25 січня 2024

«Голокост - шрам на серці людства»

 Віртуальна виставка-реквієм

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту - 27.01.

27 січня, у день звільнення в'язнів найбільшого нацистського табору Освенцим, у світі вшановують пам'ять жертв Голокосту. У період Другої світової війни геноцид, влаштований нацистським режимом, призвів до знищення третини усіх євреїв у світі, та представників низки інших національностей.
У 1933 році до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер, який затвердив у країні націонал-соціалістичний режим. Цей режим грунтувався на нацистській расовій доктрині, згідно з якою німці-"арійці" належать до вищої раси, а євреї вважалися Untermenschen - недолюдьми. У 1939 році німецька армія окупувала Польщу, розв'язавши тим самим Другу світову війну.
Череда легких перемог на початку війни дала Гітлеру  можливість втілити свої задуми в життя. Він почав знищення  єврейського народу, в основному вихідців з Польщі, де проживала найбільш значна частина європейського єврейства. У виявлених після закінчення війни документах зазначено, що остаточною метою Гітлера було повне знищення всіх євреїв у всьому світі. Для виконання цього плану євреї були зігнані в гетто, були організовані трудові, концентраційні табори і  табори знищення, в які доставлялися  євреї; нездатних трудитися вбивали  відразу, решта була приречена  на смерть від голоду і хвороб.
За роки війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час. Планомірне знищення євреїв не можна назвати просто актом геноциду, настільки безпрецедентним воно було за масштабами, опрацьованості і реалізації. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу  в роки війни отримав назву - Голокост  (англ. Holocaust - "всеспалення").
Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн. 1. - 943 с.
Кузнєцов А. Бабин Яр. – К., 2009. – 352 с.
Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини: у 2 т. – Т. 2. – К.: Наш формат, 2017. – 600 с.
Левітас І. Праведники Бабиного Яру. – Х., 2016. – 457 с.
Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн. 2. - 734 с.
Бессонов М. Циганська трагедія 1941-1945. Факти, документи, спогади. – Т. 2. – Озброєна відсіч. – Х., 2010. – 332 с.
Чорна книга: про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками в тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941–1945 років. – К.: Дух і Літера, 2020. – 520 с.
Від Рейхстагу до Іводзіми. У полумʼї війни. Україна та українці у Другій світовій. – Х., 2017. ‒ 352 с.
27 січня - Мієнародний день пам’яті жертв Голокосту. ПАМ‘ЯТАЄМО!
Підготувала: бібліограф ІІ категорії 
ЦМБ ім. І.П. Котляревського 
Валентина Семенова

Немає коментарів:

Дописати коментар