28 травня 2024

«Ти як?» Коли накриває через нав’язливі думки чи важкі спогади…

Коли накриває через нав'язливі думки чи важкі спогади...
               Навʼязливі думки про щось погане чи обтяжливі спогади — теж привід звернутися до спеціаліста або сімейного лікаря, який пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP. Особливо, якщо вони виснажують уже тривалий час.
                Разом ви зможете з'ясувати, чому тривожні думки виникають, чому не йдуть і як їх позбутися. А за необхідності лікар знайде у базі вузького фахівця.
                 Також ділимося простою технікою «Сейф», яка може допомогти переключитися. Знайдіть тихе місце, закрийте очі та скористайтеся найнадійнішим сховищем у світі.
Закрийте очі та уявіть найнадійніший у світі сейф. Не поспішайте. Уявіть його в деталях: якої він форми, які має розміри та вагу, на які замки закривається - ключами чи комбінацією цифр. Подумки торкніться його важких залізних дверей.
Уявіть, де знаходиться цей сейф. Наприклад, на підземному поверсі надсучасного банку, на безлюдному острові, десь далеко в космосі чи, може, просто у вас під ліжком. Це знаєте тільки ви.
Нав’язливу думку чи важкі спогади уявіть фотографією. Ви тримаєте її в руках. Дивитеся на неї востаннє і кладете до темного сейфу. Поруч - нікого, є тільки ви і ваше надійне сховище.
Уявіть, як закриваєте двері сховища, як шумлять його міцні замки. "Клац-клац-клац". Тепер спробуйте відчинити сейф. Не вдається? Отже, ваш спогад чи нав’язлива думка тепер надійно заховані. Зробіть глибокий вдих, поволі видихніть і повертайтеся до свої справ.
Більше подібних технік порекомендує ваш сімейний лікар. Знаходьте також техніки заспокоєння і щоденні вправи зі стресостійкості на YowAreU.com.
                  Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар