кайдаша» (2020)

український серіал, що переосмислює класичний твір Нечуя-Левицького. Події в повісті відбуваються в сучасності, але й сьогодні залишаються актуальними сімейні труднощі, конфлікти поколінь та родинні скандали. До подій, вигаданих класиком, творці додають президентські вибори, кризу в країні та війну. Тож недивно, що серіал так зайшов глядачам, що вони передивляються його та намагаються знайти в гуглі «українські серіали, схожі на Кайдашів».

Жанр: телесеріал

Актори: Тарас Цимбалюк, антоніна хижнякгригорій бакланов, федина дарина

Країна: Україна

Тривалість: 1 сезон, 12 серій 

Захар Беркут (2019)

Американсько-український фільм за однойменною історичною повістю Івана Франка. 1241 рік. Монгольська орда дійшла до Карпатських гір, де їй прийшлось зупинитись. Саме там місцеві мисливці брати Беркути намагаються дати їм відсіч.

Жанр: Історичний екшен

Актори: Роберт Патрік, Томмі Фленаган, Роккі Маєрс, Поппі Дрейтон

Країна: Україна

Тривалість: 104 хв.


Міжнародний день чистих берегів

         Щорічно, у 3-ті вихідні вересня більшість країн світу проводять екологічний івент "Міжнародний день чистих берегів". Зокрема, цього дня проводяться акції на узбережжях річок, морів та океанів з метою запобігання забрудненню побутовими відходами водних ресурсів світу. В 2024 році ця дата припадає на 21 вересня.

12 вересня 2024

«Книжкові обрії»

                                                    Як хотілося б зазирнути у майбутнє  і побачити,
                                                    якими стануть книги через сторіччя?

Джон Леббок

«Гімн книгам», 1887 рік.

 

     Шановні читачі! Продовжуємо знайомство з надходженнями до ЦМБ ім. І.П. Котляревського та пропонуємо до вашої уваги огляд нових книг.

    Роль літератури і книжки у житті важко оцінити, вони вчать прекрасному, доброму, формує моральні принципи. З покоління до покоління за допомогою книг передавався досвід, знання, відкриття.

     Кожна хороша книга впливає на людину, набагато довше, ніж час, який потрібний для її прочитання. В даний час вибір величезний і у кожного є можливість, прочитати найцікавіші книги.  

     Для вас представлені книги на будь-який смак – інтелектуальна книга, твори найсучасніших українських письменників.

 

    У кожного свій шлях до мови. Хтось розмовляє нею з колиски, а хтось обирає

її свідомо.  

     Слово – зброя. Історично склалося так, що мову використовують як ознаку національної приналежності.

    До вашої уваги книга Демська-Кульчицька, Орися. «Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга» [Текст]   /Орися Демська-Кульчицька.. – К.:  Видавництво Vivat. –2023. – 304 с.

    На культурній мапі модерної української мови є дві важливі точки: Бад-Емс, звідки указом намагались переконати світ, що української мови немає, не було і бути не може, і Страсбург — точка, де 21 березня 2022 року українська отримала статус майбутньої офіційної мови Європейського Союзу.

     Орися Демська розповідає про зародження й розвиток української мови від індоєвропейської прамови до наших днів, її взаємодію з іншими мовами, історію взаємозбагачень, непримириме протистояння з російською і перебіг лінгвоцидів, із яких вона все ж таки вийшла переможницею.

    Доступно про формування української державності і національної ідентичності через мову і завдяки мові.

Калинич, Олеся. «Паляниця». Українська для початківців : посібник - практикум з аудіосупроводом. [Текст] / О.  Калинич, Л. Коткова, Т.Кремень –

Тернопіль: Астон, 2023. – 160 с.

    Посібник-практикум з української мови для початківців «Паляниця» містить загальні відомості щодо вимови, 20 тематичних блоків (у кожному з них – опорні запитання та твердження, правильне наголошування слів, редагування, утворення словосполучень, пояснення фразеологізмів, кросворди, анаграми тощо), хрестоматія. Усі тексти та окремі вправи озвучено вчителем-практиком. За QR-кодами подано правильні відповіді до завдань.

11 вересня 2024

«Ти як?» Допомога офлайн: куди звертатися?

             Турбота про себе — це і визнання своїх потреб, і пошук допомоги у форматі, який працюватиме для тебе. Й іноді нам потрібна така підтримка, яку не можна отримати з екрана пристрою.
            Звертайся за перевіреною психологічною підтримкою офлайн. Локації та простори у різних регіонах поширюємо нижче.

-ГО «Gen.Ukrainian» Gen.Ukrainian
Оздоровчий табір для дітей, які постраждали від війни. Психологічна реабілітація, робота з батьками та опікунами.
Локація: Україна.
 
-ГО «Фонд Маша» https://www.instagram.com/masha.foundation/
Для жінок та дітей.
Локація: Київ.

-«Коло сім’ї» — центр здоров'я та розвитку Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї"
Для дітей, молоді, майбутніх батьків, вагітних.
Локації: Львів, Київ.

-Коаліція ветеранських просторів Коаліція ветеранських просторів
Об’єднання 26 ветеранської організації з різних куточків України.
Локації: Миколаїв, Рівне, Львів, Київ, Суми, Вінниця, Хмільник, Житомир, Хмельницький та інші

-«Лісова поляна» — Центр психічного здоров'я та реабілітації МОЗ України Центр психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України
Для ветеранів та ветеранок, людей, які пережили полон і тортури.
Локація: Київ.

-Центри допомоги врятованим https://www.help-platform.in.ua/#help
Комплексна соціально-психологічна підтримка для людей, які виїхали з зони активних бойових дій та/або тимчасово окупованих територій, місцевих мешканців.
Локації: Київ, Запоріжжя, Дніпро, Львів, Чернівці, Мукачево, Херсон, Харків, Полтава, Одеса, Кропивницький, Суми.

-Project HOPE Project HOPE
Безплатна психологічна та психосоціальна допомога ВПО та місцевим громадам.
Локація: Львів.

-БФ «Право на захист» Право на захист
Безплатна психологічна (індивідуальні консультації та підтримувальні групи) допомога мешканцям шелтерів та місць компактного проживання ВПО та постраждалих від воєнних дій.
Локації: Київ та Київська обл., Запорізька обл., Дніпропетровська обл., Одеська обл., Полтавська обл., Сумська обл., Харківська обл., Херсонська обл., Чернівецька обл., Чернігівська обл.

10 вересня 2024

Всесвітній день прибирання: долучайтеся до акції!

            Поки російські окупанти намагаються забрати у нас незалежність, суверенність, нищать нашу спадщину та природу, ми, українці, незламні і продовжуємо боронити свою державу кожен на своєму фронті. Учнівська молодь та громадяни обʼєднують зусилля і разом тримають екологічну оборону та формують культуру чистоти.

            20 вересня 2024 року під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!» у 24 регіонах, з дотриманням норм безпеки та обмежень военного часу, враховуючи географічні особливості регіонів, Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 90 мільйонами учасників у 211 країнах світу.

            Основна мета - формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання серед громадян, обʼєднання зусиль заради екологічного майбутнього. Участь візьмуть пересічні громадяни, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднаються в різних форматах на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, лідери думок.

Важлива інформація. Прохання ознайомитись з інструкціями та рекомендаціями в новинах на сайті letsdoitukriane.org за потреби комунікувати з регінальними координаторами.

Учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених локаціях органами місцевого самоврядування, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки та під час сигналу тривоги спускатись в укриття.

09 вересня 2024

«Ти як?» Як підтримати близьких, якщо вони перебувають на прифронтових територіях?

               Постійно переймаючись і годинами сперечаючись про переїзд, ти можеш тільки погіршити свій моральний стан і стосунки з близькими людьми, що перебувають поблизу лінії бойових дій.
               Про те, як налагодити спілкування і підтримати їх (та не нашкодити собі), розповіли в дописі.

06 вересня 2024

«Мандрівка у світ Котляревського»

 Віртуальна ювілейна виставка

До 255-річчя від дня народження Івана Котляревського – 09.09.

            9 вересня виповнюється 255 років від дня народження драматурга та поета Івана Котляревського.
            Саме Іван Котляревський є батьком сучасної української мови. Він перший використав народну мову у літературних творах: поемі “Енеїда” та п’єсах “Наталка Полтавка”, “Москаль-чарівник”. Котляревський був дуже мудрою, розумною людиною зі щирим, добрим серцем та веселим характером. Його оселя завжди була відкрита для гостей та друзів. Завдяки таланту і неймовірній любові до рідного народу більше двох сторіч тому світ почув живе українське слово.
            Тематичну літературу, представлену на виставці, можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 
Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

02 вересня 2024

«Ти як?» Вітаю, ти в Інтернеті! Як реагувати на онлайн-гейт?

              Гейт можна багато і довго обговорювати, але ми не будемо.
              Просто нагадаємо:
- часто негативні коментарі та відгуки — від банального незнання. Інші люди можуть неправильно трактувати твої дії чи припускати неправдиві судження про тебе;
- гейтери не намагаються справедливо оцінити твої дії. А їхні негативні судження нічого не говорять про тебе. Навіть найкращі експерти отримують негативні коментарі;
- іноді гейтери просто заздрять. Їх може дратувати, що ти витрачаєш час, енергію та зусилля на здійснення їхніх мрій.
            Найкращий спосіб захистити себе від гейту — не відповідати. Але й не варто вдавати, що негативні коментарі не зачіпають тебе. У такому випадку спробуй діяти за стратегіями, що у нас в картках.

              Та розкажи нам про свій досвід — як впоратися з гейтом?