19 січня 2024

ДОНЕЦЬКИЙ АЕРОПОРТ

  «Нехай виповідають людською мовою про лицарську діяльність наші поля й долини, хащі та гори, мури і гарматні рури, коли ви ставали й воювали за своївольності з мужнім і величним серцем, з рицарською відвагою проти ворогів!»

Самійло Величко


До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту  


    Бої за Донецький аеропорт – одні з найзапекліших у війні на сході України – тривали з травня 2014-го до 20 січня 2015 року. Понад 242 дні українські військові, добровольці, медики й волонтери протистояли навалі російських- військ і бойовиків, затято відстоюючи рідну землю. Звитяжна оборона летовища стала символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів отримали почесне ймення «кіборги».

   Усе розпочалося близько 3-ї години ночі на 26 травня 2014 року, коли на територію аеропорту вдерлися близько 80-ти добре озброєних бойовиків «ДНР», які висунули вимоги щодо виведення українських військових, що на той час охороняли внутрішній периметр ДАПу. Спроби штурму донецького аеропорту  відтоді були регулярними, проте українські військові успішно їх відбивали. Тоді й народилася легенда про «кіборгів». І першими українських бійців так почали називати саме бойовики за надлюдську стійкість в обороні.

    Фінальна фаза протистояння в аеропорту розпочалася 13 січня 2015 року. Після масованих артилерійських та танкових обстрілів з боку «ДНР» завалилася диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. Того ж дня було висунуто «кіборгам» ультиматум – або залишити аеропорт, або загинути. Військові вибрали бій, і відтоді зіткнення в аеропорту вже не вщухали.

   19 січня бойовики підірвали другий поверх нового термінала, а в ніч на 22 січня бойовики  замінували будівлю й зруйнували її остаточно. Від неї залишився тільки каркас, тож обороняти було більше нічого. Тільки тоді українські військові відійшли до інших будівель аеропорту та навколишніх населених пунктів.

    Оборона Донецького аеропорту показала, що сила духу українців сильніша за російську зброю. Українські захисники можуть дати відсіч будь-якому ворогу, навіть якщо він має суттєві переваги…

    Інформаційно-бібліографічний відділ ЦМБ ім. І. П. Котляревського рекомендує літературу, присвячену темі пам’яті захисників Донецького аеропорту :

 Вовк, І. Донецький аеропорт. Справжня історія. Частина 1. Новий термінал. / Ірина Вовк. – Харків: Фоліо, 2022. – 416 с.

    Оборона Донецького аеропорту стала символом незламності духу українських воїнів у російсько-українській війні. 244 доби українські вояки надлюдськими силами тримали об’єкт, який за військовою логікою і здоровим глуздом втримати було майже неможливо.

    Ми небагато знаємо про причини та обставини захоплення Донецька і його аеропорту. Десятки успішних військових операцій Збройних сил і добровольців відбулися в межах оборони ДАП, але свідчень про них вкрай мало.

    У першій частині книги автор розповідає історію ДАП від будівництва терміналів до розгортання драматичних подій оборони аеропорту, до його падіння. Про все, що відбувалося тоді день за днем свідчать безпосередні учасники: командири й бійці української армії, добровольці, медики, волонтери, журналісти.  

Вовк, І. Донецький аеропорт. Справжня історія: у 2-х ч. – Ч. 2 Кіборги. / Ірина Вовк – Харків: Фоліо, 2022. – 411 с.

    У другій частині книги автор розповідає про останні, найтрагічніші, дні оборони аеропорту. Про все, що відбувалося тоді день за днем, свідчать безпосередні учасники: командири й бійці української армії, добровольці. Про загиблих у «котлі» Цвітних Пісків (цей епізод війни чомусь лишився непоміченим), про розстріляну Луганщину під містом промовистого імені — Щастя, про донецький форпост  — ДАП, що у свідомості громадян постає «символом», за який  полягли герої-кіборги, полонені й розстріляні після тортур. Пам’ять про героїв бережуть родини загиблих «кіборгів», їхній подвиг закарбований у віршах і піснях, книгах і фільмах.

Вовк, Ірина. На щиті. Спогади батьківщин загиблих воїнів. Донецький аеропорт. / Ірина Вовк – Харків: Фоліо, 2022. –576 с.

   Третя книга тритомника – оповіді про оборонців Дебальцевого, загиблих спекотного літа 2014-го і у найтяжчі  зимові місяці 2015-го; про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки, що пролили свою кров на точках «нуль».  Вояки оживають у спогадах матерів і батьків, братів і сестер, дружин і дітей, щоб ми не змарнували історичного шансу незалежності.

   Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, – це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.   У виданні використані фотоматеріали з родинних архівів.

 Івшина, Лариса. Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв . Книга 3 [Текст] / [упоряд. Марія Семенченко ; відп. ред. Анна Мотозюк ; за заг. ред. Лариси Івшиної]./ Лариса Івшина, Мария Семенченко – Київ : Українська прес-група, 2015. – 295 с. : фот. – (Бібліотека газети «День»)

    У новій серії публіцистики газети «День» –книжка про українських військових, медиків, капеланів, які борються за перемогу України просто на передовій. Її назва – «Катастрофа і Тріумф. Історії українських героїв». Це видання – про війну, без романтичних вигадок і пафосу. Це — досвід і думки бійців (і боєць тут– і рід занять, і тип характеру), які журналісти «Дня» збирали понад рік. Тут– знакові постаті, як Юлій Мамчур або Мирослав Гай. Тут  –і давні друзі-побратими «Дня», воїн-хлібороб Юрій Фоменко і Артур Степаненко із позивним «Сокіл». Серед наших героїв — «кіборги». В одній з глав книжки –  «Останній бій за донецький аєропорт» (автори  Олесі Шуткевич, Оксани Климчук,Івана Антоненко та Алли Акименко),  розповідається про  героїв, тих хто загинув і тих хто вижив. Про них автори дізнавалися від їхніх родичів і друзів.

Лойко С. Аеропорт. Головна книга про війну, якої не мало бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали : роман / С. Лойко. – Київ : Брайт Стар Паблішінг, 2016. – 374 с.

    Дія роману починається в Аеропорту (прообраз Донецького Аеропорту) і розгортається по хвилинах протягом останніх п’яти днів більш ніж 240-денної облоги. Маленький український гарнізон Аеропорту денно і нощно відбиває атаки противника, багаторазово перевершує їх в живій силі і техніці. У цьому зруйнованому повністю Аеропорту, підступні і жорстокі вороги стикаються з тим, чого не очікували, у що не можуть повірити. З кіборгами. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їх нелюдську живучість і впертість приречених. Кіборги в свою чергу своїх ворогів прозвали орками.

Терещенко, О. Л.  Життя після 16:30 [Текст] : документальна повість / О. Л. Терещенко. – Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2018. – 140 с.

    Зібрані в книгу нотатки Олександра Терещенка – внутрішній монолог сильної, мужньої і мудрої людини. Автор – учасник боїв у Донецькому аеропорту, один з тих, кого назвали «кіборгами». Отримавши тяжке поранення, втративши руки, пройшовши через неймовірні випробування, він зміг повернутися до активного повноцінного життя. Книга О. Терещенка – урок патріотизму, мужності і людяності.   

     Для широкого кола читачів, небайдужих до поточної ситуації на сході України.


Додаткова література:

 

1.     Борисова Л. Той, хто пройшов крізь пекло донецького аеропорту /Л. Борисова                       // Військо України. – 2015. – № 9. – С. 25.

2.     Бутусов Ю. Термінал і Термінатори: як довго захищатимуть Донецький аеропорт? / Ю. Бутусов.// Дзеркало тижня. – 2014. – 24/31 жовтня. – С. 2.

3.     Васильченко, О. Позивний – «Маршал» / О. Васильченко. // Військо України. – 2014. – № 11. –   С. 4–7.

4.     Горячкин, Артем. АТО в Донецке. Борьба за аэропорт/Артем Горячкин                 // Корреспондент. – 2014. – №21. – С.16 –17.

5.     Донецький аеропорт після 242 днів боїв: фоторепортаж // Корреспондент. – 2015. – №6. – С.10 – 14.  

6.     Гунченко Т. «Герої-«кіборги»: це приклад української мужності, українського духу» / Т,Гунченко // Військо України. – 2016. – № 1. – С.12 – 13.

7.     Зятьєв, С. «Якщо пекло справді існує, то ми його вже пройшли…» / С. Зятьєв,                     С. Басараб // Військо України. – 2017. – № 1. – С. 10–13.

8.     Кротченко, В. Ангел з ДАПу  / В. Кротченко // Військо України. – 2017. – № 9. – С. 24–27.

9.     Присяжний, О. «Кіборги»: рік по тому. Вони змінили війну, а війна змінила їх                               / О. Присяжний // Військо України. – 2016. – № 1. – С. 6–11.

10.  Прокопенко, М., Торба В. «Кіборги». Чи гідні ми своїх захисників?                                                 / М.Прокопенко, В.Торба // День. – 2016. – 19 січ. – С. 6–7.

11.           Седова, Яна. Опасный выход / Яна Седова // Корреспондент. – 2015. – №2. –                                               С. 26–29.

12.               Символ нескореності. Бої за Донецький аеропорт – одні з найзапекліших у війні на сході України // Корреспондент. – 2015. - №21. – С.

13.           Смелов, Ю. Рік війни «Кіборга» Заречнєва / Ю.Смелов.  // Військо України. – 2016. –  № 10. – С. 26–29.

14.           Сушинський, О. Бій біля аеропорту /О. Сушинський // Військо України. – 2016. – № 8. – С. 13 –15.

 

Інтернет-ресурси

 

Героїчна оборона Донецького аеропорту (https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/metodychni-rekomendaciyi/informaciyni-materialy-do-dnya-pamyati-zahysnykiv-ukrayiny-yaki-zagynuly-v-borotbi-za-nezalezhnist-suverenitet-i-terytorialnu-cilisnist-ukrayiny)4

Битва за Донецький аеропорт: хроніка подвигу, цифри, факти, значення та уроки (https://armyinform.com.ua/2022/01/20/bytva-za-doneczkyj-aeroport-hronika-podvygu-czyfry-fakty-znachennya-ta-uroky);

Оборона Донецького аеропорту 2014-2015 років [Електронний ресурс] // ПроСвіт: сайт. – Режим доступу : http://prosvit.in.ua/history/oborona-donetskoho-aeroportu.html

Сім років: «вежа ДАПу упала, але стала символом, що Україна не здасться» (https://www.radiosvoboda.org/a/oborona-dapu-vezha-symvol/31652909.html);

16 січня – День пам'яті захисників Донецького аеропорту (https://tsn.ua/video/video-novini/16-sichnya-den-pam-yati-zahisnikiv-doneckogo-aeroport

Шість років тому почалися бої за Донецький аеропорт: як це було [Електронний ресурс] // Міністерство оборони України : сайт. – Режим доступу : https://www.mil.gov.ua/news/2020/05/26/shist-rokiv-tomu-pochalisya-boi-za-doneczkij-aeroport-yak-cze-bulo/

Якою в історію України увійде битва за Донецький аеропорт: цифри та факти [Електронний ресурс] // АрміяInform : сайт. – Режим доступу : https://armyinform.com.ua/2020/01/yakoyu-v-istoriyu-ukrayiny-uvijde-bytva-za-doneczkyj-aeroport-czyfry-ta-fakty/

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім І.П. Котляревського

за адресою:

м. Ізмаїл, вул. Адмірала Холостякова, 41 

 

                                        Матеріал підготувала

                                                             завідувачка інформаційно-

                                                           бібліографічним відділом

                                                                    Семеріна Людмила Семенівна

 

2024  рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар