26 жовтня 2021

Всесвітній тиждень медіаграмотності

 Онлайн-інформування

В рамках Всесвітнього тижня медіаграмотності з 24.10. по 30.10.

      Відповідно до ініціативи Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) від 2012 року щоосені проходить Всесвітній тиждень медійної грамотності (Global MIL Week), що також відзначається і в Україні.

       В Україні діє національний проект з медіаграмотності під назвою «Фільтр», що був ініційований та реалізується Міністерством культури та інформаційної політики України. Він був заснований у 2021 році, аби об’єднати зусилля держави, громадських організацій та медіаспільноти задля підвищення рівня медіаграмотності українців.

       Дізнатися більше про проект «Фільтр» можна за посиланням: https://filter.mkip.gov.ua/. На платформі зібрані корисні матеріали для всіх, хто прагне зробити медіаграмотність своєю життєвою навичкою. 

       Медіаграмотність - сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

        Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

       Місія сучасної бібліотеки – допомагати читачам вчитися компетентно споживати будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіа-продукт.

     Щорічне святкування Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності - це можливість акцентувати увагу на питаннях медійної освіти, її покращення, а також вміння користуватися інформацією особливо в умовах гібридної війни. 

Немає коментарів:

Дописати коментар