23 лютого 2024

«Лютий: грані незламності»

 Віртуальна патріотична виставка

До Дня початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну - 24.02.

Збройною агресією проти України Росія розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки, встановлену після Другої світової війни. Світ знову зіткнувся з режимом, який прагне силової ревізії кордонів і прямує до новітнього тоталітаризму. Цей режим назвали «рашизмом» для означення псевдоідеології, замішаної на поєднанні ідей фашизму й більшовизму, нацизму та євразійства, реваншизму і ксенофобії, що прикриваються «православ’ям» та «величчю російської культури».
20 лютого 2014 року розпочалася сучасна російсько-українська війна. Тоді були вперше зафіксовані перетини державного кордону України збройними силами Російської Федерації через Керченську протоку. Це зафіксовано у Постанові Верховної Ради України “Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків»” від 21 квітня 2015 року № 337-VIII.
ТРАЧ Н. «РАЗОМ – СИЛА!»: РИТОРИКА УКРАЇНСЬКОГО  СПРОТИВУ. СОЦІОЛІНГВІСТИЧНІ ЕСЕЇ. – К., 2015. – 144 С.     У збірці есеїв авторка пропонує читачеві аналіз понад восьмисот слоганів українського спротиву – у фокус потрапляє період Євромайдану 2013–2014 рр. та подальший розвиток подій в сучасній Україні. В есеях, котрі мають і наукове підґрунтя (соціолінгвістика, дискурс-аналіз), риторику суспільних подій висвітлено у науково-публіцистичному стилі.
Росія готувалася до нападу заздалегідь. Упродовж багатьох років вона здійснювала проти України інформаційну, економічну агресію, вербувала зрадників у різних ешелонах української влади, створювала і фінансувала в Україні, а особливо на Кримському півострові, потужну агентурну мережу.  Крим – перший об’єкт агресії РФ проти України. Ворог у березні 2014 року окупував АРК і Севастополь, у квітні 2014 року розпочав вторгнення в Донецькій та Луганській областях.
БЕРЕЗОВЕЦЬ Т. АНЕКСІЯ: ОСТРІВ КРИМ. ХРОНІКИ  «ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ». – К., 2016. – 408 С.        Книга містить припущення, що представники влади Російської Федерації усіляко сприяли відокремленню півострова від України, починаючи ще з 1991 року. Крім того, у творі є свідчення від перших осіб, що приймали вагомі політичні рішення щодо ситуації в Криму. Йдеться, насамперед, про Сенченко, Турчинова, Пашинського, Яценюка та інших.
У 2014 році Збройні сили України, підкріплені добровольцями, зупинили просування окупації, звільнили від загарбників частину захоплених територій і до 24 лютого 2022 року основні події сучасної російсько-української війни точилися на сході нашої країни.
ДОБРОВОЛЬЧІ БАТАЛЬЙОНИ. – ХАРКІВ: ФОЛІО, 2017. – 325 С.         Книга розповідає історію добровольчих батальйонів, що врятували країну. Автори розказують про вояків, які добровільно пішли захищати Україну навесні 2014-го ...  Проект «Добробати» - це хроніка історії  створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан.
КОТЛЯРЧУК А. ДОБРОВОЛЬЦІ. ДОБА ГЕРОЇВ. – КИЇВ:  МИСТЕЦТВО, 2019. – 320 С.         Фотопроект історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проект довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій.
24 ЛЮТОГО.     Широкомасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року принесло війну на всю територію України. У спротиві російському агресору Український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає. Російська Федерація розв’язала проти України імперіалістичну, загарбницьку й екзистенційну війну, спрямовану не лише на захоплення території, а й на знищення української державності, нашої національної ідентичності, геноцид українського народу. Російська держава й ідеологія рашизму, яку сповідує російський політикум і підтримує більшість пересічних росіян, офіційно заперечують існування українців як окремої нації, а ті, хто не погоджуються з цим, підлягають фізичному знищенню.
ДИПЛОМАТІЯ НАВКОЛО ОКУПОВАНИХ УКРАЇНСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ  ЗАКІНЧИЛАСЯ. ЖУРНАЛ "КРАЇНА". 24 ЛЮТОГО 2022.      "Українці витримують безпрецедентний психологічний тиск. Щодня провідні видання й політики світу бомбардують нас апокаліптичними пророцтвами. Наша стійкість вражає. Готовність українців чинити опір дуже висока, - каже в інтерв'ю "Країні" юрист-міжнародник Геннадій ДРУЗЕНКО.
ЯНЕВСЬКИЙ Д. ЗА ЩО ВОЮЄ УКРАЇНА? ВІДОМІ ІСТОРІЇ  НАШОЇ ДЕРЖАВИ. – Х., 2023. – 598 С.       Територія України завжди перебувала в центрі геополітичних подій. У різні періоди окремі її землі були складовими частинами різних імперій. Книгу, яку ви тримаєте в руках, автор написав насамперед для себе самого і своїх нащадків.
ЩЕРБАК Ю. УКРАЇНА В ЕПОХУ ВІЙНОМИРУ: КНИГА  ПІДСУМКІВ І ПРОРОЦТВ. – К., 2020. – 352 С.       Ця книга – знак тривоги й надії. Тривоги – бо надто серйозними є загрози, особливо з боку Росії в час, коли Україна потребує єдності. І надії, – бо ще залишається шанс врятувати Україну від капітуляції та розпаду. Привертає увагу своєрідна форма книжки – поєднання політологічних текстів з притчами пророчого звучання. «Україна в епоху війномиру» просто приречена стати прогностичним бестселером.
ТЕЛИПСЬКА О. БІГТИ НЕ МОЖНА ЗАЛИШИТИСЯ. ІСТОРІЇ  УКРАЇНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ У ВЛАСНІЙ КРАЇНІ. – Х., 2022. – 219 С.         Герої цієї книги — люди, що отримали, офіційно чи ні, статус ВПО (внутрішньо переміщені особи), стали біженцями у власній країні. Перед кожним з них постало питання: «бігти не можна залишитись». І якщо з тим, де ставити кому, вони визначились, то питання — коли ставити цю кому, що перед цим треба прожити, як наважитись, що відпустити, і втратити… — окрема історія.
ЗНЕДОЛЕНІ? НЕЗДОЛАННІ! ІСТОРІЇ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ. –  КИЇВ, 2017. – 168 С.          Книга розповідає про переселенців, а то й про цілі сім’ї, які через війну мусили починати життя з нуля в інших містах і селах України. Досвід цих мужніх людей свідчить, що здобути знання, досягти успіху в новій справі, вийти переможцем за несприятливих обставин можна! Не просто вижити, а стати корисним родині та суспільству будь-де і в будь-якому віці – це реально, треба лише прагнути й подолати страх.
СТАНЧИШИН В. ЕМОЦІЙНІ ГОЙДАЛКИ ВІЙНИ. РОЗДУМИ  ПСИХОТЕРАПЕВТА ПРО ВІЙНУ. – К., 2023. – 288 С.        Книга розглядає різні аспекти емоційних реакцій, такі як страх, тривога, злість, провина, смуток тощо, і намагається зрозуміти їх природу в контексті воєнного конфлікту. Автор наголошує на тому, що всі ці емоції є нормальною реакцією на ненормальні обставини війни.
Повномасштабний напад пришвидшив консолідацію української нації. Національна єдність стала основою успішного спротиву. Наступ військ РФ вдалося зупинити завдяки спільним зусиллям українців, які стали на захист держави в лавах Збройних сил України, Національної гвардії України, масового волонтерського руху. Героїчний опір українців – це не лише боротьба за фізичне виживання Українського народу та свободу країни. У цій війні Україна захищає свій європейський вибір, національну ідентичність і цінності як частину європейських.
КОЖЕВНІКОВ В. ЯКА НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ УКРАЇНЦІВ? – ПП «ПАНМЕДІЯ», 2015. – 56 С.       У брошурі дано визначення української національної ідеї, показано, чому вона потрібна народу і як нею користуватися. В популярній формі викладено суть українського націоналізму, розкрито його відмінність від інших ізмів. Розглянуто причини ворожого ставлення російських шовіністів, сіоністів і антинародної влади до українських націоналістів.
Підготувала: бібліограф ІІ категорії 
ЦМБ ім. І.П. Котляревського 
Валентина Семенова

Немає коментарів:

Дописати коментар