01 грудня 2020

"Ліричний пантеон" А. А. Фета

Віртуальна  виставка одного автора
200 років від дня народження поета

     Афанасій Афанасійович Фет (1820 — 1892) – відомий російський поет з німецькими коренями, перекладач, лірик, автор мемуарів. Член-кореспондент Академії наук Петербурга.
     Творчість Фета вирізняється тонкістю поетичного настрою і великою художньою майстерністю. Поета характеризує прагнення піти від повсякденної дійсності в «світле царство мрії». Основний зміст його поезії — любов і природа.
     Любовна лірика Фета вражає емоційним багатством, у ній радість і трагічні ноти, почуття окриленості й безвиході. Центром світу для ліричного героя є кохана. Прототипом ліричної героїні Фета була трагічно загибла Марія Лазич, пам’ять про яку поет зберігав усе життя. Вона присутня в його любовній ліриці як прекрасний романтичний образ-спогад, світлий «ангел лагідності і смутку».
     Поет гостро відчував красу й гармонію природи в її скороминущості та мінливості. У його пейзажній ліриці багато дрібних подробиць реального життя природи, яким відповідають найрізноманітніші прояви душевних переживань ліричного героя.
     Українською мовою вірші Фета перекладали Максим Рильський, Григорій Кочур, Роман Лубківський, Сергій Бурлаков, Віталій Назарець та інші.

Підготувала: бібліограф Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар