12 грудня 2023

Велике надходження книжкових новинок!

      Велике надходження книжкових новинок! Бібліографічний огляд. Випуск 2. Інформаційно-бібліографічний відділ

        Надходження нових книг до бібліотеки – це завжди  подія. Огляди нових книг переважно є універсальними за змістом та інформаційними за призначенням.

    Представляємо огляд нових книг палітра тем та сюжетів яких різноманітна: детективи: від історичних до психологічних; сентиментальна проза, мелодрами, епічні та сімейні романи, фентезі, любовні романи, молодіжна проза та дитячі книги зарубіжних авторів. Кожен знайде тут саме те, що подарує безліч приємних моментів.

Герберт. Френк. «Капітула Дюни». [Текст]:                           [науково-фантастичний роман] / Френк Герберт – /переклад з англійської:TBA. – Харків: КСД, 2022. – 576 с.       

    Френк Герберт – американський письменник-фантаст, найбільше відомий як творець «Дюни» та її продовжень. Хоча Герберт став відомим як автор наукової фантастики, він також був журналістом, фотографом, новелістом, книжковим рецензентом, екологічним консультантом та лектором.

    Френк Герберт – автор масштабної фантастичної саги «Хроніки Дюни», яка давно вже стала культовою. Перекладена десятками мов, вона здобула мільйони шанувальників у всьому світі, обігнавши в рейтингах навіть «Володаря перстнів». Тепер це вже класична, еталонна сага, в якій ідеться про вічну боротьбу і жагу до перемоги, про вірність і зраду, про ціну справедливості і вибір шляху.                                    Дві екранізації роману «Дюна» вийшли у 1984 та 2000 роках. Готується новий фільм, режисером якого став Дені Вільньов.

    Після знищення планети Ракіс Всечесними Матронами, орден Бене Ґессерит переселився на Капітулу, щоб перетворити її на новий Ракіс і розводити там піщаних хробаків. Всечесні Матрони майже завершили завоювання Старої Імперії, знищили цивілізацію Бене Тлейлаксу, і Бене Ґессерит опиняються однією з їхніх мішеней. Матрони прагнуть засвоїти технології та надлюдські здібності Бене Ґессерит і знищити їхнє Сестринство. Настоятелька Дарві Одраде працює над таємним планом подолання Всечесних Матрон.

Гувер, Коллін. « 9 листопада». [Текст]:[роман]/Коллін Гувер. –К.: Видавництво «Рідна мова», 2022. – 432с.

   Авторка міжнародних бестселерів у жанрах: романтична проза, young adult, трилер.  Колін Гувер не любить обмежувати себе певним жанром, тому в її книжках їх може бути одразу кілька.

    Роман «9 листопада» посідає 19 місце у списку ТОП-100 бестселерів Amazon: 5 у категоріях New Adult та американська література, 8 – серед сучасних романів.

    «9 листопада» - це вражаючий роман про першу любов, довіру та відповідальність. Автор Коллін Гувер створює захопливий сюжет, в якому головні герої Феллон та Бен зустрічаються раз на рік протягом п'яти років, розвиваючи свої почуття і долаючи перешкоди.

    Як знати, що кохання справжнє? А який він – любовний поцілунок як у книжках? Як вісімнадцятирічним зрозуміти, що ця хімія гормонів переросте в щире кохання на все життя? І чи можна пробачити тому, хто збрехав ще в день знайомства? Ось на ці запитання шукають відповіді Феллон і Бен. А вам цікаво дізнатися, як закоханість юних героїв роману переростає в кохання? Як, долаючи перепони, зізнаючись у найпотаємнішому і спокутуючи провини, Феллон і Бенові вдається пробачити собі та повірити в себе, не втративши одне одного?

Гувер,Коллин. «Веріті»[Текст]:[роман]/Коллін Гувер. /перекладач Сергій Ковальчук –К.: Видавництво «Рідна мова», 2021. – 336 с.

     Сучасна американська письменниця, переважно працює в жанрі любовних романів. Хоча сама автор зізнається, що не є романтиком. Проте її твори викликають сльози і інші бурхливі емоції навіть у загартованих читачів, що завжди щиро дивує автора. Читати книги Колін Гувер варто для того, щоб з головою зануритися в світ романтичних переживань, несподіваних поворотів долі і історій, які могли б статися з кожним з нас. Адже всі книги Колін Гувер розповідають людям про людей. У них немає чарівних істот або магічних шкіл, зате є пронизливі життєві історії, багато з яких відбувалися і з читачами.

    Яскравий і дещо мелодраматичний сюжет роману виявляється вдалою ширмою, за якою поміщено міркування про актуальні суспільно-психологічні проблеми, одна з яких — насильство в сім’ї.

    Лоувен — молода письменниця, в якої ні цента за душею. Та одного дня до неї звертається Джеремі Кроуфорд, чоловік Веріті — авторки романів-бестселерів. Джеремі пропонує Лоувен завершити цикл книжок Веріті, адже та паралізована після автокатастрофи. Лоувен приїжджає до будинку Кроуфордів, щоб переглянути чернетки письменниці, які допоможуть у роботі, і випадково знаходить автобіографію Веріті. 

    Здається, Веріті не планувала, що хтось її прочитає… Рукопис рясніє відвертими подробицями життя подружжя і розповідає, що насправді трапилося того дня, коли померла їхня дочка.

    Лоувен вагається, чи показувати автобіографію Джеремі, бо розуміє — це знищить його. То хто ж така Веріті — геніальна письменниця і жертва фатальних обставин чи божевільна маніпуляторка і злочинниця?

Елрод, Гел. «Чудовий ранок. Як не проспати життя» [Текст]/Гел Елрод. – К.: Наш формат, 2020. – 176 с.

    Книжка пройнята невичерпним, заразним натхненням, і натренувати читача вчасно підводитися з ліжка – це найменше, що вона здатна зробити. Насправді ж ця праця вчить куди більш масштабних речей: вона розкриває секрети про те, як кардинально змінити своє повсякдення і як знайти в собі сили розпочати омріяне життя.

    Серед книг про продуктивність «Чудовий ранок» вирізняється по-справжньому дивовижною біографією самого автора. Він – аж ніяк не звичайний спікер, що одного дня зненацька вирішив вчити інших мотивації. Історія Гела Елрода одночасно глибоко трагічна й нескінченно щаслива. Потрапивши в страшну автокатастрофу в юному віці, отримавши невтішні прогнози про неможливість більше встати на ноги, він одного дня приголомшив усіх навкруги: письменник не просто почав ходити, а й навіть зміг бігати.

     Однією з кращих книг із тайм-менеджменту це видання є цілком заслужено. Воно встановлює перед читачем чарівне правило «першої години дня» і пояснює, чому і як початок ранку визначає настрій і успіх усієї доби. Ця книга розповідає, як пов’язане ваше вміння прокидатися вчасно із загальним самопочуттям і станом здоров’я. Автор також висвітлює неочевидний зв’язок між самодисципліною та стійкістю до стресу.

Етвуд, Марґарет. «Орикс і Деркач» [Текст]:[роман]                           /  Марґарет Етвуд Перекладач(і)Н. М. Михайловська. –   Харків.: Видавництво КСД,  2020. – 320 с.

     Марґарет Етвуд – канадська письменниця, літературна критикиня, захисниця природи й феміністка. Її книжки вийшли друком у більш ніж 35 країнах і були перекладені понад 20 мовами. Роман «Орикс і Деркач» визнаний одним із кращих творів Марґарет Етвуд, авторки культової «Оповіді служниці».

    Світ безповоротно розділено: еліта і плебеї, науковці й простаки. Через перенаселення і глобальне потепління, яке зайшло дуже далеко, Земля може стати непридатною для життя. Роздроблене людство викачує останні ресурси з виснаженої планети. Дітей можна замовити, а нові органи вирощують в тілах гібридів. Здається, цей світ приречений. І тоді двоє друзів, Сніголюд та Деркач, і їхня подруга Орикс стають співучасниками проєкту «Парайдайс», що має створити расу нових людей. Таких, що не вигадають собі богів і не залежатимуть від ґаджетів, житимуть у гармонії з природою, не намагаючись її знищити. Але серед трьох творців один вирішить: створивши щось нове, треба викорінити старе. Знаряддям викорінення старого світу має стати глобальна пандемія страшної хвороби, ліків від якої немає...

Кініллі, Томас. Список Шиндлера[Текст]:[ історичний роман]/ Томас Кініллі ; пер. з англ. Г. Яновської ; голов. ред. С. С. Скляр – Х. : Кн. клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 428 с.

      «Ковчег Шиндлера» (вийшов у США та Україні як «Список Шиндлера»; англ. «Schindler's Ark») – роман австралійського письменника Томаса Кініллі 1982 року. Згодом адаптований у фільм – «Список Шиндлера» –  американського режисера Стівена Спілберга. Книгу нагороджено Книжковою премією Лос-Анджелес Таймс та Букерівською премією.

    Книга розповідає історію Оскара Шиндлера, члена нацистської партії, що перетворився на свого роду героя, який врятував життя 1 300 євреїв, визволивши їх з концентраційних таборів Польщі та Німеччини.

    Його ім’я відоме усьому світу і вже давно стало називним. Оскар Шиндлер. Людина, яка довела, що можна здійснити справжнє диво – подарувати життя… Дати шанс на порятунок тоді, коли сподіватися вже нема на що…

    На початку Другої світової німецький підприємець Оскар Шиндлер відкрив у Польщі фабрику, на якій виробляли емальований посуд. І ця фабрика, де працювали євреї з гетто, стала для них немов Ноєвим ковчегом… Коли було ухвалено рішення про знищення краківського гетто, Шиндлеру неймовірними зусиллями вдалося вивезти своїх робітників і захистити їх від жаху табору смерті Аушвіцу. Він урятував майже 1300 євреїв. Більше, ніж будь-хто за всю історію найстрашнішої в історії людства війни…

    Згодом Кініллі написав декілька інших романів, проте жоден із них не повторив успіху «Списку Шиндлера» й саме роман про Голокост залишається його найвідомішою та найзатребуванішою роботою.

Мартен-Люган, Аньєс. Щасливі люди читають книжки і п’ють каву [Текст]: [роман] / / А. Мартен-Люган; пер. з фр. Л. Кононович. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2016. – 155 с.

    Бестселер французької письменниці Аньєс Мартен-Люган - сумна і красива історія жінки, яка після загибелі коханого чоловіка і доньки втрачає сенс існування. Головна героїня заново вчиться жити, кохати, відчувати. Книга про життя, поділене на «до» і «після», про самотність, надію, любов і віру в себе.

   Діана пережила найстрашніше, що може бути в житті будь-кого – в катастрофі загинули її чоловік і маленька донечка. Залишившись наодинці зі своїми страхами, гіркою самотністю та втратою будь-якого смаку до життя, вона вирішує покинути галасливу Францію та вирушити до Ірландії – в улюблену країну свого чоловіка. Аньес Мартен-Люган занурює читачів у дивовижні ірландські дикі простори, що не підкоряються людині та мають власний настрій, змушуючи повірити, що саме тут знайде прихисток поранена душа жінки.

     Роман «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву» має неординарну та цікаву сюжетну лінію, яку неможливо передбачити. Знайомство Діани з відлюдкуватим Едвардом, який виявився її сусідом, змушує жінку по-новому подивитися на життя і його цінності, відчути затишок і гармонію у звичайних буденних речах. Вона вчиться знову радіти життю, вірити в себе та мріяти про власне щастя.

Міранда, Меґан . «Ідеальна незнайомка» [Текст]:[роман]                  / М. Міранда. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2021.  – 376 с.

Меган Миранда – американский автор детективных и детективных романов для молодежи и взрослых читателей.

    Лія Стівенс – колишня журналістка, в житті якої неначе справді наступила якась суцільна «чорна полоса». Було багато болючих невдач і серйозних помилок – і загоїти спричинені ними рани ніяк не виходить. А тим часом – життя потроху спливає, і його треба якось налагоджувати. Лія їде до Пенсільванії разом зі своєю подругою Еммі, аби втекти від свого минулого та відпочити, сховатися від усіх можливих негараздів. Але затаїтися теж ніяк не виходить. На березі річки віднаходять тіло жінки, дуже схожої на Лію. Тепер всі навколо дивляться на неї з підозрою і острахом. Це явно неспроста. А що ж Еммі? Може, хоч вона допоможе розібратися з бідою… Однак і з Еммі також суцільне нещастя: поліція он взагалі стверджує, що ніякої Еммі взагалі ніколи не існувало…

    «Ідеальна незнайомка» – яскравий роман-трилер, автором якого є популярна сучасна американська письменниця Меґан Міранда. Міранда спеціалізується на гостросюжетних містичних романах для юнацької і дорослої авдиторії. В сюжетах її творів містичні речі ховаються глибоко у вирі повсякдення. «Ідеальна незнайомка» ж – детективна річ, написана легкою мовою, що насичена гострим психологізмом та яскравою інтригою. Якщо вам до душі сучасна американська література з її вічними гострими характерами й гострими кутами – «Ідеальна незнайомка» явно вам підійде.

     Книга також буде цікавою для всіх читачів, які цікавляться трилерами, детективами та сучасною містичною літературою. В першу чергу, вона спрямована на молодіжну аудиторію, однак здатна зацікавити й старші покоління.

Мойєс, Джоджо . До зустрічі з тобою [Текст]: [роман]                               / Джоджо Мойєс. –Харків.: КСД, 2021. –384 c.

    Англійська журналістка і письменниця Джоджо Мойєс входить в число найбільш затребуваних авторів в сучасній літературі. Її перу належить вже понад десяток художніх творів, створених в жанрі любовного роману. Однак найбільшу славу і визнання здобула книга «До зустрічі з тобою».

Луїза Кларк — двадцятишестирічна дівчина з бідної сім'ї. Після того, як вона втрачає свою роботу в кафе, бюро праці пропонує їй спробувати себе у догляді за Вільямом Трейнером, багатієм, який страждає квадриплегією — його прикувало до інвалідного візка після того, як два роки тому він потрапив під колеса мотоцикла. Камілія Трейнор, матір Вілла, бере Луїзу на роботу з надією, що їй вдасться покращити настрій хворого. Незважаючи на початкові труднощі, Вілл згодом стає більш відкритим до Лу.

    Одного дня, Луїза дізнається, що Вілл уже якось намагався накласти на себе руки і планує закінчити своє життя у центрі Dignitas, швейцарській організації, яка пропонує людям з важкими формами інвалідності можливість померти, здійснивши асистоване самогубство. Луїза вирішує переконати його, що життя варте того, щоб жити. Протягом шести місяців вони багато подорожують та відвідують численні культурні заходи. А відпустка на острові Маврикій має стати останньою спробою переконати Вілла облишити думку про самогубство.

    В останній день відпустки на Маврикії, Луїза освідчується Віллу в коханні та цілує його. Почуття є взаємним, проте воно не змінює його рішення відмовитися від життя.

     Вони погоджуються, що останні шість місяців були найкращими в їхньому житті. А Вілл незабаром здійснює свій задум у Dignitas. Він, однак, залишає Лу значну суму грошей, аби вона змогла полишити своє містечко Стортфолд, розширила свої горизонти та закінчила освіту.

Пратчетт, Террі. «Озброєні». [Текст]:[роман]/Террі Пратчетт. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2020 . – 424 с.  (Фантастика і фентезі).

     Террі Пратчетт - один з найпопулярніших англійських авторів. Його книги виходять багатомільйонними тиражами. А без придуманого ним Плаского світу жанр фентезі був би іншим. Тим, хто любить глибоку, іронічну і при цьому мудру і злободенну фантастику, слід купити книги Террі Пратчетта, тому що письменник дивно проникливий, розумний і талановитий. Його творіння так чи інакше зачіпають всі сторони життя нашого світу. У них гармонійно переплітаються здатність проникати в найпотаємніші куточки душі психологізм, добрий, щирий сміх та вміння співпереживати. Тому романи та оповідання Террі Пратчетта хочеться перечитувати багато разів, що в літературі подібної спрямованості рідкість.

    Нічна сторожа знову переживає не найкращі часи. Капітан Ваймз планує одружитися і повернутися до цивільного життя, тож Сторожі потрібен новий очільник, якому доведеться працювати з дуже різношерстою компанією новобранців. Тим часом нащадок збіднілого аристократичного роду Едвард де Гибль ностальгує за королівською владою в Анк-Морпорку і будує плани повернення законного короля. У місті з’являються жертви таємничих убивств, скоєних невідомою зброєю. Ваймз втратив колишній запал до роботи, тому до справи береться енергійний капрал Морква з загоном новобранців.

Різ,Селія. Міс Грем.Кулінарна книга шпигунки. [Текст]                           :[роман] / Різ,Селія.пер.з англ.Б.Превір. – Київ: Книголав, 2011. – 504с. (Серія «Полиця бестселер»).

     Селія Різ – відома британська письменниця, авторка понад 20 романів для підлітків. «Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки» – перша книжка авторки для дорослих. Твори Селії Різ перекладені на 28 мов світу, були відзначенні престижними літературними преміями у Великобританії, США, Франції та Італії.

    Державні таємниці, зрада, шпигунські ігри, жіноча дружба і навіть кулінарні рецепти. Історія роману розвивається у період після закінчення Другої світової війни. Едіт Ґрем працює вчителькою німецької мови, але прагне пригод. У цей час уряд Великобританії створює Комісію з контролю, яка наймає британців на роботу в Німеччині для відбудови зруйнованої нації і викриття злочинів війни. Шкільна вчителька зголошується на заклик. Після співбесід з Едіт, в Комісії вирішують, що вона ідеальна кандидатка для того, щоб працювати на іншому рівні й стати шпигункою: вона самотня, має непримітну зовнішність і знає німецьку. Є ще одна цікава річ, Едіт знає одного із найбільш розшукуваних військових злочинців – графа Курта фон Стабенова, з яким кілька років тому вона мандрувала Англією. Едіт вирушає до Німеччини, де допомагає відновлювати початкові школи і стає шпигункою. Для передачі секретної інформації вона використовує колонки у кулінарних журналах, які веде від імені відомої авторки кулінарних книг Стелли Снеллінг. І що далі вона у цій справі, то більше цікавих деталей відкривається: не все насправді так, як її переконували, зокрема щодо графа Стабенова.

Сетон-Томпсон, Е. Оповідання про тварин / Ернест Сетон-Томпсон. –Х.:Фолио, 2023. – 206 с.

    Людям завжди подобаються історії про братів наших найменших. Читаючи їх, людина відпочиває, отримує заряд позитивної енергії та доброти. Відбувається це тому, що тварини чисті і не схильні до людських вад. Ернест Сетон-Томпсон – відомий письменник-анімаліст, канадський природознавець натхненник скаутського руху , у своїй книзі «Оповідання про тварин» він зібрав двадцять таких історій. Вони розкриваються секрети природи та описані звички тварин. Усіх Сетон-Томпсон наділив яскравими індивідуальними рисами.

   Він був першим у світі хто зробив тварин головними героями художньої книжки. Його тварини-герої думають, відчувають, люблять і помиляються, як люди. Його книгами зачитуються діти і дорослі усього світу. Книга містить найкращі його оповідання, що увійшли до шкільної програми.

    Сетон вважається піонером сучасної школи письменників реалістичної літератури про тварин. Його найпопулярнішою роботою вважається написана в 1898 році книга «Дикі тварини, яких я знав», в якій розповідалося про полювання Сетона на вовків в південно-західній частині Америки. До прози Сетона, тварин, особливо диких, в літературі дуже часто представляли жорстокими істотами, але саме йому вдалося показати, що всі тварини, навіть дикі і небезпечні, мають співчуття і індивідуальні якості, притаманні тільки їм.

Фукс, Ксенія. 12 сезонів жінки [Текст] / К. Фукс ; літ. ред. І. Урда. - Чернівці : Книги –  ХХІ, 2020. - 239 с. – (Сучасна проза в США)

    «12 сезонів жінки» можна назвати романом, якщо вважати, що головна героїня – це сучасна жінка. 12 новел, об’єднаних між собою головними персонажами, але не пов’язаних хронологічно, присвячені соціальним та психологічним проблемам, з якими стикається сучасна жінка. Кар’єра або дитина? Як протистояти насиллю? Як визначити власну сексуальну ідентичність? Чи дійсно кохання та війна крокують поряд одне з одним? Ці та інші запитання ставлять собі 12 героїнь книжки.

    У текстах висвітлюються значні та болючі питання: насильство, зрада, війна, боротьба, нерозуміння. Познайомившись з долею героїнь, поділяєш з нею її важкі думки та складні вчинки, співпереживаєш чи радієш її успіхам і захоплюєшся цілеспрямованістю, силою, що вирує в кожній жінці. Героїням книги причетний сезонний образ, наприклад, жовтнева Женя, листопадова Леся чи лютнева Лєра, яка посилює сприйняття їхнього життя та надає асоціативних вкраплень в історію.

    Короткі вірші перед кожною новелою в книзі не просто передують історіям, вони є продовженням. Кожен вражає своєю глибиною, гостротою та цілісністю думки. Вони написані влучно та змістовно, допомагають краще зрозуміти героїню, її мотиви, її вчинки. Нецензурна лексика, що іноді використовується в книзі, надає яскравості та посилює емоційний стан.

    «12 сезонів жінки» – це книга про жінок, про їхні мрії, надії, страхи, перемоги та поразки. Це книга про те, що кожна жінка – сильна та незалежна особистість, яка може все.

Портер, Елеонор.  «Полліанна» [Текст]: [роман американської письменниці] / Елеонор Портер. – К.: Видавництво: Book Chef, 2021.  – 320 с.

    Ця книга - світовий бестселер. Шкірного, хто перегорне її сторінки, вона зробить милосерднішим, вселити оптимізм у зневіреного.

    Героїня книги Елеонор Портер Полліанна. У центрі уваги автора - дівчинка з дивним ім'ям Полліанна. Залишившись сиротою в 11 років, вона потрапила на виховання до суворої тітки. Життя сирітки складається непросто. Долати труднощі й негаразди дитині допомагає гра у радість, якої дівчинку навчив батько. Мала намагається знайти позитив навіть у найскладніших життєвих ситуаціях і вчить цьому інших. І це працює. Навколишній світ і люди починають змінюватися : ставати кращими, чистішими, добрішими. У книзі немає нагромадженого сюжету або глибокого психологізму. Легкий стиль оповіді та зрозуміла мова допомагають краще донести головну ідею роману: життя занадто коротке, щоб витрачати його на образи, сльози і розчарування. Ми звикли з головою занурюватися у проблеми, за якими не бачимо ті добро, яку дає нам життя. Адже воно існує, треба лише придивитися. Маленькій героїні книги це цілком вдається, а разом з нею - і читачам, які теж починають грати у радість, залучаючи до цієї гри близьких і знайомих.

    У нашій бібліотеці ми завжди намагаємось запропонувати різноманітні книжкові новинки, щоб задовольнити інтереси кожного читача. Незалежно від того, що ви віддаєте перевагу –  класичній літературі, сучасним романам або науково-популярним виданням – у нас знайдеться книга для всіх. 

     Усі книжкові новинки грудня чекають на вас тут.

Не знаєте з чого почати? Наші бібліотекари завжди готові допомогти вам вибрати відповідну книгу. Вони знають все про останні тренди та літературні новинки!    

    Запитайте їх, що почитати цього сезону, і вони з радістю поділяться рекомендаціями.

    Зима – ідеальний час для занурення у світ книжок. Коли за вікном стає прохолоднішим і темнішим, ніщо не зрівняється з чашкою гарячого напою та гарною книгою в руках. Приходьте до нас у бібліотеку і знайдіть те, що змусить ваше серце завмирати від насолоди.

2 коментарі:

  1. Молодці! Дякую за приємну новину про поповнення бібліотечного фонду та за огляд новинок.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо! Раді допомогти в пошуку цікавих новинок, запрошуємо до нас.

      Видалити