02 червня 2023

Свята Трійця (П’ятидесятниця)

           Інформаційно – бібліографічний відділ

Дайджест

                                                                День Святої Трійці відзначаємо.

П’ятидесятницею це свято називаємо
Святий Дух на апостолів зійшов
Кожен благословення від Бога знайшов.
Миру, любові та щастя.

   Святкується Трійця — одне з найбільших дванадесятих свят — на 50-ий день після Великодня, у неділю. Саме у цей день на апостолів зійшов Дух святий. Цього року свято Трійці припадає на 4 червня.

   Існує багато версій відносно самої назви — Трійця. Найпоширеніша: триденне свято пов’язане з Богоотцем (неділя), Богосином (понеділок), Богодухом Святим (вівторок).

   Згідно із Біблійним переданням в п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді благодатного вогню. Святі апостоли заговорили різними мовами світу, щоб проповідувати і нести слово Боже по всій землі.

    Саме зі сходження Святого Духа на апостолів, починається історія створення святої вселенської  апостольської Церкви, від якої ведуть своє походження всі сучасні християнські громади на нашій планеті.

    У християнстві цей переказ слід розуміти як завдання Христа учням нести звістку про його вчення всім народам. Таким чином апостоли одержали силу «з неба» й почали проповідувати про Ісуса, який воскрес, як про Христа, Царя та Господа. Цей момент називається народженням церкви.

   «У п’ятдесятий день по Воскресінні Христовому всі Апостоли були в горниці в Єрусалимі. І ось о девятій годині ранку почувся в кімнаті шум, подібний до шуму вітру; цей шум сходив з Неба так, немов буря нагла зірвалася й переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. «І з’явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осіли» (Дії 2:3) І тоді сталося так, як було обіцяно Ангелами під час Вознесіння Господнього; вони сповнилися Духом Святим.

    У наслідок зшестя на них Духа Святого Апостоли перемінилися;  вони просвітилися, і пригадали собі все те, чого навчав Христос під час Свого         перебування на Землі. І ось тепер уся ця наука Господня показалася ім у зовсім іншому, в новому світлі, і вони вже не були боязливими й  заляканими, а навпаки – вони мужньо вийшли й почали проповідувати Євангелію Христову.»

    Юдеї саме в той час з усіх сторін світу зїжджалися до Єрусалиму, щоб там відсвяткувати свято юдейської П’ятидесятниці – на спомин того факту, що вони одержали   від Бога (через Мойсея) на горі Синай Десять Заповідей Божих. Вони також відзначали в цей день п’яти десятий день після юдейської Пасхи. Усі ці юдеї-прочани, розмовляючи між собою різними мовами, заповнили вулиці Єрусалиму. А вістка про те, що сталося з Апостолами, скоро розійшлася по місті, і великий натовп людей зібрався біля того дому, до жили Апостоли. І коли там люди так очікували, переповненні різними передчуттями, з дому до них вийшла група людей. По їхній поведінці й одежі можна було пізнати, що це були Галілеї. І ось вони почали говорити про Христа Спасителя. А присутні  юдеї дуже здивувалися, бо кожен з них почув, що Апостоли проповідували його рідною мовою. «Усі ж збентежилися та дивувалися, та й говорили один до одного: «Хіба ж те не галілеянці всі ті, що говорять? Як же кожен з нас чує свою власну мову, що ми в ній народилися?»(Дії2:7-8).

«Ставши ж Петро з одинадцятьма(Апостолами), голос свій повищив, і промовив до них: «Мужі юдейські та жителі Єрусалиму! Нехай вам оце стане відомим, і послухайте слів моїх!»…

     Вислухавши знамениту проповідь Св. Петра, люди серцем розжалобилися за свої погані діла супроти Спасителя, а деякі питалися: Що ж їм зараз робити? Св. Петро відповів на це: «Покайтеся, і нехай охреститься кожен з вас в ім’я Ісуса Христа на відпущення своїх гріхів, -  і дар Духа Святого ви приймете»(Дії 2:38).

    Церква урочисто відзначає це Свято кожного року на п’ятдесятий день після Свята Воскресіння Христового, і на десятий день після Вознесіння Господнього».                   

                                     З розповіді  Прот. д-р Івана Стуса (діаспора. Канада)

    У народі свято Трійці називають «зеленим» літнім святом. В цей день у різних куточках України прийнято прикрашати храми і будинки гілочками клена і липи, листям лопуха, м'яти і папороті, чебрецем, любистком, волошками, це прийшло ще з дохристиянських часів. Можна кинути траву на підлогу, можна закласти за ікону, можна сплести вінок і повісити його на вікно або на двері. Також прийнято прикрашати свої будинки і церкви гілками берези. Молоде листя дерева символізує молодість і життя, а його білий колір - чистоту помислів віруючих. Незаміжні дівчата можуть покласти траву під подушку, а заміжні жінки - під матрац - щоб відганяти зло. За народними традиціями на Трійцю проводилися гуляння, ворожіння, дівчата пускали по воді вінки.   

Запрошуємо Вас до ЦМБ імені І.П. Котляревського

за адресою:

м. Ізмаїл, вул. Адмірала Холостякова, 41

т.0484120536;04842 20604

Матеріал підготувала завідувачка 
інформаційно-бібліографічним відділом 
Семеріна Людмила Семенівна

Немає коментарів:

Дописати коментар