09 червня 2021

«Як прийде туга - пізнаєш друга»

 Віртуальна зустріч з актуальною книгою

До Міжнародного дня друзів (09.06) 

9 червня відзначаємо найтепліше свято — Міжнародний день друзів, який присвячено дружнім взаєминам між людьми. Свято стало дуже популярним, хоча воно й неофіційне.
Вперше День друзів відзначили в США у 1935 році. Тоді американський Конгрес вирішив призначити першу неділю серпня Національним днем дружби. Вже пізніше цю дату перенесли на 9 червня. У 1958 році ООН теж вирішила відзначити День друзів, однак конкретної дати для святкування так і не обрали. Тому неофіційною датою цього свята по всьому світу стало 9 червня. Присвячується цей день друзям і близьким людям, які завжди підтримають і не залишать у біді. У цей світлий і добрий день люди радують один одного теплими словами любові та підтримки.

У цей день пропонуємо зануритись у прекрасний світ дружби, прочитавши книгу Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц".
Алегорична казка для дорослих "Маленький принц", головний герой якої простими словами розкриває глибини людської душі, з часу своєї першої публікації 6 квітня 1943 року стала частиною сучасної культури і розлетілася на цитати. У Франції цю книгу вперше видадуть після закінчення Другої світової війни і смерті письменника - 6 квітня 1946 року. Під час війни роботи Сент-Екзюпері були заборонені на батьківщині автора режимом Віші. Тож цього року книга також святкує ювілей від дня першої своєї публікації у Франції.

Напевно, немає в світі людини, яка б не знала цю книгу та її головного героя - хлопчика з золотим волоссям, загадкового мешканця астероїда Б-612. Зовнішність Маленького принца, як і всі інші ілюстрації до повісті, створив сам автор.

У цій філософській повісті головним предметом дослідження є внутрішній світ людини. Планети символізують душу, бур'ян - погані думки і вчинки, гусениці - недоліки в навколишніх. Дітям, як правило, важко буває розібратися в сенсах і значеннях всіх цих троянд, скляних ковпаків і баобабів. Не випадково письменник присвятив цю казку-повість дорослій людині, нехай навіть і з застереженням, що його друг був теж колись маленьким. Саме тому перше видання "Маленького принца" в перекладі на німецьку мову з'явилося в Німеччині в 1950 році із застереженням "Це не дитяча книга".

Тож доросли корисно поринути у цей неймовірний світ: краще пізнати дружбу та цінність життя. 

Підготувала: бібліограф ІІ категорії Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар