20 вересня 2024

День миру


     Питання війни та миру завжди були і залишаються актуальними для людства. Особливо гостро це стали відчувати у ХХІ столітті. На тлі історичних процесів, що прискорюються, що виражаються в змінах соціального і демографічного складу населення планети, природних, науково-технічних трансформаціях, зміні глобального ідеологічного клімату, світ почав втрачати свою стабільність.

    21 вересня прогресивне людство щорічно відзначає Міжнародний день миру.

     Цей день проголошено днем ​​відмови від насильства та припинення вогню у всіх куточках земної кулі.

    Саме свято започатковано Генеральною Асамблеєю ООН у 1981 році на підставі резолюції № A/RES/36/67, а нинішня дата закріплена спеціальною резолюцією № A/RES/55/282 від 28 вересня 2001 р. Незважаючи на те, що подія існує вже більше 30 років, сучасну політичну обстановку деяких країн важко назвати мирною.

    Як символ миру традиційно використовується зображення голуба.      

 

    Сучасна емблема – голуб з оливковою гілкою в дзьобі, виконана П. Пікассо за біблійним мотивом про Ноєвий ковчег (на знак прощення Богом цей птах приніс на корабель гілку оливи).

    Слово «мир» має кілька значень. Мир - всесвіт, планета, земна куля, а також населення, люди земної кулі. Мир - це дружні зв'язки, злагода між людьми, тиша, спокій, угода про припинення війни. Мир важко збудувати, ще важче його зберегти.

     Міжнародний день миру, який щорічно відзначається 21 вересня, втілює наше спільне прагнення покінчити з конфліктами у всіх їхніх формах та забезпечити всім людям захист прав людини.

     Це день, коли Організація Об'єднаних Націй закликає до повсюдного 24-годинного припинення вогню, сподіваючись, що ще за нашого життя настане момент, коли ми станемо свідками кінця насильства.

    Цього дня, щороку 21 вересня, о 10.00 год. за місцевим часом (14.00 год. за грінвічським часом) проводиться церемонія біля «Дзвону миру», який був розміщений у альтанці у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Генеральний секретар ООН своєю промовою закликає народи всього світу відмовитися від війни, насильства та жорстокості. Після чого удар у «Дзвін миру» та хвилина мовчання.

    «Дзвін миру» був подарований Організації Об'єднаних націй Японською асоціацією сприяння ООН 5 червня 1954 року. Він був відлитий із монет. Ці монети діти збирали у шістдесяти країнах світу. На дзвоні вилитий напис «Хай живе загальний мир у всьому мирі».

«Дзвін миру» є в Японії та Німеччині, Польщі та Туреччині, Мексиці та Австралії, Канаді та Австрії.

     Коли дзвонить дзвін, то це не просто дзвін – це нагадування нам людям про те, що найцінніше в житті саме ЖИТТЯ. І наше ЖИТТЯ ми маємо берегти самі.

     Але задля досягнення миру недостатньо просто скласти зброю. Щоб світ запанував по-справжньому, потрібно відстоювати права людини всім жителям планети.

     Цього року виповнюється 25 років з дня ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН Декларації та Програми дій у галузі культури мир.

У цій декларації ГА визнає, що мир — це «не просто відсутність конфліктів, а позитивний, динамічний та заснований на широкій участі процес, у якому заохочується діалог та врегулюються конфлікти у дусі взаєморозуміння та співпраці».

      В даний час зростання геополітичної напруженості та затяжних конфліктів дуже важливо пам'ятати сформульовані в 1999 році Генеральною Асамблеєю цінності, необхідні для культури миру. До них відносяться: повага до людського життя, прав людини та основних свобод; боротьба з насильством через освіту, діалог та співпрацю;

прихильність до мирного врегулювання конфліктів; відданість принципам свободи, справедливості, демократії, терпимості, солідарності, співпраці, плюралізму, культурного розмаїття, діалогу та взаєморозуміння у суспільстві та між країнами.

      Статут Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) починається з думки про те, що «Оскільки війни починаються в умах людей, саме в умах людей має бути побудований захист миру». Саме це поняття лягло в основу теми та логотипу цьогорічного Міжнародного дня миру. Ідеї ​​світу, культуру світу необхідно повсюдно просувати через формальну та неформальну освіту.

    Міжнародний день миру завжди служив приводом для припинення бойових дій і встановлення перемир'я. Але тепер він також має допомогти людям побачити в іншій людині людину. Від цього залежить наше майбутнє.

      Нині у світі налічується майже 40 збройних конфліктів та воєн.

      День миру в Україні святкується з 2002 року, коли 5 лютого президент України Леонід Кучма підписав відповідний указ.

     У 2014 році, коли в Україні розпочалася російсько-українська війна, у багатьох містах світу хода миру була присвячена миру в Україні та протестам проти агресії РФ.

     Цього Міжнародного дня миру в Україні миру немає.

    Сьогодні, ми усвідомили цінність миру.

Це свято всі відзначають по-різному, але наша мета єдина – МИР!

Це єдина наша впевненість у щасливому майбутньому!

 

Завітайте до нашої бібліотеки за адресою:

м. Ізмаїл,

вул. Національної гвардії України , 41

                                               

Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом

Семеріна Людмила Семенівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар