17 вересня 2020

"Смачного від Енея"


9 вересня Україна відзначила 251 рік від дня народження українського письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури — Івана Петровича Котляревського, чиє імя безпосередньо повязане з Придунайським краєм та містом Ізмаїл. Найвідомішим твором письменника є бурлескно-травестійна поема «Енеїда» – перший твір, написаний живою українською мовою, на народній основі.


Цього року виповнюється 178 років від дня першої публікації повного видання. Цим твором автор довів, що і й у рамках бурлескного жанру можна правдиво показати життя народу і висміяти його ворогів.


Вражає й кулінарна обізнаність автора. Він згадує десятки народних українських страв. Яку тільки їжу не вживали герої його поеми! А все ж це розповюджені селянські страви, які були добре відомі кожному українцеві. 

З нагоди свята пропонуємо поринути у кулінарне розмаїття, що його так вдало відтворив письменник.


На полтавських краєзнавчих читаннях, присвячених 250-й річниці від дня народження І.П. Котляревського, що пройшли 4-5 вересня 2019 року, серед багатьох цікавих доповідей на особливу увагу заслуговує розвідка Артеменко Р.І. "Дослідження літературної кухні І. Котляревського як одна із форм роботи на уроках української літератури" та додаток до неї "Окремі страви та рецепти з "Енеїди" І.П. Котляревського"

Виявляється, що більшість "наїдків і напитків" не вживаються у наш час або ж мають інші назви. Цікаво?
В читальному залі можна знайти книгу-путівник літературною кулінарією "Енеїди", яку бібліотека отримала у подарунок від Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського, - "Смачного від Енея", де вміщені не лише назви, цікаві факти, а й рецепти - реальні рецепти, які може спробувати приготувати кожний!
Смачного від Енея. – Полтава. – «АСМІ». – 2003. – 194с.

До речі, ізмаїльський поет Володимир Рева під великим враженням від "Енеїди" І.П. Котляревського написав гумористичну поему-подражаніє (або поему-наслідування) "Мандрівка на Дунай", яка стала своєрідною візитівкою багатонаціонального українського Придунавя та вмістила гастрономічні вподобання різних народів, що компактно проживають на цій території:

Такий сучасний Вавілон – 
Наш придунайський регіон.
І де тут Захід, де тут Схід?
Івана кличуть на обід,
Де подавалось: каварма,
З овечим сиром чулама,
Шашлик з печінки (фрігеруй –
Пекучий, тільки в вуса дуй,
Духмяна чорба і курбан,
І фарширований шаран,
І баклажани з лутаком,
Селерою і часником, - 
Багато смаковитих страв,
Іван все їв і вихваляв
То бессарабський інтелект,
То бессарабський діалект.

Немає коментарів:

Дописати коментар