25 червня 2021

"Конституція - оберіг нашої державності"

        25 червня у читальному залі Ізмаїльської міської бібліотеки ім. І.П. Котляревського відбувся історичний екскурс, приурочений до Дня Конституції України, що традиційно відзначається 28 червня. Бібліотекар Білоусова Наталя розповіла про становлення та положення основного закону України. Гості заходу - співробітники слідчого ізолятору.

           У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю народу і спираючись на споконвічне прагнення українського державотворення, прийняла Основний Закон – Конституцію України, яка стала реальною і дієвою підвалиною розбудови незалежної демократичної правової держави – повноправної учасниці світового співтовариства.

         Конституція увійшла у суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Це першооснова формування політичних, економічних та духовних реалій нашого суспільства

    28 червня 1996 року увійшло в новітню історію нашої держави як День великого загальнонаціонального консенсусу, верховенства національних інтересів. Прийнята цього дня нова Конституція суверенної України втілила досягнення вітчизняної і світової науки та практики конституційного будівництва.

        Завершився захід переглядом фільму про прийняття Конституції України. Довгий і складний шлях політичного самовизначення засвідчив невмирущу волю українського народу мати свою державність, бути суверенним серед інших народів. Послідовно і мужньо крізь віки йшов до цього український народ. Витоки конституційного мислення йдуть від видатних державотворців – Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Пилипа Орлика, Михайла Грушевського, Михайла Драгоманова.

Немає коментарів:

Дописати коментар