22 травня 2023

«Слово пам'яті в ім'я правди»

 Онлайн-інформування

До Дня пам'яті жертв політичних репресій - 21.05

 Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом.

Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Тоді винищувалися не лише справді "інакомислячі", але й люди, які  чимось були неугодні владі. Серед них були державні службовці, лікарі та вчителі, діячі науки та культури, воєначальники, керівники підприємств і цілих галузей господарства... Сотнями тисяч потрапляли до в'язниць і так званих виправно-трудових таборів абсолютно безневинні - за обмовами та брехливими доносами.

Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

Справа відновлення справедливості стосовно жертв репресій є святою. Сторонніх немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар