05 жовтня 2012

Українська сучасна література: Сергій та Марина Дьяченки


Подружжя Марина та Сергій – єдина сімейна пара письменників, які творять на ниві сучасної фантастики, фентезі, філософських та дитячих творів. Автори 26 романів, сотень повістей  та оповідань. Лауреати багатьох літературних премій в галузі фантастики. На Всесвітніх та Всеєвропейських зборах їх визнано найкращими письменниками – фантастами Європи, голосуванням представників 24 країн.
Сергій Дьяченко в минулому лікар – психіатр (це говорить про неабияке знання людської психології) і кандидат біологічних наук (що говорить про аналітичний склад розуму).
Марина Дьяченко – в минулому актриса театру та кіно (що говорить про деякий вроджений романтизм та здатність до перевтілення. Марина розпочала свою літературну кар’єру раніше, ніж почала писати, в чотири з половиною роки вона вже була автором виданих в одному екземплярі книжок «Сказка про паровоз» та «Проделки вора». Закінчила Київський театральний інститут, але знайшла пристанище перед екраном комп’ютера. Подружжям вони стали в 1993 році, і з тих пір пишуть в співавторстві.
В 1994 році вийшов їх перший роман «Привратник». Роман отримав приз «Хрустальний стол» і був визнаний кращим дебютом на конкурсі «Єврокон» (1995). З того часу престижні премії отримувала майже кожна книга С. та М. Дьяченків. Якщо перші їх роботи «Привратник» та «Авантюрист» були написані в стилі класичного фентазі, то починаючи з слідуючих творів автори все частіше намагаються вийти з тісних рамок жанру, займаючись розробкою незвичайних образів, тонких психологічних портретів персонажів, надаючи можливість глибокого філософського осмислення їх діям та рішенням.
Так, роман «Ритуал», який вийшов 1996 року розповідає про справжнє кохання принцеси та дракона – перевертня, в якого автори вклали живу людську душу.
В романі «Ведьмин вік» 1997 рік присутні персонажі з української міфології.
Роман «Печера» (1998 рік) отримав премію «Лунный меч» (1999 року), як кращій твір в жанрі містичної літератури 1997 – 1999 років.
Роман «Армагед – дом» (1999) – великий роман в жанрі соціальної фантастики, в якому показані етапи життя людини і суспільства навколо нього.
В 2011 році вийшов роман «Одержима». Вона – сучасна відьма авантюристка, ворожить та знімає порчу, але вірить тільки в гроші. Він – демон, що вселився в неї. Вона – одержима, вона – гонча. Він – жорстокий хазяїн. Двоє ненавидять одне одного і пов’язані спільною місією. Варто хоч раз помилитись, спізнитись, прорахуватись – і відьма і демон потрапляють в пекло. Але в такій складній праці помилка – всього лиш питання часу...
                                                 За матеріалами Олени Костенко

Немає коментарів:

Дописати коментар