02 червня 2023

«Не забути, не пробачити...»

Онлайн-інформування

 До Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України - 04.06.

4  червня кожного року світ відзначає Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії. Діти найбільш вразливі під час виникнення збройних конфліктів. Вони не лише втрачають радість дитинства через довгі і складні процеси вирішення конфліктів мирним шляхом, а ще й стають жертвам таких правопорушень і злочинів як: вербування і використання у військових діях, вбивства, сексуальне насильство, викрадення, напади на школи і лікарні та відмова в наданні гуманітарного доступу до дітей.

Маючи на меті спробу відчути біль і страждання дітей усього світу, які піддаються фізичному і морально-психічному насильству, 19 серпня 1982 на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея, постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії. Членами Генеральної Асамблеї ООН прийнято  рішення про заснування цього сумного свята  з акцентом на те, що під час війни гинуть не тільки військові. Міжнародний день безневинних дітей – це своєрідне  привернення уваги до наявної проблеми та  протест проти насильства та війни! Цей день підтверджує зобов’язання ООН забезпечити захист їх прав. Робота в цій галузі регулюється Конвенцією про права дитини.

Питання захисту дітей, що стали жертвами агресії, для України є дуже актуальним, починаючи з 2014 року. 

4 червня в Україні вшановують пам’ять дітей, які загинули в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України. Відповідну постанову №5343, якою встановили пам’ятну дату, 1 червня 2021 року підтримала Верховна Рада України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар