29 січня 2024

«Ти як?» Аби зняти напругу в тілі...

Аби зняти напругу в тілі...

Тривожність і відчуття напруги в тілі — основні наслідки тривалого стресу, згідно з останнім дослідженням Gradus Research за жовтень 2023 року. Ці симптоми — вагома причина звернутися до спеціаліста або свого сімейного лікаря, який пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP і тепер може надавати підтримку з ментального здоров’я.

Якщо ваш сімейний лікар ще не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися та попросити знайти в системі фахівця, який зможе допомогти.

Якщо ж у вас немає сімейного лікаря, ви можете знайти його у своєму регіоні просто зараз:

💻 скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ

️ або зателефонуйте 16-77Стисніть руки в кулаки, ніби це два камінчики. Потримайте їх так 7-10 секунд.

Потім розслабте руки, поворушіть пальцями.Тепер так само напружте усе тіло. Уявіть, що ви - один великий камінь.Через кілька секунд розслабте тіло. Відчуйте, як м’язами розтікається тепло.Зверніть увагу, чи не лишилися напруженими якісь окремі м’язи. Якщо так повторіть вправу саме з ними.А в кінці повністю розслабтеся. Відчуйте, як тілом розливається приємне відчуття релаксу.Більше подібних вправ покаже ваш сімейний лікар. Адже тепер він береже не тільки фізичне, а й ментальне здоров’я. Також подібні вправи є в Аптечці самодопомоги, яку можна завантажити на HowAreU.com.

Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, InstagramYouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар