19 січня 2024

«Ти як?» Страх гучних звуків: як підтримати дитину?

Страх гучних звуків. Як підтримати дитину?

У будь-який час дня або ночі можуть залунати повітряна тривога, робота ППО чи звуки вибухів. Існує хибна думка, що дітям не потрібно пояснювати, що відбувається, а достатньо просто їх відволікти та сказати «не бійся». Насправді дітям важливі і пояснення, і підтримка дорослих.

Аби підтримати дитину та допомогти їй впоратися зі страхом вибухів, дитяча психологиня Світлана Ройз радить діяти за певним алгоритмом. Про це у сьогоднішньому пості.

У партнерстві з UNICEF Ukraine

Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: FacebookInstagramYouTubeTwitterTelegramTikTok, Viber.Щоб підтримати дитину під час обстрілів і допомогти їй впоратися зі страхом, спробуйте наступний алгоритм:         1. Підтримка близькості 2. Підтримка почуттів 3. Підтримка в діях  4. Безпека1. Підтримка близькості  Скажіть дитині: «я з тобою», «ми точно впораємося», «ми з тобою зараз в укритті, ми разом».  2. Підтримка почуттів  Поясніть дитині, що означає   звук повітряної тривоги.  «Цей звук справді лякає, його спеціально зробили таким, аби всі звертали на нього увагу. Він означає, що наші військові  помітили загрозу і зараз знешкоджують її. Військові захищають нас».

«Це працює наша ППО - наші захисники дбають про нашу безпеку, збивають ворожі ракети».  «Ти злякався/лася? Це дійсно страшно і неприємно. Але ти такий/ка молодець! Ти так тримаєшся! Я з тобою».3. Підтримка в діях          Якщо дитина відчуває принаймні мінімальний контроль над ситуацією, це допомагає їй впоратися з тривогою. Запропонуйте дитині будь-які прості корисні дії - принести комусь води, подбати про свою іграшку чи домашню тваринку.Заспокоїтися допоможуть дихальні вправи:  вдихайте носом, видихайте ротом та супроводжуйте видих звуками, які розважать дитину;  пускайте мильні бульбашки, щоб  стимулювати більш повільний видих;  співайте пісень або здувайте щось легке з твердої поверхні (пір'я, крихти).Відволікальні вправи знімуть напругу:  дайте дитині послухати аудіоказки;  дайте посмоктати льодяник, пожувати сухофрукт;  на кожен гучний звук промовляйте дотепну дражнилку.4. Безпека  Проговоріть, що загроза минула та  зауважте сміливість і витримку дитини.  «Все минулося. Ми в безпеці. Ти так тримався/лася: перерахуйте все те, що робила дитина, - піклувалася про тих, хто був поруч, допомагала, дихала). Ми були разом і впоралися. Ми молодці!»

Немає коментарів:

Дописати коментар