14 червня 2024

«Ти як?» Чому тривожність - привід навідатись до лікаря?

Чому тривожність - привід навідатися до сімейного лікаря?
                Сімейний лікар є найпершим порадником у всіх скаргах на здоров’я, зокрема й ментальне. Терапевтка Ірина Шиманська поділилася власним досвідом після навчання за програмою ВООЗ mhGAP і пояснила, чому радить звертатися по допомогу вчасно.
                Пам’ятаймо, що «сімейний» не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але зможе проконсультувати або ж перенаправити до вузького спеціаліста.
                Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ або ж зателефонуйте за номером 16-77.

Тривожність - це не тільки про ментальне здоров’я, пояснює терапевтка Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я Ірина Шиманська. Відчуття тривожності без очевидних причин також може бути симптомом захворювання щитоподібної залози, тож лікарка радить: якщо ви спостерігаєте в себе підвищену пітливість, прискорене серцебиття, різкі зміни в масі тіла, дратівливість - зверніться до сімейного лікаря, аби виключити ймовірність хвороби.
Якщо ваш "сімейний" пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP, він зможе допомогти як і з фізичним станом, так і з ментальним.    "Цей курс я пройшла ще минулого року, коли все більше пацієнтів почали звертатися зі скаргами на підвищену тривожність та пригніченість, поганий настрій. На фоні стресу люди часто відмічають роздратованість, апатію. Я завжди прошу не зволікати, адже від вчасно виявлених та компенсованих захворювань залежить не тільки покращення самопочуття, а й укріплення психічного здоров’я".
Лікарка також нагадує, що триматися у непрості часи нам допомагають гормони щастя - дофамін, серотонін, ендорфін тощо. Виробляються вони за допомогою зусиль нервової системи. Продукування цих гормонів неодмінно підвищиться, якщо активно та регулярно займатися спортом, слухати улюблену музику, медитувати та уникати стресових ситуацій.
"До своїх корисних звичок слід додати здорову їжу. Пам’ятайте, "правильно" не завжди дорівнює "несмачно". Вживання м’яса, риби, овочів та фруктів - це незамінна сполука правильного харчування. У боротьбі з поганим настроєм також допоможуть хороший сон (він триває не менше 8 годин) і прогулянки на свіжому повітрі".
Більше способів покращити свій стан розкаже ващ сімейний лікар, адже тепер він береже не лише фізичне, а й ментальне здоров’я.  Також знаходьте прості техніки самодопомоги та підтримки близьких на HawAreU.com.
                Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар