21 травня 2024

«Ти як?» Сімейні лікарі навчаються за програмою ВООЗ mhGAP: що це і навіщо?

Сімейні лікарі навчаються за програмою ВООЗ mhGAP. Що це і навіщо?

             Ментальне здоров’я є невід’ємним від фізичного. Тож наразі тисячі українських медиків первинної ланки, зокрема й сімейні лікарі, проходять навчання за програмою ВООЗ mhGAP.
              Ось що варто про це знати.
На початок 2024 року близько 70 тисяч медпрацівників України пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP (Mental Health Gap Action Prorgamme), з них 16 тисяч - сімейні лікарі. Наразі навчання триває. Програма навчає фахівців первинної ланки медичної допомоги виявляти проблеми з ментальним здоров'ям та надавати необхідну підтримку.
ВООЗ запустила програму mhGAP у 2008 році для покращення доступу до послуг з ментального здоров'я. Нині вона впроваджується у понад 100 країнах світу, зокрема й в Україні. Мета програми - покращити доступ до послуг з ментального здоров'я шляхом залучення неспеціалізованих кадрів - сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медсестер, медбратів, фельдшерів.
Завдяки додатковій освіті кожен третій сімейний лікар в Україні вже готовий підставити плече та надати базову підтримку, пов'язану із ментальним здоров'ям, - безкоштовно і просто у найближчому закладі первинної медичної допомоги.
Розкажіть сімейному лікарю про: порушення сну; тривожність, напругу в тілі, панічні атаки; нав'язливі думки про те, що може статися щось погане; пригніченість, апатію, бажання сховатися від усього світу.
Пам'ятайте: сімейний лікар не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але тепер зможе діагностувати порушення ментального здоров'я, надати консультації або ж направити до вузького спеціаліста. Тобто не обов'язково відразу шукати психіатра або витрачати кошти на приватного психолога. Спочатку можна проконсультуватися з сімейним лікарем, до якого ви звикли.
Сімейний лікар дбає про тих, хто дбає про всіх!


                   Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар