28 березня 2024

«Ти як?» Як говорити з дітьми про людей з інвалідністю?

Як говорити з дітьми про людей з інвалідністю?
          Людей із наслідками важких травм та інвалідністю ми зустрічаємо ледь не щодня. Це складна тема для розмови з дитиною, і нам, можливо, хотілося б її уникнути, але говорити про це важливо. По-перше, щоби підготувати дитину до такої зустрічі (її може налякати те, чого вона не розуміє); по-друге, аби проявити повагу.

Дібрати правильні слова допоможе дитяча психологиня Світлана Ройз.

У партнерстві з UNICEF Ukraine

Перед тим, як почати розмову з дитиною, усвідомте власні почуття. Лише тоді ви зможете допомогти усвідомити їх дитині. Відчувати страх чи біль, ніяковіти - це нормально і для дорослих.
Дійте наввипередки. Починайте говорити з дітьми про людей з інвалідністю до того, як вони почнуть ставити питання безпосередньо людям з інвалідністю. Ризик опинитися в незручній ситуації буде меншим, якщо ви почнете говорити з дитиною заздалегідь.
Для дитини до 7 років цілком природно питати про щось уголос та бути безпосередньою у реакціях. Насправді краще, якщо дитина запитає про те, що для неї незрозуміло, ніж нафантазує.
Пояснюйте зрозумілою для дитини мовою. Розкажіть, що таке протез і як він допомагає людині. Можете показати на прикладі іграшки.
Що можна сказати дитині? "Під час війни багато людей втратили кінцівки. Це боляче, і їм потрібно вчитись заново ходити, рухатися. Їм знадобиться багато сил та підтримки. Для того, щоб люди знову могли рухатися, винайшли спеціальні засоби - протези. Протези бувають різними. Деякі дають змогу бігати, стрибати, а деякі - навіть відчути доторки".
"Іноді люди з інвалідністю (ми одразу називаємо саме так) пересуваються на колісних кріслах. Уяви, як їм може бути складно користуватися ліфтом чи транспортом, які не пристосовані для них. Ми маємо зробити наші міста й дороги такими, щоб усім було комфортно".
"Коли ми зустрічаємо таку людину, нам хочеться її роздивитися. Але для самої людини це може бути неприємно. Тому намагайся поводитись природно. Перед тобою - людина, а протез не означає щось погане чи небезпечне".
"Зараз ми можемо зустрічати багато людей із протезами замість рук чи ніг, дорослих і навіть дітей - важливо проявляти повагу. Якщо у тебе будуть питання - запитуй мене. Але роби це не в присутності людини. Зайва увага їй може бути неприємна".
                 Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар