27 березня 2012

Українська сучасна музика: Мандри



Ще одна дуже цікава група "Мандри".
Мандрують Фома і компанія стилями: фолком, міським романсом, французьким шансоном, роком, блюзом та реггі. Критики ставлять у заслугу «Мандрам» принципово нове явище на українській сцені — ф'южн-фолк.
Сам фронтмен «Мандрів» називає свою музику «еклектичним фольклорним арт-роком», «міксом натхнення та розрахунку, чистого мистецтва та поп-культури». Саме Фомі колись спало зібрати докупи таких собі менестрелів сучасності.
























Сергій Фоменко (Фома) народився у березні 1972 р. Ще підлітком вчився грати на баяні та гітарі, співав, писав пісні та оповідання. Вже юнаком мандрував автостопом по великих містах України, Прибалтики та Росії. Після кількарічних мандрів повернувся до Києва, де спершу працював двірником у Києво-Печерській лаврі, Софіївському соборі, гардеробником Археологічного музею, працівником сцени у театрі, ведучим радіопрограм. Захоплюється творчістю Гоголя, Булгакова, Георга Тракля, Шагала, Піросманішвілі, Марії Примаченко, Параджанова, Бергмана, Віма Вендерса. Улюблені історичні постаті Фоми - Будда, Григорій Сковорода, Олександр Вертінський, а улюблені герої книжок - Геккельбері Фінн та Дон Кіхот. Згодом Фома стає відомим в музичному андеграунді Києва по творчій формації "День вмирає рано". А вже у 1997 р. Фома (гітара, вокал), Олександр Коханівський (бас) та Олег Воробйов (перкусія) створюють гурт "Мандри", звучання якого було переважно акустичним. Далі, у жовтні 1997 р. до гурту приєднується акордеоніст Леонід Бєлєй та змінюється перкусіонист. Салман увійшов до складу "мандрівників" з повним боєкомплектом найрізноманітнішої перкусії. До сих пір "Мандри", мабуть, єдина українська група, що має штатного перкусіониста. У цьому складі колектив виступає на розігріві групи "Аукціон" в київському ПК КМУЦА. На жаль, виступ був не дуже вдалим і після нього, з різних причин, постало питання про подальше існування групи. І як провидіння Долі, музиканти знайомляться з керівником продюсерського центру "Астероїд" і підписують з ним контракт – як результат "Мандри" продовжують активну творчу діяльність. До гурту приходять барабанщик Андрій Занько та бас-гітарист Сергій Чегодаєв (приходить на зміну Олександру Коханівському). Звучання колективу кардинально змінюється - музика групи набуває сучасної ритмічної пружності і фактурно-мелодійної орнаментальності.
Через декілька місяців виходить перший магнітоальбом, записаний на студії "Астероїд" (однак пісні були записані в атмосфері поспішності, що залишило відбиток на якості альбому). У серпні 1998 р. виходить у світ перший відеокліп на пісню "Романсеро про ніжну королеву" (режисер Антон Трофімов), який швидко піднявся на почесні сходинки музичних відео-чартів України, а вже у вересні на Першому Всеукраїнському конкурсі музичного відео увійшов до трійки кращих та був визнаний як один з кращих в номінації "режисура". У грудні 1998 р. виходить перший CD - сингл гурту "Мандри". На протязі 1998 р. "Мандри" з концертами відвідують Львів, Дніпропетровськ, Херсон, Донецьк, Мінськ та концертують у Києві. У лютому 1999 р. на національному телеканалі "1+1" відбулась прем'єра другого відеокліпа на пісню "Картата сорочка". Навесні цього ж року у Будапешті гурт відвідав фестиваль, присвячений 50-річчю Європейського Союзу. А влітку "Мандри" виступають на міжнародних фестивалях "Rock-Київ" у Києві, "Pepsi-Sziget" у Будапешті та "Слов'янський Базар" у Вітебську. Квітень 2000 р. - "Мандри" презентують CD - альбом "Романсеро про ніжну королеву" та відеокліп "Русалки". У червні 2000 р. "Мандри" беруть участь у Міжнародному фестивалі української культури у Сопоті (Польща).
Вересень 2000 р. Гурт приймає участь у фестивалі "Рок-екзистенція". У листопаді 2000 р. гурт презентує максі-сингл "Русалки". У травні 2001 р. гурт гастролює містами Польщі (Вроцлав, Варшава, Краків, Щецин, Глівіце, Білосток, Ольштин, Сопот, Люблін). На початку листопада 2001 р. компанією "Creon Music"у Франції було видано компакт диск – збірку "Український рок", до якого увійшли декілька пісень гурту "Мандри". Березень 2002 р. - на телеекранах України йде ротація відеокліпу на пісню "Дочка мельника". 19 травня 2002 р. "Мандри", разом з групою музичних колективів і виконавців, що представляли сучасну українську молодіжну культуру, дають концерт в одному з найпрестижніших клубів Лондону "Hippodrome" (концерт відбувся в рамках Фестивалю української культури у Великій Британії). Наприкінці вересня 2002 р. на українському телеканалі відбулася прем'єра анімаційного відеокліпу гурту на пісню "Орися". 17 жовтня 2002 р. "Мандри" презентували слухачам свій новий альбом під назвою "Легенда про Іванка та Одарку". 17 травня 2003 р. у Києві "Мандри" беруть участь у міжнародному фестивалі, присвяченому Дню Об'єднаної Європи. У жовтні 2003 р. на всеукраїнському музичному каналі М1 відбулася прем'єра нового музичного кліпу гурту на пісню "Вітре цигане". Навесні 2004 р. з'являється нова відео робота на пісню "Калина". 14 липня 2004 р. гурт бере участь у першому міжнародному етнофестивалі "Країна мрій". Восени 2004 р. музиканти гурту стають активними учасниками Помаранчевої революції (пісня "Не спи, моя рідна земля" без перестанку лунає на столичному Майдані).
10 липня 2005 р. гурт виступає на другому етнофестивалі "Країна мрій", а у вересні - на київській "Рок-екзистенції". 1 лютого 2006 р. у світ виходить третій повноцінний компакт-диск гурту - "Дорога". Навесні 2006-го на телеекрани вийшли дві останні на сьогодні відеороботи "Мандрів" - "Не спи, моя рідна земля" та "Любов" (написана спеціально до короткометражного фільму "Христина і Денис танцюють танець діжкарів" із серії "Любов - це...", де Фома зіграв одну із ролей). У 2006 р. гурт відіграв понад сто концертів. Під впливом подорожей Португалією у Фоми народилася "Ріо Ріта". 28 червня 2008 р. гурт відіграв на фестивалі "Golden Maple" у Торонто. У липні гурт бере участь у фестивалі української культури "Сопот 2008". У січні 2008 р. гурт дає концерт у миротворчому батальйоні у Пріштіні (Косово).
Гурт грає музику в стилі Мандри: це не просто фольк. Гурт використовує різні музичні стилі: і рок, і естраду, і фольклор, змішує все в таку собі історію, яка називається Мандри. "Мандри" створюють власний стиль, ні на що не схожий.

Мандри - офіційна сторінка
«Абсолютно не має значення, якою мовою ти співаєш. Можна вільно співати у Європі українською, популяризуючи у такий спосіб рідну мову і рідну країну, і це сприйматиметься, оскільки у першу чергу люди відчувають музику і ритм» — каже Фома.

По материалам Вікіпедія,  Українські пісні 

Немає коментарів:

Дописати коментар