11 вересня 2020

12 вересня - День українського кіно

Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлений Указом Президента від 12.01.1996 № 52/96 і відзначається щорічно у другу суботу вересня.
В 2020 році День українського кіно припадає на 12 вересня.

На честь цього пропонуємо вам добірку українських фільмів.

1. Моя бабуся Фані Каплан


«Моя бабуся Фані Каплан» — український драматично-історичний фільм режисерки Олени Дем'яненко. У серпні 2017 року фільм було включено до лонг-листа премії Європейської кіноакадемії.

В основі фільму — журналістське розслідування, яке відбувається в наші дні. В паризькому передмісті Сент-Женев'єв де Буа, в Російському домі доживає останні дні стара, яка володіє щоденником своєї бабці — Фані Каплан.
Із цього щоденника київська журналістка Марина дізнається пронизливу історію «сліпого» кохання Фані Каплан до чоловіка на ім'я Віктор Гарський.

Доведено, що Гарський двічі використовував закохану в нього дівчину Фейгу (Фані Каплан) в своїх політичних іграх. В перший раз, ще до революції, вона відбула за нього десятилітню каторгу, де осліпла і серйозно підірвала здоров'я. В другий раз — опинилась на місці, де він призначив їй побачення — 30 серпня 1918 року. Навряд чи було збігом, що це місце розташовувалося поряд з заводом Міхельсона, де стався замах на Леніна. Паралельна сюжетна лінія — роман Фані Каплан з братом Володимира Леніна Дмитром.
2. Кіборги


«Кіборги. Герої не вмирають» — український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі.

Кінострічка є одним з переможців 8-го конкурсного відбору Держкіно та отримала державну фінансову підтримку на 50 % собівартості — майже 24 мільйони гривень. Загальна вартість кінофільму оцінюється в майже 48 мільйонів гривень. Прем'єра кінокартини в Україні відбулась 6 грудня 2017 року — в День Збройних сил України.


3. Сторожова застава


«Сторожова застава» — український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. Фільм розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад. Стрічка вийшла в широкий український прокат 12 жовтня 2017 року.

Школяреві Вітьку сниться аварія, що сталася в дитинстві, через яку він боїться висоти. Прокинувшись, він вирушає з другом Вовчиком у гори, щоб спостерігати сонячне затемнення. Тим часом у минулому шаман половецької орди просить духів привести того, хто дасть велику силу хану Андаку, щоб підкорити Русь і весь світ. Коли школярі перетинають підвісний міст, Вітько лякається і, осоромлений, тікає. Вовчик розшукує і знаходить його, але в цей час стається затемнення і землетрус. Вовчик зависає на краю урвища, Вітько не може подолати страх висоти, щоб допомогти другові, і в цю мить у скелі позад нього відкривається портал, що переносить його в минуле.


4. Червоний


«Червоний» — український історичний фільм, однойменна екранізація роману Андрія Кокотюхи. Письменник став також сценаристом стрічки. Українська прем'єра відбулась 23 серпня 2017 року в київському Кінотеатрі «Оскар» (ТРЦ Gulliver); з 24 серпня 2017 року — на День Незалежності України — стартував всеукраїнський широкий прокат фільму.

Кінофільм створено за фінансової підтримки Держкіно, яке профінансувало 50 % (₴10 млн.) з загального кошторису у ₴20 млн. Фільм є результатом спільного виробництва продюсерського центру «ІнсайтМедіа» (Київ) та Одеської кіностудії (Одеса).

У серпні 2017 року стрічка взяла участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».


5. Гуцулка Ксеня



«Гуцулка Ксеня» — український фільм-мюзикл 2019 року режисерки Олени Дем'яненко, знятий за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича.
Фільм вийшов в широкий український прокат 7 березня 2019 року.

1939 рік, до окупації Західної України більшовиками залишається кілька тижнів. У Ворохту приїздить американець українського походження Яро (Максим Лозинський), щоб одружитися з українкою. Тільки за цієї умови він успадкує великі статки батька. Яро знайомиться з гуцулкою Ксенею (Варвара Лущик), яка змінює його плани.
Підготувала: бібліограф Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар