23 липня 2024

«Ти як?» Повернення з фронту: як прийняти рідну людину «іншою»

           Коли близька людина йде на фронт — це стрес для всієї родини. Страх утрати, постійні тривога і втома — усе це накопичується, виснажує і може призводити до порушень ментального здоровʼя.
           Війна змінює всіх, тож після повернення військових додому налагодження стосунків у родині стає випробуванням — у колі близьких ветерани отримують необхідну для відновлення підтримку або ж опиняються в ситуації нерозуміння та взаємних звинувачень.
            Родині, яка чекає маму чи тата, сина, дочку або ж брата з війни, варто бути готовою до того, що вони можуть повернутися «іншими». Що рідна людина ще деякий час «воюватиме» і потребуватиме нашого терпіння. Зібрали кілька порад, які допоможуть підготуватися до зустрічі з військовими та полегшать період адаптації.

18 липня 2024

«Ти як?» Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду

            Гаряча лінія кризової підтримки — це безкоштовна та цілодобова допомога для ветеранів, їхніх родин та постраждалих від наслідків війни. За вказаним номером отримати консультацію психологів можуть:
- ветерани, які адаптуються у цивільному житті та їхні рідні, які допомагають;
- родини військових, які чекають їх з фронту;
- українці, які пережили обстріли, окупацію, повернулися з полону, втратили рідних чи житло.
            Фахівці лінії — це кваліфіковані психологи, які пройшли спеціальне навчання з кризової допомоги та підтримки, мають великий практичний досвід. А очолює цю команду ветеран, який надає допомогу за принципом «рівний-рівному» .
            Звернутися по допомогу — це завжди правильний і сміливий вчинок.
            Український ветеранський фондУкраїнський ветеранський фонд
                   Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, InstagramYouTubeTwitterTelegramTikTok, Viber.

12 липня 2024

«Ти як?» Людину з бойовим досвідом можуть вирізняти…

         На війні, кажуть ветерани, все чітко і зрозуміло: є свої і вороги, є "чорне" і "біле", є накази і конкретні задачі. У цивільному житті, яке для них іноді починається з чистого аркуша, постійно змінюються події, щось виходить з ладу, ламаються плани, а люди підводять. Це дратує і вибиває з колії, до того ж часто спрацьовує загострене почуття справедливості, яке посилює негативні емоції.
          Цивільним важко зрозуміти, через що проходять військові і ветерани, і чому іноді мирне життя для них стає ще більшим випробуванням, ніж бойовий досвід. Чому знайома людина стала такою закритою? Чому агресує, чому відмовляється від допомоги? Ми можемо цього не розуміти, але проявити емпатію — нам під силу.
            Згадуємо, що може вирізняти людину з бойовим досвідом і як пояснити ті чи інші особливості її поведінки.

11 липня 2024

«СИЛЬНІ ДУХОМ IN-UA»

            Конкурс проводиться в рамках Всеукраїнського культурного проєкту “СИЛЬНІ ДУХОМ IN-UA” (продовження Всеукраїнського проекту "Успіх усупереч"), який присвячений сучасним історіям успіху та подолання труднощів українцями з інвалідністю та постраждалими від війни.

           Детальніше: https://docs.google.com/document/u/0/d/1gXrcb8HDi1OO_6j8OvVHGmpNKqWsKPMe9FoygZ1NZVc/mobilebasic?pli=1

«Ти як?» Чому ми засинаємо під ютубчик, подкасти та серіали?

              Чи то нова серія улюбленого подкасту, чи випадковий фільм — багато хто з нас не може заснути без фонового шуму.
                 На це є декілька причин. 

10 липня 2024

Чому депортація 1944 року – геноцид кримськотатарського народу?

Онлайн-інформування


18 травня 2024 року ми відзначили 80 роковини геноциду кримськотатарського народу. У цей день весь світ вшановував пам‘ять жертв цього страшного злочину та висловлював свою солідарність із кримськими татарами, які проживають на території України та поза її межами.

Але чому депортація 1944 року є геноцидом кримськотатарського народу?

Метою цієї злочинної дії було саме знищення цілого народу. загалом від депортації постраждало близько 238 500 осіб, а 46,2% від числа всіх висланих загинули у перші роки депортації. Крім цього, радянська влада робила все, аби знищити мову, культуру, історію і традиції кримськотатарського народу.

Кримськотатарський Ресурсний Центр хоче презентував інфографіку, яка дає пояснення, чому депортація 1944 року є геноцидом кримськотатарського народу.

Інфографіка була представлена Кримськотатарським Ресурсним Центром в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст інфографіки є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

09 липня 2024

«Україна: віхи історії»

 Віртуальний історичний екскурс 

До Дня Української Державності – 15.07.

                  У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію.
           Всю використану літературу можна знайти у фондах читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського за адресою: м. Ізмаїл, вул. Національної гвардії України, 41. 

Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

05 липня 2024

«Ти як?» Взаємодія з ветеранками: що варто пам’ятати про жінок на війні

              Сьогодні країну захищають понад 45 тисяч жінок-військослужбовиць, 4 тисячі з них — у боях нарівні з чоловіками. Ще 13 тисяч українок мають статус учасниць бойових дій.
             Жінки рятують життя, мінують та розміновують, керують підрозділами, нищать ворога і повертаються додому ветеранками. Їхній досвід вартий поваги і вони так само потребують нашої підтримки у відновленні.
             Зібрали коротку пам’ятку про взаємодію з ветеранками та контакти фондів і організацій, які можуть допомогти психологічно, фізично чи юридично.

04 липня 2024

«Ти як?» Аби не ранити батьків дитини з інвалідністю, скажіть…

Аби не ранити батьків дитини з інвалідністю, скажіть…
            Пам’ятаймо, що батьки дітей з інвалідністю не потребують особливого ставлення чи специфічного спілкування. Вони такі ж батьки, як усі інші.
           Будьмо добрішими, чуйнішими, відкриваймося до спілкування та навчаймося одне в одного бути сучасними мамами й татами. Прийняття кожного таким, який він є, лиш допоможе розвіяти хибні уявлення про дітей з інвалідністю та їхніх батьків.
           Зібрали поради з ініціативи радниці-уповноваженої президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук у межах інформаційної кампанії «Діти як діти».

"Мені, як мамі, теж інколи буває непросто з дитиною" замість "Вам, мабуть, так складно з вашою дитиною..."
"Скільки років вашій дитині? Як його/її звати? Любить гуляти на свіжому повітрі?" замість "Мда, не пощастило вам..."
"Гадаю, всі діти різні. Часто вони завдають чимало клопоту, тож нам, батькам, треба мати гарну витримку, аби батьківство не стало тягарем" замість "Така вже ваша доля..."
"Чим дитині подобається займатися?" замість "У вас сонячна дитина/дитина дощу?"

03 липня 2024

Дякуємо, ветеране та ветеранко, що живемо у вільній країні!

               В Україні працює безоплатна «Єдина ветеранська лінія».
       Це спеціальна телефонна лінія для надання консультацій та підтримки для ветеранської спільноти, членів їх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць України.
              Її запущено командою Мінветеранів спільно з Червоним Хрестом України.
         «Єдина ветеранська лінія» є безоплатною та працює щодня з 8 до 20 години. За телефоном 0 800 505 217 кваліфіковані фахівці нададуть консультацію щодо правової, фінансової допомоги, охорони здоров'я, отримання статусів, грошових компенсацій, пільг та інших питань.