24 вересня 2024

Політична палітра

    Політика впливає на всі сфери суспільства. Орієнтуватися в ній означає розбиратися в житті, впливати на важливі процеси і визначати майбутнє так само нормально, як снідати вранці чи займатися спортом.  Бути політично активним у сучасному суспільстві та хотіти розуміти, як функціонує влада. Але це не означає, що політика це просто.

     У ці дні не знайти людину, яка не розмірковує про долю країни: хтось займає активну позицію; хтось сперечається з друзями у соціальних мережах; хтось, як і раніше, воліє обговорювати це на кухні. Всі ми відчуваємо, що відбувається щось важливе.

    Деякі люди займають іншу позицію - «Я не цікавлюся політикою»,  і це стало ознакою гарного тону розумної людини. Тимчасово зручна ілюзія. Неможливо жити поза межами, якщо політика визначає якість життя, рівень добробуту, рівень прав і свобод громадян. Політичний устрій країни має бути регулярною повісткою життя її мешканців.

     Ми  пропонуємо  нові книги, які надійшли до бібліотеки  від топових українських видавництв, що написані відомими авторами з  та покривають об’ємний спектр політичних питань та ключових персон та допоможуть вам зрозуміти складні політичні процеси.

   Для вас представлений  асортимент книг з різних галузей політичної науки, такі як історія політики, теорія держави, міжнародні відносини.

 

    Правління Ярослава Мудрого (1019-1054) було періодом найвищого розвитку держави, досягнення нею найбільшого впливу на міжнародній арені і серйозних змін всередині країни.

Ричка, Володимир Ярослав Мудрий. «Великий князь, син Володимирів». – Київ: Парлам. вид-во, 2023. – 272 с.

    Київський князь Ярослав (Георгій) Володимирович є однією з найбільш значущих постатей українського середньовіччя. Він увійшов в аннали історії під іменем Ярослава Мудрого і став обличчям «золотого віку» Київської Русі.   Представлений у цій книзі життєпис діяльного і успішного сина Володимира Великого виписано на документальній основі, яку становлять вітчизняні літописні й агіографічні твори, візантійські й західноєвропейські хроніки.   Автор прагнув укласти не тільки і не стільки досконалу біографію цієї неоднозначної особистості, скільки осягнути феномен історичних і культурних явищ тієї неповторної, сповненої життєдайним київським світлом Святої Софії – Премудрості Божої, епохи.

     У новій книзі знаних українських істориків О. І. Гуржія та О. П. Реєнта схарактеризовано історію українських дипломатичних відносин із різними державами впродовж тривалого періоду, починаючи від часів Київської Русі й завершуючи добою Української Держави Павла Скоропадського й Української Народної Республіки. Основну увагу приділено внутрішнім і зовнішнім чинникам, які визначали особливості української дипломатії. Проаналізовано успіхи й невдачі вітчизняної зовнішньої політики. Осмислено внесок багатьох державних діячів у становлення української дипломатії.

 Гуржій О., Реєнт О. «У лабіринтах української дипломатії. Від князівської доби до початку XX століття». –Київ: Арій, 2023. – 352 с.: іл.

     Праця «У лабіринтах української дипломатії. Від князівської доби до початку ХХ століття» є важливим внеском у розуміння історії вітчизняної дипломатії. Автори, знані історики Олександр Гуржій та Олександр Реєнт, пропонують читачам комплексний ґрунтовний аналіз еволюції дипломатичних відносин України з різними державами від заснування Київської Русі й аж до початку ХХ століття.

     Книга охоплює широкий хронологічний період, поділяючи історію української дипломатії на кілька ключових етапів: від доби київських князів, через добу козаччини, до періоду державних утворень визвольних змагань ХХ ст. Така структура дозволяє читачеві простежити розвиток дипломатичних відносин, враховуючи важливі події та їхній контекст.

     Однією з ключових особливостей книги є детальний аналіз низки чинників внутрішнього й зовнішнього спрямування, що впливали на українську дипломатію.      Автори майстерно розглядають політичні, економічні, соціальні та культурні фактори, що визначали специфіку українських міжнародних відносин. Це дозволяє читачеві отримати цілісне уявлення про те, як різноманітні обставини впливали на формування дипломатичних стратегій України.

    Книгу адресовано широкому колу читачів, які цікавляться історією України й небайдужі до її успіхів на міжнародній арені.

     Пропоноване вашій увазі видання   Пожоджук, Дмитро. «Код нації» [Текст] : [зб  ірка есеїв про Гуцульщину] / Д. Пожоджук ; упорядник А. Сєриков. – Київ : Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2023. – 432 с.  -  збірка нехудожніх текстів, присвячених Гуцульщині в контексті історії України, в яких автор досліджує та розкриває унікальні аспекти та особливості цього регіону та пропонує всім, хто візьме до рук цю книгу поринути у феномен історично заповіданої Гуцульщини, аби познайомитися з цим регіоном, поглянути на нього та відчути весь колорит крізь призму тексту й фотографій.

    Кожен з майже срока есеїв відзначається глибоким аналізом та спостереженнями, а також яскравими описами культурних, релігійних та історичних аспектів гуцульського життя, автобіографічними відомостями про автора, його нащадків та людей, які його оточують.

     Давно мрієте дослідити цю неповторну місцевість? З книгою «Код нації. Дмитро Походжук. Збірка есеїв про Гуцульщину» вам навіть не доведеться брати квитки на потяг, достатньо відкрити сторінки цього ілюстрованого видання й поринути в атмосферні й цікаві тексти про не менш цікавий регіон.

     Дослідження історії протистояння України та Росії у контексті європейської цивілізації.

У книзі  Бушуєв Д. «Історія нескорених. Україна на захисті європейської цивілізації» [Текст]. / Дмитро Бушуєв. – Київ: Кліо, 2023. – 248 с.

    Дмитро Бушуєв розглядає багатовікову історію взаємин України та Росії, зосереджуючись на ключових подіях від XIII до початку XXI ст. Автор аналізує витоки та розвиток російського імперіалізму, його анти європейську спрямованість та постійні спроби знищити українську ідентичність.
    Дмитро Бушуєв досліджує причини цивілізаційного розходження між українцями та росіянами.    Книга пропонує глибокий аналіз історичних передумов сучасної російсько-української війни, розкриваючи її як продовження багатовікового протистояння між європейською та анти європейською цивілізаційними моделями. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією України, Росії та їхнім місцем у європейській цивілізації.

     У  книжці Бура, Д. Місто-герой Харків. 28 історій незламності [Текст]/Дар’я Бура. – Харків: Орбіта, 2023. – 352 с. - зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій – це не весь Харків.

    У лютому 2022 року Харків опинився на передовій лінії оборони України, ставши символом незламності та мужності. Книга «Місто-герой Харків. 28 історій незламності» збирає унікальні мемуари та спогади 28 героїв, які стояли на захисті міста під час облоги. Кожна історія розкриває не тільки бойові зіткнення, але й глибокі переживання, особисті втрати та неймовірну відданість своїй справі.

     Дар'я Бура - радіоведуча, журналістка та воєнна кореспондентка, якій вдалося цікаво та глибоко передати емоції та настрої тих буремних часів, які викарбувалися в пам’яті кожного українця.

    Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією України до бібліотеки ім. І.П. Котляревського для ознайомлення з книгою Святослава Семенюка «Визначні діячі українського походження: Державні та релігійні діячі, політики, військові». : [дослідження] / Святослав Семенюк ; [ред. Олена Волосевич] ; Український інститут книги. – Львів : Література та мистецтво, 2023.  –792 с.

     Особливістю цього дослідження є те, що воно стосується не лише теренів України, Росії та Білорусі.   Адже українська діаспора була і до сьогодні, в більшості випадків, присутня в Польщі, Словаччині, Чехії, Угорщині, Австрії, Німеччині, Румунії та інших країнах, ґенезу якої ще ніхто ретельно не досліджував.

     Багато біографій у цій книзі викличуть не тільки зацікавлення, а й щире здивування в читачів.

     Ця книга допоможе зрозуміти той факт, що відбувалося на тернах Центральної та Східної Європи, було тісно пов’язано із процесами, що відбувалися всередині українського етносу.

     Розділи цієї книги присвячені діячам науки, культури і мистецтва українського походження.

Струцюк, Й. Г. «Козаки. Кость Гордієнко. Іван Піддубний» : [Текст]:[іст. повісті] / Йосип Струцюк ; [дизайн обкл. Р. Шовкошитний]. – Київ : Український пріоритет, 2023. – 335 с.

     У новій книзі, що вийшла з друку за проєктом Українського інституту книги, знаний український письменник-шістдесятник Й.Г Струцюк на підставі усіх доступних йому друкованих документів та історичної літератури описує легендарні постаті двох славетних українців – Костя Гордієнка, якого славне низове запорозьке товариство 12 разів обирало кошовим отаманом, та Івана Піддубного – чемпіона чемпіонів, і його незвичайний життєпис. Іван український спортсмен-борець.    Шестиразовий чемпіон світу з боротьби. Іван Піддубний був тривалий час не лише найкращим борцем світу, а й пристрасним пропагандистом чесності у спорті.                             Що спільного може бути між героями повістей, якщо між ними відстань у двісті років?        Можливо, те, що обидва вони – українські лицарі-козаки, а саме пра-прадід Івана Піддубного воював із військами  Петра І під знаменами кошового Костя Гордієнка 1709 року.

      Обирайте та замовляйте книги  у ЦМБ ім. І.П. Котляревського та поглиблюйте свої знання про політику.

Завітайте до нашої бібліотеки за адресою:

м. Ізмаїл,

вул. Національної гвардії України , 41

                                                                    Матеріал підготувала завідувачка

                                                                    інформаційно-бібліографічним відділом

                                                                    Семеріна Людмила Семенівна.

 

Вересень 2024р.

Немає коментарів:

Дописати коментар