28 червня 2024

«Ти як?» Іншими словами – ти як?

          Дай знати близькій людині, що можна не відповідати стандартними «добре», «норм», «ок». Бо ти поруч, можеш та хочеш — вислухати, підтримати, допомогти.
           Не соромся детально запитати, як минув день, чи поцікавитися почуттями. Такі запитання налаштовують на глибшу відповідь. Може, і на відверту розмову.
           Адже інколи нам усім потрібно більше ніж просто люб’язності. Інколи добре знати, що поруч є хтось, кому можна довіритися.

27 червня 2024

«Конституція незалежної України»

 Віртуальний юридичний калейдоскоп 

До Дня Конституції України - 28.06.

          1991 року Україна здобула незалежність, проте ще п'ять років у державі діяв старий основний закон. 28 червня 1996 року під час п'ятої сесії Верховної Ради України II скликання була ухвалена нова Конституція.
         Того дня депутати працювали 23 години майже без перерви. Зокрема, вони просиділи над документом усю ніч проти 28 червня. Зрештою, 315 голосами "за" Конституція України була ухвалена. Вона набула чинності одразу в день ухвалення.
          Щорічно 28 червня в Україні святкують важливе державне свято — День Конституції України — на згадку про ухвалення основного закону держави.

           Всю використану літературу можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 

Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

25 червня 2024

«Ти як?» Якщо ви «не маєте» часу для турботи про себе…

            Турбота про ментальне здоровʼя — це не тільки про психологів і терапію, це й про любов до себе та час для себе. Ми звикли відкладати це на міфічне «потім», але ще не пізно позбутися поганої звички.

21 червня 2024

«Ти як?» Рівний-рівному: що варто знати про Коаліцію ветеранських просторів

Рівний - рівному: що варто знати про Коаліцію ветеранських просторів

           Ветерани відрізняються сильним братерським і сестринським духом, міцною ідентифікацією зі своєю спільнотою та схильністю більше довіряти тим, хто пройшов через війну. Тому підхід «рівний — рівному» є найкращим у питаннях надання підтримки.
         Ветеранські хаби, організовані «своїми» і для «своїх», — це місця, де захисники і захисниці знайдуть розуміння їхніх потреб і проблем, можуть поділитися наболілим, а також отримати допомогу. На базі таких майданчиків працюють уже перевірені фахівці: психологи, юристи, волонтери, яким довіряє ветеранська спільнота і до яких варто звертатися.

Коаліція ветеранських просторів - це об’єднання 26 ветеранських організацій у містах та областях України, а також у місті Гамбург, які надають підтримку родинам військових і ветеранам.
Ветерани, а також їхні близькі можуть звернутися до Коаліції ветеранських просторів, аби отримати психологічну допомогу, юридичну допомогу, послуги з фізичної реабілітації, освітні й тренінгові послуги, послуги з профорієнтації, супровід з питань працевлаштування. Деякі простори також пропонують арт-терапію, групові зустрічі ветеранів та родин загиблих, підтримку у відкритті власної справи, допомогу в організації соціальних, культурно-просвітницьких дозвільних або ж патріотичних заходів.

20 червня 2024

«Бігти не можна залишитися»

 Віртуальна виставка однієї книги

До Всесвітнього дня біженців - 20.06.

         Щороку, 20 червня, відзначають Всесвітній день біженців, заснований Організацією Об’єднаних Націй на честь сили, мужності, витримки мільйонів біженців по всьому світу.
Вперше цей день відзначили 20 червня 2001 року, вшановуючи 50-ту річницю Конвенції 1951 року про статус біженців.
           У 2001 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і привела національне законодавство у відповідність до цих міжнародних актів.
         Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений покинути свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя, тих, хто був змушений тікати з рідних міст та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих місцях. 
           Літературу можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 
Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

18 червня 2024

«Ти як?» Маєш хвилинку? Є ідея

Маєш хвилинку? Є ідея
                 Хвилинка повернення до себе. Ділимося з тобою легенькою, але дієвою вправою, щоб відновити зв’язок зі своїм тілом. А ще — навчитися помічати усі відчуття та приймати їх.
                Зберігай собі, щоб не загубити  Та спробуй просканувати тіло, коли перебуваєш у стані спокою. На випадок тривоги чи паніки, ти уже знатимеш, як правильно застосовувати вправу.  
                  Спробуєш?

Проскануй подумки своє тіло: влаштуйся зручно, заплющ очі, глибоко вдихни та повільно видихни.
Сконцентруйся по черзі на усіх частинах тіла: лоб, щелепа, шия, плечі, руки, долоні, спина, живіт, стегна, ноги, стопи.
Повтори у зворотньому порядку. Дихай вільно та спокійно.

14 червня 2024

«Ти як?» Чому тривожність - привід навідатись до лікаря?

Чому тривожність - привід навідатися до сімейного лікаря?
                Сімейний лікар є найпершим порадником у всіх скаргах на здоров’я, зокрема й ментальне. Терапевтка Ірина Шиманська поділилася власним досвідом після навчання за програмою ВООЗ mhGAP і пояснила, чому радить звертатися по допомогу вчасно.
                Пам’ятаймо, що «сімейний» не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але зможе проконсультувати або ж перенаправити до вузького спеціаліста.
                Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ або ж зателефонуйте за номером 16-77.

Тривожність - це не тільки про ментальне здоров’я, пояснює терапевтка Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я Ірина Шиманська. Відчуття тривожності без очевидних причин також може бути симптомом захворювання щитоподібної залози, тож лікарка радить: якщо ви спостерігаєте в себе підвищену пітливість, прискорене серцебиття, різкі зміни в масі тіла, дратівливість - зверніться до сімейного лікаря, аби виключити ймовірність хвороби.
Якщо ваш "сімейний" пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP, він зможе допомогти як і з фізичним станом, так і з ментальним.    "Цей курс я пройшла ще минулого року, коли все більше пацієнтів почали звертатися зі скаргами на підвищену тривожність та пригніченість, поганий настрій. На фоні стресу люди часто відмічають роздратованість, апатію. Я завжди прошу не зволікати, адже від вчасно виявлених та компенсованих захворювань залежить не тільки покращення самопочуття, а й укріплення психічного здоров’я".

12 червня 2024

З Котляревкою в серці ♥

              Вітаємо на офіційному сайті ЦМБ ім. І.П. Котляревського "Котляревка". Пропонуємо долучитися до нас й на інших платформах:

Facebook: https://www.facebook.com/kotljarevkaizmail/

YouTube: https://www.youtube.com/@kotljarevka/

Тут завжди багато цікавої та корисної інформації.

               Відчуваємо та цінуємо вашу підтримку!

11 червня 2024

«Ти як?» Це норм, якщо ви…

Це норм, якщо ви…

         Щоб бути норм, треба звикнути, що деякі речі — теж норм, і не варто їх соромитися. Бережіть себе.

Встановлюєте чіткі кордони і просите їх дотримуватися. Дистанціюєтеся від "токсичних" знайомих. Стомилися і кажете комусь "ні". Потребуєте перерви і берете вихідний. Прагнете побути наодинці. Просите про допомогу.
            Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

07 червня 2024

«Ти як?» Фрази-мотиватори з мультфільмів для підтримки дитини

Фрази-мотиватори з мультфільмів для підтримки дитини
               Підтримуй дитину словами і вона знайде в тобі надійного друга. А навчиш її підтримувати себе, вона стане собі надійним другом на усе життя.
               Почни з влучних фраз, які будуть зрозумілі малечі, асоціюються з певними позитивними образами та дають простір для власної інтерпретації.
               До прикладу, це можуть бути слова героїв з мультфільмів. Назбирали їх трохи.
"Відважним цуценятам все-все по зубах!" Щенячий патруль
"Не знаєш, що робити, то треба просто плисти далі". У пошуках Немо

04 червня 2024

«Ти як?» Аби не ранити людину з травмою обличчя…

Аби не ранити людину з травмою обличчя...
               Кажуть, обличчя, як і очі — дзеркало душі. Проте чи вірно це? Особливо коли йдеться про людину, яка отримала травму.
                Перебуваючи в громадських місцях, ми можемо зустрічати людей з травмами обличчя або ж ампутаціями кінцівок. І відчуття страху, сорому, а потім провини та жалю, які іноді виникають всередині нас при цьому, є природними. Аби не фокусуватися на травмі, ми можемо відводити очі чи взагалі уникати контакту. Та це ображає людину, адже така реакція змушує її відчувати себе іншою, ба навіть негідною уваги та спілкування. Це ранить і геть не сприяє адаптації в суспільстві після отримання травми.

Будьте людяними. Травма не визначаэ людину. Це лише частина її досвіду. Кожен ідентифікує себе не лише завдяки зовнішності, а й через власну діяльність, таланти, успіхи, мрії, цінності та перемоги. Маємо навчитися бачити не лише понівечене обличчя, а й людину цілісно.
                     Як впоратись із власними емоціями? Як не образити словами, мімікою чи поглядом під час спілкування? Нумо розбиратись.
Ставтеся з повагою до її особистих кордонів. Не намагайтеся допомогти, попередньо не запитавши в людини, чи вона потребує допомоги. Не торкайтеся до людини без її дозволу.

03 червня 2024

«ДІТИ»

 Віртуальна виставка-реквієм

 До Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України - 04.06.

ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ДІТЕЙ, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.
19 серпня 1982 року на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея ООН, «вражені величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії (резолюція ES – 7/8). Відповідно до постанови Верховної Ради України від 01 червня 2021 року № 1490-ІХ щорічно 4 червня в Україні на державному рівні вшановується пам’ять дітей України, які загинули внаслідок російського вторгнення.
Сьогодні інформуємо про сайт «Діти війни». Це єдина платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни російської федерації проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), та тих, кого вдалося розшукати і врятувати. Кількісні показники щодня оновлюють правоохоронні органи.