03 березня 2023

«Любов до Одещини крізь таїнство сторінок»

  Минуле і сьогодення Одеської області, досвід попередніх поколінь, їх традиції, побут, звичаї, природна своєрідність місцевості, сучасний соціально-економічний розвиток – все це в полі зору бібліотекарів і є темою численних бібліотечних заходів, досліджень, видавничої діяльності. І наша бібліотека не виняток.

    Інформаційно-бібліографічний відділ ЦМБ ім. І. П. Котляревського Ізмаїльської ЦБС для дорослих підготував віртуальний огляд :

«Любов до Одещини крізь таїнство сторінок»

     Одещина... За цим поняттям – значний пласт історичного, культурного, економічного та духовного життя величезного краю, в якому на зламі епох, перехресті віянь та цивілізацій, мудро  створюється унікальний геополіс Українського Причорномор'я, один із найблагодатніших регіонів незалежної України.



    Наш віртуальний огляд ми присвячуємо книгам про Одещину, на сторінках яких яскраво описані всі особливості одеського життя.

    Одещина : край та люди : [Образотворчий матеріал] : видано з нагоди 85-річчя Одес.обл.- 27 лют. 1938 р., площа - 33314 кв. км., населення - 2382671 осіб / Одес. іст.-краєзнав. музей; [авт. концепції Ю. Дімчогло, С. Гуменюк, худ. оброб. А. Тарасенко, фот. С. Гуменюк, О. Куцький , А. Тарасенко та ін. ; авт. тексту Ю. Слюсар].- 2-ге вид. допов., випр.- Одесса : ТЕС, 2018. - 301 с. : іл.

    Ця книга стала відкритим порталом до краси Одещини, пишностi та душевності людей, шо проживають на благодатнiй землi Причорномор'я.

Вдивляючись у портрети та пейзажi, захопюючись простором та грою фарб, читач усвiдомає yнiкальнiсть сонячного регіону та дружелю6нiсть рiзних нацiональностей , якi протягом століть живуть у гармонii та порозумiннi. Мовою фотографiй передано емоції мешканців Одеської Областi. Знiмки нi6и зачарoвують глядача та переносять до iсторичних пам'ятникiв, знакови місць та у радicний вир народних свят. В горі та paдocтi, пiд час веселощів та на трудовiй ниві жителі сiл i мicr завжди красивi та осяяні посмiшками. Вiдкрийте для себе наш регіон та полюбiть цю землю так, як любимо її ми.

 

     Степанова Е. В. Украинское Причерноморье на пути к економическому возрождению : монографія / Е. В. Степанова ; НАН Украины , Ин-т пробл. рынка и экон.- еколог. исслед.- Одесса , 2016 .- 348 с.

    В ocтaннi роки Українcькe Причорномор'я, що грає особливу роль в єкономіці України, стає зоною зіткнення iнтepeciв причорноморських кpaїн i позарегioнальних iнтepeciв. У монографії розлядаються проблеми формування нової політико-економічної архітектури. Обговорюється широке коло питань сучасного розвитку Українського Причорномор`я в нових геополітико - економічних умовах євроінтеграції та відродження України. 

    «Морская энциклопедия Одессы». - Одесса: Издательство «Порты Украины», 2012. - 704 с.

    Морська Енциклопедія Одеси є новим за форматом виданням, що поєднує точність класичної енциклопедії з різнобічним літературно-художнім матеріалом.

    Мета цієї  енциклопедії – збереження історичної пам'яті одеситів, створення узагальнюючої друкованої праці, присвяченої морській історії міста з усіма значними подіями, іменами та долями людей до цієї історії причетних.

    Історія Одеси винятково насичена яскравими та різноманітними подіями. Вона тісно пов'язана з найважливішими подіями чорноморського регіону, з життям і діяльністю безлічі видатних людей. Вкрай цікавий також характерний для Одеси тісний і гармонійний взаємозв'язок морської справи зі світом політики, науки, культури та мистецтва. Створений у цій галузі Одесою культурно-історичний пласт має величезне значення, яке виходить далеко за межі міста та регіону. Авторський колектив видання налічує 140 осіб. Книга призначена як для спеціалістів морегосподарського комплексу, так і для широкого кола читачів.

   Черноморські румби:Міжнародний морський альманах /ред.-Р.М. Короткий. – Вип.5. – Одеса:Фенікс,2006. – 323с.

      Пропонуємо до вашої уваги п'ятий випуск міжнародного морського альманаху «Чорноморські румби». У цей випуск увійшли нариси про літаючі та підводні човни, про відомі на Чорному морі суди XX століття, роздуми про морську освіту,  спогади про перший набір Одеського вищого морського училища, нині Одеська національна морська академія. Інші розділи альманаху присвячені морській біології, морському шахрайству, історії представницьких яхт та фантастиці.

 

Максим'юк, Т. І. З Україніки Причорномор'я / Т. І. Максим'юк. - О. : Маяк, 2008. - 263 с.

    У 2008 р. була видана книга Т. Максим’юка «З Україніки Причорномор’я», що об’єднала 37 його нарисів та есе 399. Серед них – присвячені визначним українським діячам: Сергію Шелухину, Іванові Липі, Степану Шухевичу (дядька Романа Шухевича, який 1918 р. перебував у Одесі), Віталію Боровику, Євгену Чекаленко та ін.; діячам української науки та культури: Амвросію Ждасі, Петру Ніщинському, Аполлону Скальковському, Михайлу Слабченку, Дмитру Яворницькому та ін. Слід звернути увагу і на вищезгадані публікації Т. Максим’юка у «Чорноморській минувшині». Одна з них «Мазепинці-самостійники в Одесі» присвячена одеситам, засновникам «Братерства Тарасівців» Віталію Боровику та Івану Липі 400; друга – «Дарчий надпис Дмитра Яворницького 1887 р.» присвячена одному з експонатів колекції Т. Максим’юка пов’язаного з постаттю видатного дослідника Запорозького козацтва.

Аргатюк, С.С. Аджидер Аджидер-Овидиополь: очерки по археологии и истории города и крепости / С.С. Аргатюк, В.В. Левчук, И.В. Сапожников. – Одесса: ФОП Бондаренко М.А., 2015. – 312 с., 114 с. илл.

    У багатотомній серії «Праці Державного архіву Одеської області» (т. 41) публікується монографія про майже 2500-річну історію Овідіополя (Аджідера) з античних часів до середини ХІХ століття.

      А загалом минуле краю, як і історія виникнення тут міста, є химерним переплетенням доль і культур багатьох народів - кіммерійців, скіфів, фракійців, древніх греків і римлян, сарматів, кримських та єдисанських татар, турків, українців, молдаван, росіян, німців та ін. Але особливо цікавим є по-справжньому переломний етап у розвитку всього Північного Причорномор'я, який мав місце на рубежі ХVІІІ – ХІХ ст., коли у тяжкій праці закладалися основи нашої сучасності.

    Автори проаналізували маловідомі археологічні матеріали та знахідки кінця XVIII-XIX ст., а також публікації рідкісних архівних документів. У науковий обіг запроваджуються результати досліджень Нижньодністровської археологічної експедиції Інституту археології НАН України 2013 року. Книга призначена історикам, етнографам, краєзнавцям, учням, студентам та аспірантам, вчителям шкіл та гімназій та всім, хто цікавиться історією Причорномор'я. (Ел ст.)

    Клімат Одеси: Довідник для допитливих / В. Н. Большаков; Український науковий осередок екології моря. - Одеса: Астропринт, 2021. - 40с.

   Зміна клімату Землі та її несприятливі наслідки є предметом загальної стурбованості людства.               

   З-поміж багатьох метеорологічних параметрів, якими описують погоду та клімат, людей найбільше цікавлять температура повітря та атмосферні опади, а в приморських містах, до яких належить благословенна Одеса, ще й температура води в морі.

    У довіднику коротко повідомляється, як ці параметри погоди змінювалися за 120–180 років — від початку метеоспостережень в Одесі до наших днів.

Розказано про купальний сезон у сучасній Одесі, і за якої температури води купалися одесити сто років тому. Є інформація для купальників на Водохреща у наші дні, і все це, по можливості, ненудною мовою.

    Призначено оптимістам, місцевим та приїжджим, і навіть тим, хто взимку тужить за літньою спекою, а влітку про торішній сніг.

     Письменники Одещини на межі тисячоліть [Текст] : Антологія- довідник / упоряд. Б. І. Сушинський. - О. : Альфа-Омега : ОКФА, 1999. - 428 с.

    До довідника «Письменники Одещина - на межі тисячоліть» увійшли біографії та бібліографічні дані про життя і творчість письменників Одещини з 1934 по 1999 рр.

     Це видання є довідково-творчим додатком (спеціальним випуском) журналу Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України «Літературна Одеса». Видання розраховане на вчителів, бібліотекарів, літераторів, широке коло читачів.

Булгар, Степан. История гагаузов Украины / Степан Булгар, Юрий Димчогло. – Одесса : Астропринт, 2017. – 748 с. : ил.

    Книга присвячена історії та культурі гагаузів України з XVIII століття до теперішнього часу. Матеріали, представлені у цьому дослідженні, розташовані у хронологічному порядку. У виданні вводиться в науковий обіг ряд матеріалів та документів, виявлених авторами під час роботи у Державному архіві Одеської області, філії Державного архіву Одеської області у м. Ізмаїлі, Національному архіві Республіки Молдова та ін., а також в експедиціях населеними пунктами Одеської та Запорізької областей України

   Одеськi архіви : інформ. бюл. / Держ. арх. Одес.обл. ; [редкол. : Л. Г. Білоусова ,С. М. Герасимова, С. Є. Березін та ін.]. - Одеса, 2007. Вип. XIX: Спец. вип. : Архiвiсти Одещини: бiобiблiогр. словник : до 95- річчя держ. архіву Одес. обл. - Одеса : ФОП Бондаренко М. О., 2015. - 140 с.

 

 

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім І.П. Котляревського

за адресою:

м. Ізмаїл, вул. Адмірала Холостякова, 41

т.0484120536

04842 20604

Матеріал підготовлено

Інформаційно – бібліографічним відділом

 

 

2023 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар