29 травня 2023

Цікаві факти про книги

                                         Бібліограф інформує


«Цікаві факти про книги»

Інформ-листівка

     У 1552 році, в Швабській частині Священної Римської імперії, в Імператорському Вільному місті Аугсбурзі з'явився цікавий та щедро ілюстрований рукопис під назвою Аугсбурзька Книга чудес. Вона там завжди була, але публіці її нещодавно показали.    

     Аугсбурзький рукопис, обкладинка якої не зберіглася (і тому назва її умовна) являє собою зібрання приблизно двохсот малюнків, дуже майстерно виконаних гуашшю і аквареллю, з короткими поясненнями під ними: про яку саме незвичайну подію, описану тут, йдеться, і пророком чого — якої саме катастрофи, епідемії, війни — воно було. Збереглися 167 оригінальних сторінок та 23 копії, якими замінили оригінальні аркуші у ХІХ столітті, коли «Книгу чудес» наново переплітали. У процесі підготовки публікації видавництву Taschen вдалося знайти чотири оригінальні аркуші, вирвані з неї, які теж включили до публікації.


    І пролив Господь на Содом та Гоморру               дощем сірку та огонь від Господа з неба,                           і скинув міста ці, і всю околицю цю, і всіх мешканців цих міст, і зростання землі.                               А дружина Лотова озирнулася за ним, і стала соляним. стовпом. (Книга Буття 19:24-26)



   

 Наступного дня після смерті Юлія Цезаря три сонця з'явилися на Сході в ранковому небі, які потім рушили назустріч один одному, щоб злитися в одне. І в цей час бик на околиці Риму запитав фермера, навіщо він працює так старанно, бо дуже скоро людей стане менше, ніж зерна.




1531 рік. Небесний воїн у небі над Страсбургом.

 

  


     У жовтні 1533 року дракони, що літають, були помічені в Чехії та Фогтланді, а також в районі Ешера.                     Був у них гребінь на голові, а рило, як у свині, і було у них два крила. Це тривало кілька днів і більше чотирьохсот драконів пролітали щодня, великі та малі.

 


     Для мистецтвознавців це щось середнє між ілюстраціями Сальвадора Далі та Кодексом Seraphinianus - химерність і фантастику малюнків у рукописі вони пояснюють середньовічною схильністю людей до магічного мислення, яким вони часто пояснювали почуття та явища, що виходять за межі їхнього розуміння. Для інших – ілюстрації до Божественного Одкровення про кінцеву долю людства.

     Сюжети Апокаліпсису багатьом відомі, але не гріх їх вкотре подивитися, а можливо комусь вдасться їх переосмислити.

           Аугсбургская книга чудес 1552 г.. — Текст : электронный // Искусствоед.ру – сетевой ресурс об искусстве и культуре : [сайт]. – 2019. – URL: https://iskusstvoed.ru/2019/01/26/augsburgskaja-kniga-chudes-1552-g/ (дата обращения: 11.05.2023)


Матеріал підготувала завідувачка
інформаційно-бібліографічним відділом 

Семеріна Людмила Семенівна 

2023 рік.                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар