07 грудня 2023

«Освітлений талантом»

 Інформаційно – бібліографічний відділ.

 «Освітлений талантом» до 60-річчя від дня народження Івана Шишмана

 «Талант -  іскра Божа, якою людина

                                                   спалює себе,  висвітлюючи цією

                                                                                    власною пожежею шлях іншим.»

                                                                                                                                В. К.

                                         

«Живопис - це поезія, яку ми бачимо,

а поезія - це живопис, який ми чуємо».

Леонардо Да Вінчі.

 

Дайджест.

 

    Імена художників, майстрів живопису, графіки, прикладного мистецтва, членів Ізмаїльської міської організації Національної спілки художників України широко відомі в нашому краї. Серед них Іван Шишман  – український живописець, реставратор та монументаліст болгарського походження, яскравий представник сучасного образотворчого мистецтва Південної Бессарабії.

         Талант, який нікому і нічому не вдалося загасити. Так про творчість ізмаїльського метра живопису Івана Шишмана відгукуються шанувальники.  У 2023 році художник відзначив свій 60-й день народження. І це важливий привід, щоб не просто сказати про розквіт сил, а позначити особливості, які зробили цю особу відомою.

    Іван Іванович Шишман народився 31.07.1963 р. в м. Ізмаїл Одеської області. З дитинства в Івана, звичайного ізмаїльського хлопчика виявилися здібності до малювання, напевно, немає нічого дивного. Не можна назвати унікальними і працьовитість, почуття любові до рідного краю та поваги до старших. Для багатьох із його покоління це було обов'язковим. А ось усвідомлення приналежності до древнього болгарського народу, інтерес до культури та традицій предків на той час не було властиво. Ось і виходить, що майже все, чим сьогодні живе Іван Іванович, засноване на щеплених у ранні роки духовних цінностях, на бажанні зберегти краще і відродити втрачене.

     Здобув освіту в Одеському державному педагогічному інституті ім. К. Ушинського (1982). Живописець. Член Національної Спілки художників України (2000). Заслужений художник України (2012). Доцент кафедри образотворчого мистецтва Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

    Вже з перших років творчої діяльності картини Івана Шишмана ставали надбанням музеїв та галерей, а зі здобуттям популярності прикрашали інтер'єри офісів великих компаній, столичних державних установ, купувалися для приватних колекцій. Загалом, яскраві частинки Бессарабії, наповнені змістом мальовничі полотна, нині є у багатьох країнах Європи і навіть за океаном.

    Художні досягнення І. Шишмана нерозривно пов’язані з духовним простором православної церкви. Виховане з дитинства почуття духовності, непідробне прийняття православної віри спонукало Івана Шишмана взятися за монументальний живопис.

 

     Художній доробок митця складається з вишуканих творчих композицій, сакрального живопису, розпису монументальних християнських споруд, іконопису. Відтак тяжіння   до монументального вирішення композиційних питань живопису пронизує  світськи твори митця.

  Одними з ключових полотен митця стали картини  Івана Шишмана «Таїнство» (2003) та «Золота пісня Орфея» (2010), художній задум яких пов’язаний з основоположною християнською символікою.


«Таїнство».

    У картині зображені царські птахи, які п'ють із євхаристійної чаші по обидва боки Світового дерева. Це найдавніший символ родючості, безсмертя, достатку, добробуту та багатства. Птахи виступають тут як варти багатства та гаранти правильності здійснення ритуалу. На гілках дерева (виноградної лози) зображені символічні голуби - єдині птахи, які спільно висиджують яйця і виховують своїх пташенят. Невипадково у різних культурах голуб символізує світ, добробут сім'ї, любов, смиренність і порозуміння.

  

І. Шишман, «Золота пісня Орфея»,

2010

    Тема фаворського світла отримала безпосереднє продовження у «Золотій  пісні Орфея».  У центрі композиції картини також міститься образ Дерева

Життя, однак у цій картині воно набуває більш традиційних ознак, адже прописане у розкішному золотому оздобленні, в об’ємних і розкидистих формах як символ, що уособлює усю повноту життя:

    Очі Орфея є напівзакритими, адже відчуваючи серцем божественну благодать, він залишався у поганському світі, який не знав християнських цінностей. Тож, як язичник, цей герой відчуває серцем й інтуїтивно співає свою провісну пісню крізь завісу поганської темряви.

     У картинах не важко простежити спільні мотиви: образи Дерева Життя, царствених птахів Павлинів, тему фаворського світла, віру у вищу вселенську гармонію та прийдешнє царство Боже. У центрі обох картин знаходиться образ Дерева Життя. У картині «Таїнство» воно представлено у вигляді лози. Біля основи Дерева Життя знаходиться переданий за принципом храму Соломона престол як символ, на якому відбуваються таїнства.


    З 1991 р. представляв Україну на 5 міжнародних планерах з живопису (Смолян, Кюстенділ, Пілчово, Враца, Ново Село).                        З 1993 р. – член національної спілки художників України.          

   Протягом  1993-2004 рр. художник почав займатися реставрацією розписів монастиря Св. Костянтина та Олени в Ізмаїлі. Потім була робота над внутрішнім оздобленням Свято-Покровського собору, а також храму Св. Дружин Мироносиць. Це стало початком багаторічної роботи у галузі православного мистецтва. У 1997 році було виконано розпис нового храму Св. Преподобної Параскеви-Петки Тирновської під Софією. Серед найбільш значущих об'єктів, де сьогодні є образи святих та біблійні сюжети також Свято-Троїцька церква міста Ржищів у Київській області, храм Різдва Богородиці Олександрівського жіночого монастиря на Одещині та багато інших.


     Іван Шишман є автором серії унікальних портретів сільських жителів південної Бессарабії, пейзажів, натюрмортів та монументальних полотен на біблійну та історичну тематику. Художник яскраво виявив себе у портретному мистецтві. У 1990-х роках під час перебування на пленерах у селах Бессарабії, він з легкістю, «схоплюючи натуру» по три-чотири сеанси, створив низку портретів звичайних сільських мешканців, художні образи.

    Велика увага також приділяється пейзажу в техніці акварелі та олійного живопису. Експериментує з мальовничими техніками, вміє їх добре синтезувати.


 «Дихання весни»

    Вся картина наповнена весняною радістю, надією, таємницею народження і звуками природи, що прокидається. Весна - це символ воскресіння зі смерті в життя вічне.

 

 

 

 

 

Час золотої айви. Полотно, олія (2014)

      

 

 


       За активну творчу діяльність у сфері монументального живопису та іконопису  Іван Шишман отримав значну кількість нагород: грамоту обласної державної адміністрації (2003) грамоту митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела «За реставрацію церкви «Св. Костянтина та Олени» (2004); грамоту художнику-реставратору храму святих Дружин Мироносиць м. Ізмаїл на благословення за старанні труди на славу Святий Православної Церкви (Одеса, 2012); орден Святого Благовірного князя Київського Ярослава Мудрого (2014); почесну грамоту Української Православної Церкви Митрополита Київського та всієї України Баженнішого Онуфрія (2014).

7 вересня 2003 р. Медаль та почесна грамота за заслуги розвитку образотворчого мистецтва, міністр культури Болгарії, м. Софія, 2004 р.

Пам'ятний знак «Людина року» у номінації «Мистецтво», заступник губернатора Одеської області А. І. Кісе, м. Одеса, 2004 р. за розвиток духовних та культурних зв'язків між Україною та Болгарією, Міністерство закордонних справ Болгарії Державного Агентства болгар за кордоном, м. Софія, Болгарія, Грамота та медаль «Паїсій Хілендарські» за виняткові творчі досягнення в галузі образотворчого мистецтва та за розвиток духовних та культурних зв'язків між Україною та Болгарією, Міністерство закордонних справ Болгарії Державного Агентства болгар за кордоном, м. Софія, Болгарія.

    Праці художника увійшли в третій том «Енциклопедії болгарського мистецтва», в українську енциклопедію «Видатні імена України, еліта держави», зокрема в «Український Ренесанс» при Академії наук України.

    Ми раді, що наша земля багата на таланти. Не збідніла наша земля. У своїй роботі ми змогли розповісти лише про одного із талановитих людей нашого Ізмаїльського краю, а скільки ще згадаємо  імена художників, скульпторів, архітекторів, усіх, хто створює красу та культуру нашого народу.


Краєзнавча література про життя і творчість

художника нашого краю Шишмана Івана:

 

1. Виноградова, Є. Творить світло краси [Текст] :[ стаття про життя та творчість измаїльського митця Івана Шишмана] /Є. Виноградова // Ізмаїльські відомості. - 2003. - 25 квітня. - С. 3.

2. Час будителів. Триптих. Фарби на снігу [Текст]: [про творчість Івана Шишмана] // Одеські вісті. – 2012. – 13 листопада. - С. 6.

3. Геврасєва, С. Легенда блакитних гір[Текст]: [про картини ізмаїльського художника Івана Шішмана] //С. Геврасєва //Співбесідник Ізмаїла. - 1998. - 7 лютого.

4. Дмитрієва, Р. Моральне послання [Текст]/Р. Дмитрієва / / Придунайські вісті. - 1996. - 21 вересня.

5. Іван Шишман: «Кохання породжує мистецтво» [Текст] // Вісник ІДГУ. - 2004. - 5 вересня. - С. 2.

6. Карачебан, Л. «За да вярваш в Бога»:: болгарською мовою про І. Шишмана [Текст] /Л. Карачебан // Б'лгарський огляд. - 2005. - Квітень. - С. 2.

7. Колесник, З. Через покаяння до самовдосконалення [Текст] /С. Колісник                       // Співрозмовник  Ізмаїла. - 1996. - 17 жовтня.

8. Колотенко, Л. Гармонія живопису та скульптури [Текст]: [про творчість Івана Шишмана] /Л. Колотенко // Співрозмовник Ізмаїла. - 2001. - 15 вересня. - С. 5.

9. Лебедєва, Н. «Болгарське послання з Бессарабії» або придунайський Реріх [Текст]/Н. Лебедєва // Дунаєць. - 1996. - 14 серпня.

10. Мітєва, Р. Випромінює царственість [Текст] /Р. Мітєва // Одеські вісті. - 1996. - 19 вересня. - С. 4.

11. Михайлова, Н. У Києві видано «авторський» календар Івана Шишмана [Текст] /Н. Михайлова / / Повітовий телеграф. - 2008. - 16 січня. - С. 46.

12. Михайлова, Н. Творчий дайджест [Текст] [про творчість Івана Шишмана]/Н. Михайлова // Кур'єр тижня. - 2003. - 11 жовтня. - С. 2.

13. Потиліко, А. У Рені відкрилася виставка Івана Шишмана [Текст]/А. Потилико // Кур'єр тижня. - 2012. - 10 листопада. - С. 48.

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім І.П. Котляревського

  за адресою: м. Ізмаїл,

 вул. Адм. Холостякова, 41          

т.04841 20536

   0484120604

                                               2023р.                                           

Матеріал підготувала завідувачка 

    інформаційно-бібліографічним відділом 

Семеріна Людмила Семенівна 

 

2023 р.  

Немає коментарів:

Дописати коментар