17 жовтня 2024

Всеукраїнський конкурс есе для молоді

        Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» оголосив Всеукраїнський конкурс есе для молоді на тему: «Свобода народам! Свобода людині! – Історія та перспективи боротьби поневолених росією народів» в рамках Бандерівських читань.

Конкурс молодіжних есеїв є можливістю дослідити історію призабутих та відверто замовчуваних етапів боротьби поневолених росією народів.

 Метою Конкурсу є залучення молодих інтелектуалів до дослідження історії визвольної боротьби поневолених росією народів, розкриття форм боротьби народів проти російського імперіалізму, окремі повстання чи есе про лідерів визвольної боротьби, досвіду відновлення незалежності та військового опору. 

Завданням для молодого покоління українських інтелектуалів є формування національної стратегії, зміцнення українського війська і набуття Україною статусу світового лідера.

До участі запрошуються молоді дослідники – молоді військовослужбовці, студенти вищих навчальних закладів, магістранти, аспіранти, молоді вчителі та науковці до 33 років.


Детальніше – у Положеннях Конкурсу : https://ussd.org.ua/2024/09/12/polozhennya-konkurs-eseyiv-svoboda-narodamsvoboda-lyudyni-istoriya-ta-perspektyvy-borotby-ponevolenyh-rosiyeyu-narodiv/

 

Реєстраційна форма: https://docs.google.com/forms/d/1WghbL1dThh8NhsMkHryHR4SBAkHzhtYgwXq hthpmXTU/viewform?edit_requested=true

Оголошення результатів та нагородження відбудеться під час проведення Бандерівських читань у лютому 2025  року. 

16 жовтня 2024

«Ти як?» Іноді велика частина дорослішання – це…


                Змалечку ми слухаємо інших. І забираємо собі чужі переконання: про світ, про нас, про людей. А потім, коли дорослішаємо, можемо з подивом зрозуміти, що вони просто нав’язані ззовні і насправді не є нашими. Може навіть, судження про нас і про світ нам давали люди, які зовсім не знали, про що говорили.

                Часто процес дорослішання полягає у переосмисленні або ж у відмові від того, чого нас вчили. Тому це частина важливої роботи – перевірити. Чи дійсно в тебе немає майбутнього в улюбленій сфері? Чи насправді ти заслуговуєш на образи? Чи дійсно їсти треба перше, друге та компот?

                Стати самому собі дорослим — велика робота. Втішати, коли складно, підтримувати, коли щось не виходить, а головне — вірити в себе, як ніхто інший, та давати собі достатньо підтримки.

                А чого навчили тебе? Поділись у коментарях! 

15 жовтня 2024

«Національно-патріотичне становлення молоді»


     Інститут політико-правових та релігійних досліджень з нагоди відзначення Дня Соборності України проводить Всеукраїнський конкурс творчих робіт «Національно-патріотичне становлення молоді».

Всеукраїнський конкурс творчих робіт «Національно-патріотичне становлення молоді» з нагоди відзначення Дня Соборності України (далі – Конкурс) проводиться Інститутом політикоправових та релігійних досліджень за підтримки:

Міністерства молоді та спорту України,

Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти,

Національної академії педагогічних наук України,

Європейської культурної асамблеї,

Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнського товариства «Знання» України.

Метою Конкурсу є сприяння утвердженню української національної та громадянської ідентичності, поширення патріотичних ідей, виявлення і підтримка обдарованої молоді, заохочення до патріотичної творчості захисників і захисниць України через участь у мистецьких проектах, підвищення рівня обізнаності про історію становлення сучасної української культури й мистецтва, створення умов для її творчого зростання.

09 жовтня 2024

День відповідальності людини

Онлайн-інформування

До Дня відповідальності людини в Україні - 19.10.

19 жовтня – День відповідальності людини в Україні   

Цього року в Україні відзначать День відповідальності людини.  Офіційно його затвердили 16 липня 2021 року. Саме тоді народні депутати 308 голосами з 356 ухвалили Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини».        


Його метою є заклик до переосмислення відповідальності як базової цінності кожної людини, що сприяє покращенню персонального життя та ефективному розвитку спільнот, міст, країн та світу. 


Україна – перша країна у світі, яка відзначає День відповідальності людини на державному рівні. 


Дата обрана не випадково. 19 жовтня – день народження видатного українця, візіонера, співзасновника Всесвітнього економічного форуму в Давосі, очільника Міжнародного інституту менеджменту в Женеві Богдана Гаврилишина.


Ціннісною основою дня є Декларація відповідальності людини, створена Богданом Гаврилишиним 2014 року. На думку професора Гаврилишина, усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях має бути однією з передумов до виконання Загальної декларації прав людини, затвердженої Генасамблеєю ООН 1948 року.


Декларація відповідальності людини – 15 пунктів про відповідальність на персональному, міжособистісному рівні, щодо свого міста, країни та цілого світу. Ці пункти є дороговказами до більш демократичного, інклюзивного та ефективного суспільства з погляду гуманістичних цінностей.

08 жовтня 2024

«Ти як?» Як бути з дитиною під час обстрілів?

                У такі моменти нам усім страшно. Але діти особливо вразливі. Вони можуть стресувати вже тому, що не розуміють, що відбувається. Тут знадобиться наша спокійна поведінка. Вона допоможе знизити тривогу у дитини і зберегти емоційний стан у нормі. Алгоритми з допису теж стануть у пригоді батькам.
                Зібрали поради психологині Світлана Ройз, що можна сказати дітям, які бояться гучних звуків та вибухів. Та нагадали вправи та ігри, які допоможуть заспокоїти малюка. Зберігайте.

04 жовтня 2024

«Ти як?» Турбуватися про ментальне здоров’я? Так, але…

                Турбуватися про себе буває складно. Тому нормально, що в процесі трапляються «але». Головне, помітити їх вчасно, щоби вони не перешкоджали тобі робити важливі речі. Тож, скільки у тебе пустих записників і корисних вправ у збережених? Може, настав їх час? 
Дай знати в коментарях, з якими складнощами стикаєшся.

03 жовтня 2024

«Ти як?» Насолодися улюбленим смаколиком

         Памʼятаємо, що ви любите вправи на усвідомленість (або ж майндфулнес). Це справді класний інструмент боротьби зі стресом і тривожністю — водночас приємний і доступний, де б ми не були. Головне — зосередитися на моменті «тут і зараз» та залучити якомога більше органів чуття.
          Коли стресу забагато, нам важко зосередитися: ми гальмуємо, тут пропускаємо, там недочуваємо, в обід нарешті поснідаємо, а чим — за годину вже не памʼятаємо. Техніки майндфулнес допомагають переключатися, а ще — дають мозку простір для заспокоєння і концентрації.
           Якось ми вже тренувалися на ранковій каві, улюбленій музиці, нюхали жовтень… Робили вправу навіть у душовій кабіні. Спробуйте цього разу просту техніку з улюбленою стравою чи смаколиком.
            Більше подібних технік тепер знають і сімейні лікарі, які пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP та можуть надавати підтримку з ментального здоровʼя. Розкажіть «сімейному». про свою тривожність.

01 жовтня 2024

«За честь, за волю, за українську долю»

 Віртуальна книжково-ілюстративна виставка

До Дня захисників і захисниць України – 01.10.

            День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але цього року дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря.
            Тематичну літературу, представлену на виставці, можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 
Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова