27 вересня 2023

Цікаві факти про книги: найстаріша багатосторінкова книга

 ІНФОРМАЦІЙНО – БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ
 

Бібліограф інформує

«Цікаві факти про книги»


Не знаєш що робити –

                                                   йди до бібліотеки.

 

 

Найстаріша багатосторінкова книга

  

    Книги завжди присутні у нашому житті. Книжковий світ величезний, різноманітний…

      Але серед цього різноманіття є книги, які займають особливе, привілейоване місце.  

    Найстарішою багатосторінковою книгою у світі, що датується приблизно 660 р. до н.е. є Золота книга етрусків. Невеликий рукопис, вік якого більше двох з половиною тисячоліть, був знайдений 60 років тому в гробниці, виявленій під час копання каналу вздовж річки Струма в південно-західній Болгарії.

    Книга зроблена з 6 аркушів 24-каратного золота, скріплених двома золотими кільцями. Пластини розміром 5 на 4,5 см містять орфічний текст, написаний етруською мовою, а також зображення коня, вершника, сирени, ліри і солдата. Зміст книги дозволяє припустити, що вона була створена для похорону знатної людини, яка була членом культу Орфея, що виник у Стародавній Греції.

     В цей час книга була передана в дар музею на умовах анонімності. У повідомленнях йдеться, що невідомому дарувальнику зараз 87 років, і він живе у Македонії. Справжність книги була підтверджена двома експертами у Софії та Лондоні, заявив директор музею Божидар Димитров. Шість аркушів, як вважають, є найстарішою комплексною роботою, що включає кілька сторінок, - сказала Елька Пенкова, яка очолює відділ археології музею.

     Вважається, що етруски — один із найзагадковіших стародавніх народів Європи — мігрували з Лідії до сучасної західної Туреччини, оселившись у північній та центральній Італії майже 3000 років тому. Вони були знищені римлянами-завойовниками у четвертому столітті до нашої ери, залишивши лише кілька письмових записів.

     Ця книга є не лише унікальним зразком давньої культури, а й предметом інтересу для вчених, які намагаються розшифрувати її текст. Деякі дослідники вважають, що орфічний текст на пластинах може бути пов'язаний з релігійними обрядами, інші вважають, що це магічні формули.

     Незважаючи на те, що Золота книга етрусків була створена понад 2600 років тому, вона досі викликає повагу та інтерес вчених та аматорів давньої історії.
       Ця книга є свідченням того, що навіть у давнину люди прагнули зберегти свої знання та вірування у письмовій формі.
 

                                                                        Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом

                                                    Семеріна Людмила Семенівна

  

2023 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар