04 грудня 2023

Велике надходження книжкових новинок!

 Інформаційно – бібліографічний відділ  

Велике надходження книжкових новинок!

Бібліографічний огляд новинок літератури. Вип. 1.

      У наш вік високих швидкостей та просунутих технологій на традиційне читання просто не вистачає часу. Однак, на щастя, люди поки що не відмовилися від звичних друкованих носіїв інформації старих знайомих книг. Письменники й досі видають свої твори на папері.  Як і раніше, працюють бібліотеки, а це означає, що будь-яка небайдужа до читання людина може ознайомитися з останніми тенденціями сучасної літератури

     У ЦБС для дорослих нашого міста надійшли у широкому тематичному асортименті: класичні та сучасні книги, видання з філософії, психології та саморозвитку, казки для дітей та роботи виключно для дорослих; популярна художня література сучасних українських та зарубіжних авторів.

        Запрошуємо городян, ознайомиться з новими книгами.

    Кожен знайде тут саме те, що подарує безліч приємних моментів.

    До Вашої уваги науково-популярна література простими словами розповідає про складні речі. Така література дає відомості теоретичних та експериментальних досліджень у галузі науки, культури, техніки, викладених у формі, зрозумілій читачам що не є нефахівцями. Така інформація є цікавою і доступною та може змінити погляд на багато речей.

Станчишин, Володимир.  Емоційні гойдалки війни. Роздуми психотерапевта про війну [Текст] / Володимир Станчишин. – Київ : Віхола, 2022. – 288 с.

     Володимир Станчишин –  психолог-психотерапевт. З 2019 року очолює Центр психічного здоров’я «Лабораторія змін». Автор книжок «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю та депресією», «Для стосунків потрібні двоє» та подкасту «Бо любов. Війна» на Радіо Сковорода.

    Зараз немає життя, яке не змінилося би повністю з початком повномасштабної війни в Україні. Але змінилося не лише наше повсякдення, а й емоційні реакції. Усе – від страху, тривоги та злості до почуття провини й смутку – проявляється настільки насичено, що інколи складно уявити, як узагалі можна дати раду цим емоціям. Бо якщо раніше в нас були певні зразки того, як поводитися в кожній ситуації, як реагувати, то зараз усі ці зразки поламані, а в голові – суцільний хаос; щодня ми бачимо речі, яких не мало б існувати в цивілізованому світі.

    Будь-яка емоційна реакція є нормальною відповіддю на ненормальні обставини війни, стверджує психотерапевт Володимир Станчишин. Ми маємо право відчувати лють, маємо право хотіти помсти, ми можемо вмикати чорно-біле мислення і не відчувати при цьому провини. Ми можемо сумувати, ми можемо плакати стільки, скільки потрібно. Це книжка про емоції цивільних людей у тилу: про тих, хто залишився в Україні, й тих, які були змушені покинути свої домівки, всіх, хто волонтерить, донатить і чекає рідних з фронту, всіх, хто кожен свій день починає з новин та прокидається від сповіщень про повітряну тривогу. Ми не обирали жити в час історичних змін, але війна це те, від чого не можна абстрагуватися, тому наше завдання наразі — навчитися справлятися на своєму особистісному рівні, жити, аби перемогти в цій війні.

Шишацький, Євген. «Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь» Євген Шишацький.– Харків: Фоліо, 2022. – 223 с.

      Євген Шишацький – редактор, журналіст. Народився і виріс у місті Маріуполь. З 2014 року живе й працює в Києві.

    Як і в кожного українця, 24 лютого 2022 року світ Євгена перевернувся. У Маріуполі під обстрілами були мама і друзі, з якими обірвався зв’язок. Євген приймає рішення їхати на окупований Схід, щоб допомогти евакуювати людей.

    «Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь» – сповідь водія-волонтера, що дивом вибрався з-під Маріуполя. Автор описує реальну історію про подорож до «краю застиглого часу», розповідає про людей, яких життєвий вибір і доля занесли саме сюди, про свій вибір, «от такий, недодуманий, але свідомий. У пошуках своїх. У пошуках себе.

    Книга поєднує в собі описи військових дій, зворушливі історії про звичайних людей, які змушені жити в умовах війни, та роздуми автора про свої особисті пошуки і внутрішні переживання. Євген Шишацький майстерно передає атмосферу жаху і безнадії, яка панує в Маріуполі. Він розповідає про те, як люди намагаються вижити в умовах війни, та про те, як важливо не втрачати надію та людяність в такі нелегкі часи.

    Книга вразлива і зворушлива, здатна змусити читача задуматися про важливість людської доброти та готовності допомогти іншим. «Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь» - це не просто розповідь про війну, це розповідь про те, як важливо залишатися людьми в умовах, коли все навкруги зруйновано і нічого не залишається, окрім сподівання на краще. Рекомендуємо цю книгу всім, хто цікавиться історією України та хоче краще зрозуміти, як війна впливає на звичайних людей.

    Ця надзвичайно важка історія вражає та зворушує. Дана книжка - маленький живий епізод, з яких складається війна. Ця історія дає розуміння, що взагалі відбувається на окупованих територіях, і як доводиться звідти вибиратись. Вона буде неабияк корисною та доречною тим, хто цікавиться літературою про воєнні події в Україні.

Скицька, Уляна.  «Ми з України»  [Текст] / Уляна Скицька. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. –                   320 с.

   «Ми з України. Історії про людей, якими захоплюється світ»  – вражаюча книга, яка збирає історії про непересічних українців, котрі змінили світ своїми досягненнями та інноваціями. Уляна Скицька розповідає про відомих і менш відомих героїв, які здивували світ своїм талантом, роботою та винаходами.

     Книга допоможе читачам познайомитися з українцями, які зробили вагомий внесок у світову культуру, науку, технології та спорт. До їхніх імен доводиться звертатися навіть у напрямку сучасних технологій, наприклад, Wi-Fi, який був винайдений українкою Геді Ламар.

    Ця книга ідеально підійде для тих, хто цікавиться історією України, та для тих, хто бажає дізнатися більше про визначних українців. Варто зауважити, що ця книга може стати джерелом натхнення, мотивації та гордості за свою країну. Її можна сміливо радити прочитати всім, хто бажає пізнати більше про талановитих та винахідливих українців, які змінили світ своїми досягненнями. В цьому вагомому та навіть фундаментальному виданні зібрані десятки історій українців, які прославили свою рідну країну далеко за її межами. Біографії героїв - неймовірні, вони нагадують сценарії пригодницьких фільмів. Ці історії мотивують, ці постаті вражають. Дана книга безумовно варта уваги та любові читачів.

Підлуцький, Олекса. «Лідери, що змінили світ» [Текст] /Олекса Підлуцький . –Харків: Фоліо, 2020. – 444 с. : портр. - (Великий науковий проект).

   Олекса Підлуцький – відомий публіцист та журналіст-міжнародник. Відвідав 53 країни світу. Був засновником і головним редактором першої в Україні недержавної економічної газети «Фінансовий Київ», заступником головного редактора мюнхенського журналу «Ukraine Report», першим редактором відділу міжнародної політики та інформації газети «День», пресофіцер Пресслужба католицьких церков під час підготовки і проведення візиту Його Святості Івана-Павла ІІ в Україну. Кандидат економічних наук, був докторантом Українського вільного університету в Мюнхені та Інституту економіки НАН України. Має 135 наукових публікацій, зокрема дві монографії, та близько 1600 публікацій у періодичній пресі. Викладає журналістську майстерність в Інституті журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка.

    Нова книга Олекси Підлуцького – це глибоке дослідження про суперечливе, динамічне, різнобарвне, яскраве й водночас трагічне ХХ століття, здійснене шляхом оцінки діяльності та ретельного змалювання психологічних портретів найвидатніших діячів цієї епохи. Юзеф Пілсудський та Віллі Брандт, Махатма Ґанді та Вацлав Гавел, Авґусто Піночет та Марґарет Тетчер...

     Книга являє собою блискучий і захоплюючий публіцистичний твір, адже Олекса Підлуцький володіє рідкісним даром – розповідати про складні речі простими, але вкрай  влучними і яскравими словами.

    Героїв цієї книжки об’єднує те, що кожен з них зміг стати справжнім лідером нації, згуртувати співвітчизників і вивести свою країну з глибоко кризових ситуацій. Автор, розповідаючи про 30 знакових особистостей минулого століття, показує їх без звичних штампів, надає маловідомі факти і водночас змушує замислитися, яким має бути політичний лідер, що може Україна запозичити з безцінного досвіду цих видатних діячів. До книги увійшли матеріали, опубліковані на сторінках аналітичної газети «Дзеркало Тижня».

Кралюк, Петро. «Іван Котляревський. Між імперією та Україною»  / Петро Кралюк. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2021. – 248 с.

    Книга відомого українського автора – філософа, професора, першого проректора Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка. Книга має доволі промовисту назву «Іван Котляревський: між імперією та Україною». Вона вийшла у серії книг «Ім’я на обкладинці», де зазвичай виходять книги про найцікавіші явища світової культури і творчі здобутки видатних людей.

    Творча біографія Івана Котляревського вперше розглянута в контексті української історії XVII–XVIII століть, як продовження давньої української літературної традиції. Видання зорієнтоване не лише на знавців та любителів рідного слова, але й на дослідників європейської історії та культури XVIII–XIX століть.

      Іван Котляревський у свідомості наших співгромадян, у масі кількох поколінь українців,  насамперед автором «Енеїди», хоча не меншою популярністю у народі і досі користуються його твори «Москаль чарівник» і особливо «Наталка Полтавка». Нічого дивного у тому, що автор цих творів залишається поза предметною увагою читача, немає. Так часто буває, що про автора читач знає лише кілька рядків із його біографії. Але якраз Іван Котляревський жив у такі часи, коли Україна остаточно потрапила у імперські пута і окови, а тому народження літературних творів, які стали наріжними каменями нової (дехто каже – новітньої) української літератури, привертають до постаті автора особливу увагу.

Паренюк, Олена. Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі. Від катастрофи до лабораторії. /Олена Паренюк, Катерина Шаванова. –  К.: Видавництво Віхола, 2023. – 304 с.

    Олена Паренюк – кандидатка біологічних наук з радіобіології. Вивчає ґрунтові бактерії зони відчуження ЧАЕС.

    Катерина Шаванова – кандидатка біологічних наук з генетики. Працює в R&D у сільському господарстві.

    Радіобіологині Олена Паренюк і Катерина Шаванова у своїй книзі дають відповіді на хвилюючі питання про те, що відбувається в Чорнобилі чи окупація зони відчуження та ситуація на Запорізькій АЕС можуть мати згубний вплив на наше майбутнє? Чи дійсно продукти із зони відчуження такі небезпечні? Чому не варто панікувати, якщо зупиниться енергоблок якоїсь АЕС і який вплив на ядерну безпеку у світі може мати російсько-українська війна?

    Чому варто прочитати книжку «Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі. Від катастрофи до лабораторії»?

     Книга розкриває основи радіаційної науки, знайомить з людьми, які її творять.

Допомагає зрозуміти, що відбувається в Чорнобилі та яким може бути майбутнє радіаційної і ядерної безпеки у світі після  завершення війни в Україні.

Написана радіобіологинями, які поглиблено вивчають питання зони відчуження ЧАЕС.

    Попри наукове підґрунтя, книжка написана просто та доступно. Вона легко читається, добре сприймається та містить безліч цікавої наукової інформації. Все подано зрозуміло та лаконічно, з гумором та простими прикладами. Книга містить багато малюнків, корисних та прикольних ілюстрацій, таблиць, схем тощо. Все це чудово доповнює гарно написаний текст, допомагає ще краще зануритися в тему, а іноді просто посміятися.

Почепцов Г. Г. Токсичний інфопростір. Як зберегти ясність мислення і свободу дії. [Текст] / Г. Г. Почепцов. – Харків : Vivat, 2022. – 384 с.

    Вдома й на роботі ми щодня борсаємося в потужному потоці інформації, що плине із соцмереж, сайтів, новинних порталів. Украй рідко ставимо під сумнів факти, що споживаємо в інфопросторі. А він стає дедалі токсичнішим: фейки,пропаганда, висмикнуті з контексту слова отруюють. Час фільтрувати інформацію, яку ми всмоктуємо. Ця книжка буде за протигаз. Усім, кому стане хоробрості визнати: нашими умами керують, деформуючи факти підтасованими свідченнями. Усім, хто цікавиться, як працюють механізми створення фейків, звідки в нас ласість до сфабрикованих сенсацій і яка з цього користь для можновладців. У сучасної людини майже не залишилося вибору, жити чи не жити водночас у трьох просторах: фізичному, інформаційному та віртуальному. І поки хтось безконтрольно тиражує фейки, а хтось розгрібає наслідки в реальному світі, нам до снаги зберегти ясність мислення і свободу дії!

Трофименко, Тетяна. «Усе, що ви хотіли знати про українську літературу. Романи» [Текст] / Т. М. Трофименко ; худож. О. Васьків. – Харків : Віват, 2022. – 304 с. іл.   (Саморозвиток)

«Усе, що ви хотіли знати про українську літературу. Романи» - нова книга літературної критикині Тетяни Трофименко, яка допоможе вам ближче познайомитися з українською літературою.

    Книга Тетяни Трофименко, літературної критики, чи критики, як її називають у літсередовищі, присвячена знаковим романам, які відображали реалії доби та фіксували стильові та світоглядні зміни в мистецтві. Романи, які розповідають нам про життя та головні проблеми українців від ХІХ до першої третини ХХІ століття.

    Авторка осмислює твори Івана Нечуя-Левицького, Панаса Мирного, Ольги Кобилянської, Валер’яна Підмогильного, Івана Багряного, Ірини Вільде, а також романи Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Оксани Забужко, Марії Матіос, Олександра Ірванця, Ірени Карпи та інших. Це не канон, не есеї для підготовки до ЗНО, а насамперед спроба поговорити про жанр, про те, як ідеології та суспільний процес впливають на творчість, а також про те, чому й досі точаться дискусії про «великий український роман».

   Вона пише як про сучасні, так і про класичні тексти. Через призму книг, ви поглянете на суспільство в якому вони написані та їхній вплив на навколишнє соціальне середовище і навпаки. Ця книга необхідна як для любителів української літератури, так і для студентів, літературних дослідників та всіх, хто цікавиться розвитком та впливом літератури на наше суспільство.

     Книги про історію України та світу заглиблять вас у давно минулі часи та пояснять причинно-наслідкові зв’язки подій. Ви можете ознайомитися з біографією конкретної історичної постаті, прочитати про певну епоху в незвичайній і доступній формі, отримати комплексне бачення минувшини якоїсь країни тощо.

Чумарна, Марія. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців / Марія Чумарна. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2021. –304с.

    Цікаве дослідження національної культури, самовизначення українського народу через спосіб повсякденного життя, звичаї, побут, мистецтво розкрила поетеса та письменниця, громадсько-культурна діячка Марія Чумарна в своїй книзі «Я є Україна. Світоглядний всесвіт Українців». Видання перемогло у конкурсі «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України» і надійшло до бібліотеки від Українського інституту книги.

    Авторка розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь.

    Книга занурює читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що продовжувалася і міцніла з покоління в покоління. Авторка вкотре нагадує, що поняття «я» і Україна – нероздільні. І ця нероздільність відображена у звичних для кожної людини речах.       Тому особливу увагу Марія Чумарна приділяє прадавньому житлу українців, яке ніжно називає «солом’яним храмом». Вона розповідає про будівництво хати, її облаштування, про сакральне значення печі. Також у книзі описані звичаї українців, пов’язані з хатою та подвір’ям.

    Не оминула увагою авторка і тему календарно-обрядових свят в житті українського народу, їх взаємозв’язок із побутом людей та звичаями. В книзі описані прадавні традиції українців на Коляду та Великдень, закликання весни та Зелені Святки, Калита та Водохреща, а також звичаї пов’язані з родинними святами – народженням дитини, хрещенням, сватанням, весіллям.

    Марія Чумарна у своєму етнографічному дослідженні розкриває символізм українського народного мистецтва вишивки, витинанки, килимарства, писанкарства, декоративного розпису, різьблення. З давніх давен українці славилися своєю майстерністю, працьовитістю, тонким естетичним смаком, що яскраво відобразилося у величезній кількості зразків народної творчості та їх тісному взаємозв’язку із побутом людей.

    Усе найцікавіше про історію і звичаї України. [Текст] /Кирило Галушко, Борис Черкас, Марія Пилипчак, Катерина Липа.  – Харків : Vivat, 2018. – 320 с. : картин…

   Книга «Все найцікавіше про історію та звичаї України» включає в себе кілька розділів: історію України від найдавніших часів до сучасності, український побут і вірування, огляд найцікавіших місць нашої батьківщини.

    З цієї книжки ви дізнаєтеся багато цікавого про минуле нашої країни, про те, які люди й народи тут мешкали, які давні спільноти та держави існували, які події відбувалися. Ви прочитаєте про звитягу і віроломство, подвиги і зради, винахідливість і випробування, поринете у світ дивовижних народних звичаїв і обрядів, доторкнетеся до скарбниці народної мудрості і захопитеся невимовною красою наших місцин.

    Книга рекомендована Міністерством освіти і науки, написана професійними істориками і не містить єресь, на кшталт «трипільці робили космічні кораблі і дивилися на них через біноклеподібні посудини». Її можна сміливо рекомендувати школяреві і звіряти спірні моменти підручників, які не завжди бувають адекватними. При всій академічній грамотності, текст написаний дуже доступно і просто.

Мустафін, Олексій Рафаїлович. Перлини в степу.Розмови про минуле українського півдня./ О. Р. Мустафін. – Харків. :Фоліо, 2018. – 186 с.

     Олексій Мустафін – відомий український журналіст і медіаменеджер. Історик  за фахом. Ідея цієї книжки виникла й оформилася під час розмов автора з українськими  істориками  й  археологами,  які  досліджують  минуле  Північного Причорномор’я – від міднокам’яної доби до епохи модерну. Кожна з досліджених  ними культур самобутня. Адже століттями в українських степах змінювали один  одного десятки різномовних народів – і всі вони залишили неповторний слід на  цих  землях,  створили  унікальний  профіль  і  характер  цього  краю.  Сучасним   українцям доводиться мало не по перлинах, розкиданих в степу, збирати й відновлювати намисто власної історії. Історії різнобарвної та водночас напрочуд   цілісної та логічної. Саме про це книжка Олексія Мустафіна.

    Художня література теж не пасе задніх: ви можете багато чого навчитися і від вигаданих історій та персонажів, їхніх дій та реакцій у певних ситуаціях. Але коли ви читаєте про справжніх людей і їхні життя, отримуєте «додану вартість» від таких уроків: це сталося в реальності, а не в уяві письменника. Такі знання є прикладними.

 

Гнатко, Дарина. «Радислава. Історія одного кохання».  [Текст] /Дарина Гнатко, – Х.: Видавництво Клуб сімейного дозвілля. – 2022.  – 320 с.

    Дарина Гнатко (Юлія Іргізова) – сучасна українська письменниця. Дарина Гнатко має відзнаку «Золота письменниця України конкурсу «Коронація слова (2021), а у 2015 отримала диплом цього конкурсу. Вона перемогла у номінації «Проза» Першого літературного конкурсу імені Віктора Баранова з романом «Лора. Історія одного божевілля». Починаючи з 2016 року, видала понад 16 книжок.

    Київська Русь, XIII століття. Ружею цвіла Радислава на весіллі, бо кохала боярина Мстислава пристрасно. А він посміхався й підраховував зиски від шлюбу – багата, вродлива, ще й рідня князя Данила Галицького... Недовгим було сімейне щастя молодої. Розтоптав її мрії жіночі Мстислав. До родового маєтку, куди входила вона господинею, привіз він коханку. Здавалося б, немає для дружини нічого більш принизливого. Але чоловік змушує її до гріха – наказує звабити ординця Ариундея. Розчавлена й зневірена Радислава йде на ложе до ворога...

Єшкілєв Володимир. «Унія» : [роман] / В. Єшкілєв ; іл. Ю. Э. Нікітіна ; худож.-оформ. М. С. Мендор. – Х. : Фоліо, 2019. – 620 с.

     «Нова сила бродила й пінилася, немов молоде вино, народжувала несамовиті надії та авантажні проекти. В місцях темних і секретних нова сила зустрічала стару – сиву і дику, настояну на хмільних медах та відьмацьких варивах. Змішуючись, ці дві сили утворювали купаж, сповнений енергії, руху, радісної люті та підприємливого божевілля», – Володимир Єшкілєв про Україну середини XVII століття в історичному романі «Унія», першому з трилогії «Прокляті гетьмани». Роман оповідає про Івана Остаповича Виговського та зраджені надії спадкової української шляхти, яка сподівалася на достойне місце України-Русі в наймодернішій з тогочасних держав – Речі Посполитій, про роль православної церкви у тих подіях, про катастрофу, що спіткала Гетьманську державу після переможної Конотопської битви. Як і в попередніх романах Єшкілєва, художню реконструкцію доповнює ретельно вивірена «внутрішня енциклопедія» твору, де зібрані маловідомі, а іноді й замовчувані відомості про Гетьманську добу та дотичні до неї події.

Кокотюха, А. А. Вигнанець і чорна вдова [Текст] / А. А. Кокотюха. –Харків : Віват, (2020) 2019. – 304 с. – (Художня література).

     Ретроромани Андрія Кокотюхи із циклу «Вигнанець» відображають події в різних містах України початку ХХ століття. До циклу «Вигнанець» входить п’ять романів: «Вигнанець і чорна вдова», «Вигнанець і навчена відьма», «Вигнанець і перевертень», «Вигнанець і грішниця», «Вигнанець і шляхетна полонянка».   

    Весна 1909 року. Київський сищик Платон Чечель іде по сліду жорстокого убивці юних дівчат. Ним виявляється донька таємного радника з Петербурга. Згодом панянка гине за тих же обставин, що й її жертви. Тож впливові родичі звинувачують поліцейського в наклепі.

Для всіх Платон стає вигнанцем. Єдиний вихід не опинитися на каторзі – це врятувати життя мільйонера фон Шлессера. Йому нібито загрожує молода дружина, що встигла здобути славу чорної вдови. Однак барон помирає, і це лише початок серії майбутніх холоднокровних убивств. Під підозрою всі спадкоємці - і навіть сам Платон… Вигнанець змушений розплутати клубок смертей та дізнатись, хто винен у злодійстві. Щоб не тільки запобігти новим злочинам, а й врятувати себе.

     Увазі читача представляємо книгу:

Левада, Ганна. «Інститут часу. У вирі зниклих світів». [Текст]:[романи]/Ганна Левада. – К.: Видавництво «Зелений пес», 2020. – 872 с. (Фантастика і фентезі).

    Ганна Левада - випускниця історичного факультету, письменниця, журналістка  пише фантастику з 19 років.

    Перша книга «Розділена душа» вийшла в світ у 2019 р. у видавництві «Гамазин», а вже в 2020 побачили світ перші три книги з циклу «Інститут Часу»: «Дипломна робота», «Місце, якого не існує» та «Війна богів», які надруковані в одній книзі під назвою «Інститут Часу».

    «У вирі зниклих світів» це лише три історії циклу «Інститут Часу», три неймовірні подорожі у часі та просторі, де стираються грані між минулим і майбутнім, де не існує просторових перешкод і меж фантазії. Але пройти цей шлях можуть тільки справжні, ті хто вміє відрізняти добро від зла.

     Дипломна робота для студентів може стати неабияким випробуванням, особливо якщо для її виконання потрібно вирушити в минуле. Даша і Микита відчайдушно беруться до проєкту, навіть не підозрюючи, скільки несподіванок він їм принесе і яка купа пригод чекає попереду. Минуле приховує багато загадок, але героям книги «Дипломна робота» під силу їх розгадати.

    Таємничі зникнення та інші перипетії другої книги – «Місце, якого не існує» — триматимуть у напрузі до самого кінця. Мрії збуваються зовсім не так, як хотілося б героям, і хто знає, що станеться, коли вони відправляться в подорож африканською саванною? І коли пам'ять про них буде стерто?

     Лише після таких двох мандрівок Даша і Микита будуть готові до головного випробування – участі в тисячолітній війні. Зустрічі з гігантами і міфічними богами очікують у третій книзі циклу – «Війна богів». Ця книга захоплює й не відпускає з першої до останньої сторінки.

    Для кожної з мандрівок героям знадобиться справжнє кохання і незламна дружба — лише вони допоможуть пройти всі випробування.

Стус, Василь. Вибране[Текст] / Василь Стус. –Харків. :Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 320 с.

    Василь Стус (1938-1985) - не лише поет рідкісного таланту, публіцист, перекладач і літературознавець — це людина, яка уособила «голос сумління у світі розхитаних і розмитих понять честі, правди, порядності».

   В творчості поборював поверховий етнографізм. Його вірші засадничо орієнтовані на світові зразки та тенденції. В ранній творчості відчувається значний вплив філософії екзистенціалізму.

    Поезії, що увійшли до цієї збірки, — найкращі зразки лірики Василя Стуса. У цих рядках громадянські мотиви та біль митця за долю України переплітаються з тонким мереживом любовної лірики і філософськими роздумами про життя й  призначення людини. Вірші сповнені надії та сили волі, міцнішої за крицю.  (шматок заліза, отриманий під час обробки руди чи чавуну).

Талан, Світлана Де живе свобода. Книга 1.[Текст]: [роман] / Світлана Талан. – Харків.: «Клуб Семейного Досуга», 2020. – 208 с.

     Світлана Талан – українська письменниця. Лауреат конкурсу «Коронації слова»; Володарка нагороди «За кращий роман на гостросоціальну тематику». Пише романи в жанрі «реальних історій», які їй підказує життя. Усі її твори на гостросоціальну тематику. Незмінним лишається єдине: головна героїня її книжок – жінка-українка, вольова, зворушлива, ніжна, чуттєва, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою любов: до чоловіка, до дітей, до батьківщини.

    Віталія й Родіон хотіли бути свободними від усього. Але забули, що свобода –це ще й відповідальність. Болючим було повернення до звичного світу. Вони вирішують на час розійтися, щоб осмислити те, що було, є і буде між ними. Родіон іде добровольцем до АТО. А Віталія вчиться просто жити. Може, матуся пригорне її до серця й дасть сили будувати долю? Але матір-прокурорша відмовляється від неї.  

    Ба більше –  з її подачі доньці не знайти роботи в рідному місті. Спасінням для Віталії стає праця в реабілітаційному центрі, де відновлюють поранених побратимів коханого. Вона нарешті розуміє: справжня свобода — це те, що в тебе неможливо забрати. Як і неможливозагасити кохання, що живе в її серці...

Талан, Світлана. Де живе свобода : Її полиновий присмак : [Текст]: [роман] / С. Талан. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022.  320 с.

                Кохання, що спалахнуло між Віталією та Родіоном було приречене. Вчителька та учень – що тепер люди скажуть?    Але ані осуд близьких, ані зневага чужих не спинили почуттів. Та залишатися в цих лабетах було не сила. Закохані наважуються на божевілля –тікати до зони відчуження. Якнайдалі від людей, туди, де вони зможуть збудувати власний химерний рай, відмежований від світу. Але втеча не завжди означає свободу. Бо найстрашніша в’язниця, з якої не можливо втекти – у нас самих…

Талан, Світлана.  «Осіння весна» [роман] /Світлана Талан.    Харків. – Клуб Сімейного Дозвілля, 2023. – 272 с.

     Марія – шкільна вчителька. Мама двох маленьких діток і дружина Романа, з яким живе за звичкою, та аж ніяк не через кохання. Її молодість минає у сірості, й так само, мабуть, мине все життя. Без пристрасті й почуттів.

     Проте одного дощового дня її втомлений погляд помічає Олександра. Випадкова зустріч у кафе стає для неї подихом весни у тоскних осінніх буднях. Між Марією й Олександром починається роман. Їхні побачення мають залишатись таємними. Та чоловік Марійки щось підозрює. Він починає стежити за дружиною… і потрапляє під колеса машини Олександра. Дивом Роман виживає, але стає інвалідом.

     Жінка дає фальшиві свідчення, виправдовуючи коханого. Проте той зникає з її життя. Усе, що залишається Марії, – гарувати на кількох роботах, щоб забезпечити прикутого до візка чоловіка, який її ненавидить. Чому ж її весна скінчилася так швидко? Невже вона ніколи більше не побачить Олександра? Та доля вирішує, що кохання має право на другий шанс. Але якою ціною?

    Книги з самоорганізації дуже важливі в сучасному світі, де все довкола рухається та змінюється з прискореними темпами. Однак необхідно не лишень уміти все встигати робити вчасно, але й робити це ефективно, а найголовніше – знати, як в умовах постійного навантаження не вичерпати власні життєві сили. Розібратися з усім цим допоможе видання «Чудовий ранок. Як не проспати життя» Гела Елрода  – американського коуча й письменника, що завоював шалену популярність у всьому світі.

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім. І.П.Котляревського

за адресою:

м. Ізмаїл, вул. Адмірала Холостякова, 41 

                                                                                      Огляд підготувала

                                                                                      завідувачка інформаційно –

                                                                                      бібліографічного відділу

                                                                                   Семеріна Людмила Семенівна

 

2023 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар