04 жовтня 2012

Українська сучасна література: Таня Малярчук


Таня Малярчук
Народилась Таня Малярчук у 1983 році у Івано – Франківську. Закінчила Прикарпатський університет ім.. В. Стефаника, за фахом філолог. Мешкає у Києві. Працює на телебаченні на 5 каналі. Прозаїк, есеїст, автор 5 книг прози: «Ендшпіль Адольфо або троянда для Лізи» (2004 рік), «З гори вниз. Книга страхів» (2006 рік), «Як я стала святою» (2007 рік), «Говорити» (2007 рік), «Звірослов» (2009 рік)
                                                                        
                                                                             «Як я стала святою»
Невідомо, чи авторка цієї книжки насправді стала святою, однак чудес і мученицьких смертей у її текстах пре достатньо.
Герої   пересуваються багатоповерхівками на каное, їхні серця розбиваються, як кокосові горіхи, а від падіння з вікна рятує борода Бога… У книжці бажаючи можуть розпізнати український, скандинавський та арабський фольклор, англійський детектив, високий та низький жанри барокової драматургії, навіть пост модернізм.
Книжку «Як я стала святою» скомпонували три тексти – «Комплекс Шахразади», «Ми, колективний архетип», «Як я стала святою». Як вважають критики другий текст є необов’язковий і для самої збірки і для художнього смаку Тані Малярчук. У ньому чи мало уразливих місць.
За стилем книга близька до магічного реалізму. Моя улюблена повість – Комплекс Шахразади (в пансіонаті живуть дивні люди: чоловік, що постійно читає, хоча не вміє читати; чоловік, що, напиваючись кави, весь день спить; дівчина, яка що ранку прокидається, як у фільмі про день Сурка, тою ж самою, що була вчора. Всі вони, чоловіки й жінки закохані в поштарку, яка приносить їм листи.
Десь там між снами та реальністю існують її персонажі. І з кожною сторінкою все більше і більше чудес. Сама Таня говорить: «Я перетворююсь на фанатку лузерів».
Таня Малярчук обіцяє написати детектив. Але поки цей час не наступив і письменниця пише прозу, яка балансує між сюрреалізмом і реалізмом, а критик Михайло Бриних називає Таню «экзальтированной сказочницей, где ее повествовательный мир завораживает».
                                                                      За матеріалами Олени Костенко

Немає коментарів:

Дописати коментар