07 червня 2023

Український Всесвіт: епізод 5

Народні іграшки

      Культура – це життєва сила суспільства: історія, традиції, мистецтво, самобутність народу. В культурі закарбована пам’ять народу. Культура виступає єдиним механізмом передачі соціального досвіду від покоління до покоління, від епохи до епохи. Культура - це завжди спадщина, яка залишається на майбутнє, тож сьогодні презентуємо п’ятий епізод нашого відеопроєкту про українську культуру на сторінках книг.

    Тема сьогоднішнього епізоду - народні іграшки. Українські народні іграшки роблять з різних матеріалів, переважно природніх -  з глини, тіста, дерева, соломи, лози, паперу та інших. Усе розмаїття навіть складно перерахувати: це свищики, мотанки, іграшковий посуд, човники, візочки, коники з вершниками, дзиги, вітрячки, деркачі, фуркала, всілякі цяцьки з кори, дерева, глини, соломи, з овочів, квітів, трави тощо. Дуже часто діти виготовляли їх самі (для себе або молодших братів і сестер).
Приємного перегляду!

Бібліографія:
Герус Л. Українська народна іграшка. - Х., 2017. - 61 с.
Найден О. Українська народна лялька. - К., 2020. - 240 с.
Музей українського народного декоративного мистецтва: альбом / керівник проекту та авт. передмови А.Ф. Вялець; худож. оформ. П.М. Буркута; переклад англ. О.К. Подшибіткіної. — К.: Мистецтво, 2009. – 352 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар