16 травня 2023

Цікаві факти про бібліотеки: Тибетська бібліотека

ІНФОРМАЦІЙНО – БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ

 Бібліограф інформує.

                                                          «Цікаві факти про бібліотеки»

Тибетська бібліотека.

         Одне з найтаємніших та незвіданих місць на землі – давня бібліотека Тибету.

      У самому серці Тибету, в монастирі Сакья, за стіною було виявлено приховану бібліотеку довжиною 60 метрів і висотою 10 метрів — бібліотеку, що містить приголомшливі 84 000 складених рукописів, включаючи історію людства більш ніж за 1000 років.

    Це відкриття є не тільки свідченням великих знань про Тибет того часу, але й неймовірною знахідкою, яка в даний час вивчається академією Тибету соціальних наук.

     Монастир Сакья, розташований в автономному районі Тибету, був заснований Кхон Кончог Гьялпо в 1073 році.

     Більшість з рукописів - буддійські священні писання, хоча вони також включають твори літератури, історії, філософії, астрономії, математики, сільського господарства та мистецтва.

Одне Святе Письмо важить понад 500 кг, що є найважчим у світі. Колекція також включає безліч томів рукописів на пальмовому листі, які добре збереглися завдяки посушливому клімату регіону.

     У 2003 році бібліотека була обстежена академією Тибету суспільних наук. Монастир почав оцифровувати бібліотеку у 2011 році. Станом на 2022 рік усі книги були проіндексовані, і понад 20% їх повністю оцифровано. Ченці тепер підтримують цифрову бібліотеку для всіх відсканованих книг та документів.

Матеріал підготувала завідувачка 
інформаційно-бібліографічним відділом 
Семеріна Людмила Семенівна

 

Квітень 2023 рік..

Немає коментарів:

Дописати коментар