23 травня 2023

Цікаві факти про книги

 ІНФОРМАЦІЙНО – БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ

 Бібліограф інформує.

                                    «Цікаві факти про книги»

 

Не знаєш що робити –

                                                   йди до бібліотеки. 

    Однією з найдорожчих книг у світі є «Лестерський кодекс» Леонардо да Вінчі. Цей науковий трактат, присвячений «воді, землі та небесним тілам», надрукований дзеркальним шрифтом.        

 Лестерський кодекс був написаний Леонардо да Вінчі у 1500-х роках, коли великий художник та вчений жив у Флоренції. Там він довго і наполегливо працював над своїми численними науковими та творчими проектами. Рукопис є найяскравішим зразком генія цього майстра епохи Відродження. Вона є збіркою ідей да Вінчі самого інтригуючого змісту. Написано книгу за допомогою особливої техніки, яку використовував великий майстер, щоб зберегти свої ідеї та нотатки у секреті – методом «дзеркального листа». Такий текст можна прочитати лише за допомогою дзеркала. Це додало і так захоплюючому і безцінному документу ще більше таємничості.

     Що зашифровано в загадкових текстах найбільшого ерудиту історія людства? Лестерський кодекс був названий так на честь британського графа Лестера, який купив його у 1717 році. У манускрипті міститься вражаюча колекція наукових нотаток та замальовок Леонардо да Вінчі.    Всі вони розділені автором на кілька розділів, кожен з яких присвячений окремій науковій темі.

     У першій частині да Вінчі робить кілька проникливих зауважень про властивості води. Вони оживають яскравими замальовками вир, гребель, течій у річках і морях. Потім вчений занурюється у дослідження космосу.       Так Вінчі докладно розмірковує про астрономію і космологію, малюючи місячні кратери, планетарні орбіти і роблячи замітки про природу світла і тіні на Місяці.

     У рукописі міститься безцінна інформація про геологію. Великий учений пише про формування скам'янілостей, властивості кристалів та природу землетрусів. Далі слідує серія нотаток про властивості світла та оптику. Є кілька креслень і замальовок, що ілюструють принципи відображення та заломлення світла, а також записи про властивості лінз та поведінку тіней.

     Для тих, хто знайомий із Лестерським кодексом, ця книга не лише науковий шедевр, а й важлива частина історії мистецтва.

 

    Лестерський кодекс донині є взірцем унікальної науково-дослідної діяльності та дивом думки. Протягом історії багато вчених уми намагалися проникнути в таємниці світобудови, прагнули зрозуміти світ природи у вигляді спостережень та експериментів. Рукопис да Вінчі не тільки зробив внесок у науку своїм змістом, а й надихнув багатьох інших на продовження дослідження таємниць Всесвіту. Спостереження та теорії да Вінчі продовжують вивчатися і цінуватись вченими і сьогодні, оскільки вони дозволяють зазирнути в думки одного з найбільших наукових геніїв в історії.

     11 листопада 1994 року, коли анонімний учасник купував Hammer Codex за нову ціну рекордсмену в розмірі 30,8 мільйонів доларів (приблизно 48 мільйонів доларів сьогодні). Анонімний ідентифікатор покупця незабаром виявився Біллом Гейтсом. Гейтс відновив оригінальну назву до рукопису - Лестерський кодекс - і передає цей предмет музею для публічного показу.

Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом 

Семеріна Людмила Семенівна

2023 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар