28 лютого 2024

Джерело наших цінностей - історична пам'ять

Історична пам'ять – це сукупність переданих із покоління до покоління історичних подій народу. В умовах сучасних реалій все більш значущим завданням для держави та суспільства є розробка та складання основи та практичних способів формування у молоді патріотичних якостей. Необхідність розвитку патріотичного виховання у підростаючого покоління закладено у самій суті розвитку честі та гідності особистості. Як показує багаторічний досвід, формування почуття патріотизму у молоді відбувається найбільш інтенсивно, коли вони безпосередньо стикаються з цінностями, ідеалами та традиціями свого краю.

Саме тому краєзнавство є невід'ємною частиною формування патріотизму. Знання історії рідного краю, його культури та традицій веде до правильного розвитку духовної складової особистості.

У збереженні історичної пам'яті велику роль відіграють бібліотеки.

Матеріали про історичні події малої батьківщини, рідної місцевості викликає підвищений інтерес, а ще більший інтерес підігріває краєзнавча література.

Інформаційно-бібліографічний відділ ЦМБ ім. І.П. Котляревського підготував огляд нової літератури з краєзнавства.

Сєкерська, О. П. Античні міста-держави Північно-Західного Причорномор’я — форма державного устрою : навч.-методич. посіб. /О. П. Сєкерська

     Матеріал посібника у доступній формі ознайомлює читачів із сучасною концепцією давньогрецького поліса та проблемами формування і розвитку полісів у Північно-Західному Причорномор’ї. Посібник допоможе скласти загальне уявлення про давньогрецьку цивілізацію як цивілізацію поліса та розкрити окремі варіанти державного устрою давньогрецьких колоній на теренах сучасної України. Для кращого засвоєння матеріалу наукові положення формулюються з необхідними поясненнями та супроводжуються словником назв та термінів, орієнтовними темами семінарських занять і списком джерел та літератури.

     Посібник орієнтований на здобувачів вищої освіти з спеціальності «Історія» та інших гуманітарних освітніх програм.

Паламарчук, С.В. «Ізмаїльські давнини». Історико-археологічне дослідження./С.В. Паламарчук. – Ізмаїл: «Ірбіс», 2023. – 140 с.

    З далеким минулим нас поділяє час, але поєднує земля. Ізмаїл найпівденніше місто материкової України, розкинувся на лівому березі Дунаю, - Кілійського гирла його дельти. Історико-археологічне дослідження «Ізмаїльські давнини» присвячене темі – пам'ятникам давньої матеріальної культури в Ізмаїлі та його околицях, їх збиранню, обліку, збереженню та проблемам пов'язаним з вивченням культурної спадщини.

     Дослідження містить оригінальну археологічну карту міста, стислий опис пам'яток археології на його території, - і представляє колекції артефактів з міських музейних зібрань, що характеризують різні періоди стародавньої історії.

Книга призначена всім, кому не байдуже далеке минуле Придунайського краю.

Шевченко, В.В. Нескорені війною :[книга присвячується Героям України, військовослужбовцям, добровольцям, учасникам бойових дій та волонтерам]

/ В.В. Шевченко, Аршинова, О.Л. – Ізмаїл: Ірбис, 2020. – 192 с.

    Захищати цілісність території України пішли добровольці

і зараз продовжують обороняти свою країну. З Ізмаїльського району і з самого міста Ізмаїл багато громадян пішли служити до Збройних  Сил України. Книга має на меті познайомити читача через історичні факти, фотоінформації, спогади з подіями на  Сході України.

Кальчев, Борис. Історичні хроніки Буджака та Болградщини. Колонії, дати, події, люди. / Борис Кальчев. - Вино-градівка – Болград: «Ірбіс», 2023. – 268 с.

    Мешканець села Виноградівка Болградського району Борис Кальчев зібрав історичні дані про розвиток Буджака за три останні сторіччя, які увійшли до книги «Історичні хроніки Буджака та Болградщини».

     Під час підготовки видання автор проаналізував дані архівних фондів та старих книг, що дозволило у хронологічному порядку отримати об'єктивну картину розвитку Дунайсько-Прутського міжріччя.

     У книзі висвітлено всі сторони життя регіону, достовірно відображено маніфести, укази, укладені договори та рішення, що сприяли прибуттю болгарських, гагаузьких, німецьких та ін. культурні події.

    «Ви зможете дізнатися про багато процесів, що відбувалися на нашій малій Вітчизні в різні періоди та історичні епохи, а також ознайомитися зі списком іменитих людей, які побували в районі, та з короткими біографіями відомих політичних, військових та громадських діячів, які народилися на Болградщині», — розповів Інтернет-газеті «Сокира» Борис Кальчев.

Кальчев, Борис. Про Болград, Південну Бессарабію і не лише (хроніка, факти, статті) / Борис Кальчев. – Виноградівка – Болград: «Ірбіс», 2021. – 452С.- текст рос.

     Книга  присвячена аналізу подій по збереженню Болграда як адміністративного центру, історії заселення Південної Бессарабії балканськими переселенцями і процесам які відбувалися в країні і регіоні в пострадянський період. Висвітлено традиції і звичаї болгар і гагаузів.

    Автор присвятив свою працю, підготовлену напередодні 200-річного ювілею Болграда, своїм дітям та онукам.

    Зазначимо, що це перше видання із своєчасної історії Болградського району, в якому автор, на основі документів, а також статей у різних виданнях, намагається проаналізувати те, що відбувається з нашою країною.

     Є в книзі і коротка хронологія історичних подій, що відбувалися на землях Буджака протягом кількох століть, та інформація про відомих уродженців Болградщини та багато іншого цікавого матеріалу.

    Під час представлення книги Борис Кальчев постійно наголошував, що він не є автором, а укладачем видання. Справа в тому, що до книги включені не лише його власні думки та статті, а й матеріали журналістів, істориків, громадських діячів і навіть реакція (коментарі) користувачів соцмереж на ті чи інші події.

Ненов, Іван Георгійович. Баща на бесарабському б'лгарі [Текст] = [Батько бессарабських болгар]: роман (на б'олгар. і рус. ез.) / Іван Ненов. – Одеса; Болград: ІРБІС, 2018. – 223 с. : іл. – Текст болг., рос.

Напередодні 197-річчя Болграда побачила світ книга заслуженого журналіста України Івана Ненова «Батько бессарабських болгар».

 Іван Ненов давно досліджує життєвий шлях Івана Микитовича Інзова, до якого в Бессарабії досі ставляться з глибокою повагою, хоча він пішов із життя майже два сторіччя тому. Перша книга про легендарного захисника колоністів авторства Івана Ненова «Попечитель» побачила світ ще 1996 року. З того часу тема Інзова не залишає автора, можна сказати, що він живе нею.

У новій праці автор вирішив доповнити свій перший твір про Інзов новими матеріалами, які йому вдалося зібрати за цей час.

За словами автора, у книзі дві основні сюжетні лінії. Перша – самотня старість Інзова, життя у роздумах у тому, чий він син, хто його батьки. А друга – творча діяльність Івана Микитовича, котрий завжди казав: «Ми тут будуємо нову Болгарію».

Сторінки пам’яті. м. Ізмаїл. Ізмаїльський район. [Книга спогадів]. Випуск І, частина 1. / Л. Циганенко, Я. Кічук – голови редакційного комітету, Н. Гончарова – відповідальний редактор, упорядники: Башли М., Гольд Г., Градинар Г., Дорошева А., Майданевич С., Морошан Н.

– Ізмаїл: Ірбіс – РВВ ІДГУ, 2021. – 172 С.

     У збірнику представлені оригінальні спогади покоління дітей війни Ізмаїльщини. Гортаючи ці сторінки пам’яті, ви зможете наблизитись до розуміння подій Другої світової війни, голоду 1946–1947 рр., післявоєнної відбудови крізь інформацію, отриману з перших вуст. Видання містить документальні джерела з історії досліджуваного регіону.

     Для істориків, викладачів, вчителів, студентів, учнів, широкого кола

громадськості, всіх, хто цікавиться історією України другої половини ХХ ст.

Документи та матеріали до історії німців Південної Бессарабії // Серія: Історико-культурна спадщина Південної Бессарабії. Випуск 5. / упорядники Л. Циганенко, І. Татаринов,   Г. Граматик, А. Акчебащ. – Ірбис:Ізмаїл, 2021. – 212 с.

    З метою збереження історико-культурної спадщини народів, для яких Південна Бессарабія стала дійсною батьківщиною, колектив науковців ІДГУ підготовив серію науково-документальних видань, присвячених історії та культурі основних етнічних груп регіону.

 

    Краєзнавча поезія показує, що місцевий патріотизм є потужним творчим стимулом навіть для тих, хто давно покинув рідні краї.

    Прагнучі максимально точно передати різноманіття знакових явищ, пов'язаних з малою Батьківщиною, поети часом починають виступати краєзнавцями, що створюють «поетичні енциклопедії» рідної землі.

    У свою чергу, саме вірші про рідний край найчастіше знаходять відгук у місцевих читачів.

     Сьогодні ми представляємо вашій увазі нові книги віршів поетів Бессарабського краю.

 Андрєєв, Леонід. «Бажаний фініш» [Текст]: [поезія]                                        / Леонід Андрєєв. - Ізмаїл: Ірбіс, 2022. - 212 с.

    До збірки «Бажаний фініш» увійшли вірші, поеми, п'єси.

    Ізмаїльський поет Леонід Андрєєв чуйно реагує на всі події навколишнього світу, вловлює найтонші нюанси того, що відбувається навколо, дає цьому свою оцінку.

     Його вірші про вірність у коханні та дружбі, про красу світу та людського буття.

Його вірші - це одкровення, поетичні роздуми про людину, про життя, про віру, про кохання.

Бойченко, Віра. «Джерела». [Текст]: [збірник віршів]. /Віра Бойченко. – Їзмаїл- Болград: Ірбіс, 2022. – 100 с.

 «Джерела» - перша поетична збірка автора Віри Бойченко. До неї увійшли вірші про почуття близькі кожної людини: батьківська любов і любов до батьків, світла пам'ять про них, трепетне ставлення до своєї малої батьківщини, спогади про дитинство, юність, про радість зустрічей і біль розставань.

                                         Южный край… Здесь мои корни,

                                         Сердцу милая сторонка!

                                         Этот город меня помнит

                                                                                  Босоногою девчонкой.

    Один з розділів книги присвячений про духовний сенс життя людини, про віру і вічність, про нелегку дорогу до Бога. Її вірші пронизані щирістю і сповідальністю що відображає потаємне духовне життя автора.                                                                                             Книга спонукає читача глибше заглянути у свою власну душу.

Льовін, Сергій. «Життя на зламі» [Текст]: [вірші та пісні]./ C. Левін. – К.: Друкарський двір Олега Федорова, 2023. -  356 С.

    Сергій Льовін український військовик, полковник Збройних сил України, поет, бард.

    Автор та виконавець власних пісень, лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів поезії та авторської пісні, член журі, оргкомітетів фестивалів і конкурсів поезії та авторської пісні. Автор трьох книг віршів та пісень, 4 студійних та 4 нестудійних альбомів.

     З березня 1993 р. живе у м. Києві. Після звільнення з лав ЗСУ працював в управлінні з питань надзвичайних ситуацій Оболонської РДА м. Києва (2004 – 2006) та начальником групи зв'язків із громадськістю Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка (2006 – 2014).

      У творчому доробку має три книги віршів та пісень: «Зажечь рассвет» (Одеса, 2001), «Найти себя» (2012) і «Життя на зламі» (2023). Вірші Сергія Льовіна перекладено українською та французькою мовами, видавалися у багатьох газетах, журналах та поетичних збірках, у тому числі «ХХ век, запомни нас такими…». (2003).

     Як автор і виконавець власних пісень, записав чотири студійних альбоми: «Миражи», «По струне – к сердцу», «Жизни истоки», «Позвольте на Вас наглядеться» (Запис студий: Будинку звукозапису Українського радіо, «Престиж», «Аудіо-Україна») та ряд нестудійних альбомів («Наш путь», «Дорисуй лето», «За рюмкой чая», «Песня о песне»), до яких увійшло понад 100 творів. Більшість із них російськомовні.

    У різні роки він був членом журі, оргкомітетів та лауреатом багатьох міжнародних і всеукраїнських конкурсів і фестивалів поезії, авторської (останній у 2019 р. «Відкриті небеса») та естрадної пісні (у 1976 – 1980 р.р., як учасник ВІА «Балада»). З 90-х р.р. минулого століття виступає як бард.

     Тематично його вірші та пісні досить різнопланові: в них є освідчення в любові до Батьківщини, рідного міста й літопис армійського буття, філософські роздуми й лірика, жартівливі й сатиричні твори.

     Значна частина його віршів та пісень - про Ізмаїл.

Кто-то скажет, что жизнь начинается на Ближнем Востоке,

Кто-то ищет в Америке Северной жизни истоки,

Или там, где в обнимку со звездами спят Гималаи,

Но истоки ее несомненно на Нижнем Дунае.

Измаил - запевает протяжній гудок парохода,

Измаил - повторяет  собора Покровского своды,

Измаил – в ритме вальса кружат листья пішного сада,

Измаил, ты душе моей крылья, а в сердцу отрада. 


«Жизни истоки». Гимн городу Измаилу                                                                                                                          

     Тема батьківщини - батьківщини маленької, що є складовою великої Батьківщини, - основна тема у творчості поета, автора та виконавця своїх пісень. Саме через призму сприйняття цієї найголовнішої життєвої домінанти він дивиться на навколишній світ, оцінює і себе, та інших у ньому, черпає сили, натхнення, прагне йти вибоїстою, важкою, але вічно іскристою дорогою до сяючих вершин пізнання істини.

     Є у книзі та розділ, присвячений рідній природі – пейзажній ліриці.

    Пісні Сергія Льовіна будять гаму почуттів: і ностальгію за минулим, і ліричні співпереживання, і філософські роздуми.  

    Вірші та  пісні Сергія Льовіна  надихають, змушують замислюватися, спонукають критично ставитися до подій, що відбуваються у суспільстві.

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім І.П. Котляревського

за адресою: м. Ізмаїл,

вул. Адм. Холостякова, 41

 

 

                                            Матеріал підготувала завідувачка

                                    інформаційно-бібліографічним відділом

                    Семеріна Людмила Семенівна 

 

 

2024р.

Немає коментарів:

Дописати коментар