27 лютого 2024

«Ти як?» Як підтримати дитину, якщо її рідні на війні?

Як підтримати дитину, якщо її рідні на війні       Коли рідні чи близькі нам люди йдуть на фронт, це випробування і подвійний стрес для всієї родини. Та ще складніше дати собі раду з цим малечі, яка не має відповідей на безліч запитань і сприймає реальність дещо інакше.
        Сьогодні тисячі українських дітей чекають з фронту дідуся, брата, маму чи тата, а дехто і обох батьків. В цей період малеча особливо вразлива і як ніколи потребує підтримки.
        Психологи Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї" радять за можливості не розривати зв’язок дитини з близькою людиною, висловлюватися обережно, але бути щирими, а ще — не забувати про активності, які допоможуть пережити тривогу і смуток.

Пояснюйте дитині, заради чого її рідні на війні. Значно легше пройти випробування, якщо розуміти його сенс. Скажіть дитині, що мама чи тато разом з іншими захисниками роблять усе, аби Україна перемогла, а ворог більше не завдавав нам болю.
За нагоди підтримуйте стосунки дитини з рідною людиною. Коли є можливість зателефонувати, дозвольте дитині поспілкуватися. Альтернативою може стати обмвн голосовими повідомленнями або відео.
Стежте за тим, що дитина бачить і чує з новин, обговорюйте це з нею. Дитина має право знати, що відбувається, але потрібно слідкувати, щоб вона не була переобтяжена інформацією. Коментуйте і пояснюйте почуте простими словами, адже дитина може зрозуміти інакше чи навіть дофантазувати і зробити помилкові висновки. Звісно, дітям не варто бачити в телевізорі чи мережі чутливий контент.
Допомагайте переживати тривогу та смуток. Ми не можемо запевняти дитину, що з рідними точно не станеться чогось поганого, але можемо допомогти жити із цією невідомістю та не хвилюватися надмірно. Залучайте дитину до корисних активностей з очевидним результатом: вчіться, малюйте, полагодьте щось разом, посадіть рослину, нагодуйте бездомну тварину. Це допоможе переключити увагу, знизити тривогу, подарує позитивні емоції.
Будьте чутливі до потреб і дитини, і власних. Коли один із членів родини йде на фронт, інший лишається сам на сам із усіма обов'язками, серед яких і піклування про дитину. Поясніть дитині, що розумієте її потребу у щоденній підтримці, та якщо відчуваєте, що не справляєтеся - просіть про підтримку самі. Керуйтеся наступним правилом: на певний час можна відмовитись від менш важливих обов'язків, від турботи про себе - ні.
Пам'ятайте: у час психоемоційних навантажень усі ми, а особливо діти, потребуємо більше "підзарядки". Окрім наведених до цього порад, піклуйтеся про те, щоб у дитини був якісний сон, повноцінний раціон, фізична активність, гра з улюбленцями, читання книжок, сміх, нові враження тощо.
             Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар