13 вересня 2024

«З книжкових сторінок на великий екран»

 Віртуальна літературна кінодегустація

До Дня українського кіно – 14.09.

            Українська культура насичена яскравими літературними творами, які залишають незабутні враження. І коли такі твори екранізують, виходить неймовірне поєднання слова та образу. Саме такі фільми та серіали створюють атмосферу, яку неможливо передати в книгах. До дня українського кіно підготували добірку українських фільмів за мотивами книг, які здатні занурити вас у світ незабутніх емоцій та вражень, які лише книга може дати.

                 

«Спіймати Кайдаша» (2020)

український серіал, що переосмислює класичний твір Нечуя-Левицького. Події в повісті відбуваються в сучасності, але й сьогодні залишаються актуальними сімейні труднощі, конфлікти поколінь та родинні скандали. До подій, вигаданих класиком, творці додають президентські вибори, кризу в країні та війну. Тож недивно, що серіал так зайшов глядачам, що вони передивляються його та намагаються знайти в гуглі «українські серіали, схожі на Кайдашів».

Жанр: телесеріал

Актори: Тарас Цимбалюк, антоніна хижнякгригорій бакланов, федина дарина

Країна: Україна

Тривалість: 1 сезон, 12 серій 

Захар Беркут (2019)

Американсько-український фільм за однойменною історичною повістю Івана Франка. 1241 рік. Монгольська орда дійшла до Карпатських гір, де їй прийшлось зупинитись. Саме там місцеві мисливці брати Беркути намагаються дати їм відсіч.

Жанр: Історичний екшен

Актори: Роберт Патрік, Томмі Фленаган, Роккі Маєрс, Поппі Дрейтон

Країна: Україна

Тривалість: 104 хв.


Червоний (2017)

Фільм “Червоний – це екранізація однойменного історичного роману Андрія Кокотюхи “Червоний”. Це розповідь про те, як український повстанець проходить усі випробування сталінських концтаборів, вступає в конфронтацію із табірним криміналітетом, піднімає повстання і намагається вирватися на волю.

Жанр: Історичний бойовик

Актори: Микола Береза, Олег Шульга, Олександр Мавріц

Країна: Україна

Тривалість: 110 хв.


Чорний ворон (2019)

Художній фільм за романом однойменного бестселера відомого українського письменника Василя Шкляра “Залишинець. Чорний ворон”. Стрічка розповідає історію життя і боротьби отамана Івана “Ворона”, який був учасником повстанського руху Холодноярської республіки. Іван жертвує своїм спокоєм та сімейним затишком заради волі і свободи своєї сім’ї, незаленості своєї держави.

Жанр: Історична драма

Актори: Тарас Цимбалюк, Павло Москаль, Азізбек Абдурашидов

Країна: Україна

Тривалість: 110 хв.

Залізна сотня (2004)

Фільм висвітлює післявоєнний період та операцію «Вісла» (етнічну чистку), яка відбулась у 1947 році. У цетрі сюжету знаходиться сотня бійців Української Повстанської Армії які дійснили героїчний рейд на Захід, до Баварії.

Жанр: бойовик, військовий, драма

Актори: Микола Боклан, Олег Примогенов, Ігор Пісний, Олексій Зубков

Країна: Україна

Тривалість: 94 хв.


Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

Немає коментарів:

Дописати коментар