11 березня 2021

«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
І голос твій нам душі окриля,
Встає в новій красі, забувши лихоліття,
Твоя, Тарасе, звільнена земля.

            9 і 10 березня пройшли дві важливі дати - день народження і день смерті Тараса Григоровича Шевченка. Між цими двома березневими днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю українського народу.

            В цьому році  українська громадськість відзначила 207-му річницю від дня народження українського генія. 

             І до цієї дати бібліотекар Надія Соколова презентувала книжкову виставку “Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття” яку підготував відділ абонементу. Для експозиції підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Шевченка, його спадок як письменника, художника, мислителя та борця за волю України.

             До уваги запрошених ліцеїстів Ізмаїльського військово-морського ліцею представлені унікальні видання із фондів бібліотеки, де зібрано  твори великого українського майстра. 

             Гостям було цікаво дізнатися, що у 1961 році з нагоди століття від дня смерті Т. Г. Шевченка була заснована Національна премія України імені Тараса Шевченка – найвища відзнака за твори літератури та мистецтва. Першими лауреатами стали Олесь Гончар, Павло Тичина і Платон Майборода. В день народження Тараса Шевченка – 9 березня – щороку Україна дізнається про нових Шевченківських лауреатів.

              Номінантами і лауреатами Шевченківської премії стають люди, які реально створюють сучасну українську культуру: Павло Маков, Оксана Забужко, Вікторія Польова, Емма Андієвська, Сергій Плохій, Раду Поклітару. Твори лауреатів Шевченівської премії також представлені на виставці.

Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар