23 травня 2024

«Дві колиски, дві Батьківщини»

23 травня в читальному залі ЦМБ ім. І.П. Котляревського пройшла зустріч до Дня слов’янської писемності та культури, який традиційно відзначають 24 травня. Це свято приурочують до дня вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Відомості про слов’янських просвітителів Кирила та Мефодія, як виникли українська і болгарська мови та презентація другої збірки поезій із серії «Поезія Буджака» - «Дві колиски, дві Батьківщини», багато поезії та пісень - все це гармонійно поєдналося на цьому заході.

Провели захід бібліотекарі відділу абонементу Інна Драганова та Олена Костенко. Кількість гостей була обмеженою, враховуючи воєнний стан та високу ймовірність повітряних тривог. Присутніми були представники Ізмаїльської болгарської громади ім. Св. Софії, Обласного центру національних культур та біблотек міста, не оминули увагою і читачі.

В рамках презентації поетичної збірки «Дві колиски, дві Батьківщини. Поезія бесарабських болгар в українських перекладах» коротко охарактеризовано художній доробок українських поетів болгарського походження, представлений у паралельному перекладі українською мовою. Продекламовано як відомі поетичні твори, так і вірші поетів молодого покоління. Назві збірки послугували рядки однойменного вірша поетеси Анни Терзівець, який звучав болгарською мовою у прочитанні бібліотекаря Інни Драганової та в перекладі українською мовою у прочитанні бібліотекаря Інни Зубко. Поезію цієї ж авторки продекламувала бібліограф Валентина Семенова. Особливий інтерес у присутніх викликали пісні болгарською та українською мовами у виконанні Сергія Нейчева та Дори Куртєвої. Дякуємо колегам з Обласного центру національних культур за співпрацю та яскраві виступи!

Відділ читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського підготував книжкову виставку «Ми - Слов’яни», де зібрано літературу до Дня слов’янської писемності та культури. Ще в бібліотеці відкрито Центр колекції транскордонних традицій, де представлено національні костюми народів, що проживають на території Бессарабії, у тому числі й болгар.

Дякуємо гостям за атмосферну зустріч і бажаємо творчої наснаги та мирного неба над головою!

Бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

2 коментарі:

  1. Фотографії передали всю атмосферу затишку у вашій бібліотеці! Дякую, що висвітлюєте важливі філософські питання про походження мови.

    ВідповістиВидалити