05 липня 2023

Читаймо влітку

«Книги пишуться не для того, щоб у них вірили, а для того, щоб їх обмірковували. Маючи перед собою книгу, кожен має намагатися зрозуміти, що вона висловлює, що вона хоче висловити»
У. Эко «Ім’я Троянди» 


Бібліограф 
рекомендує огляд

   Історія – одна з найцікавіших наук. Дух захоплює від того, з яких мільйонів деталей і протиріч вона зіткана, скількома гіпотезами та здогадами набита.
    Світову історію минулих століть, та й будь-яких століть, можна назвати будь-якою, але тільки не нудною. Цим незмінно користуються письменники, зокрема й сучасні, черпаючи натхнення у подіях минулого і переосмислюючи їх з погляду людини ХХІ століття.
     Історичні романи присвячені драматичним подіям, що приходили в далеку епоху історій людства. Головними персонажами романів виступають видатні історичні особистості, титуловані особи і високопоставлені державні діячі, від чиїх рішень і вчинків залежала доля багатьох тисяч людей, а часом і цілих держав.
     Історичний роман поміщає героїв у контекст важливих подій. На їх фоні відбувається розвиток сюжету і переплітаються долі персонажів. У цьому жанрі можуть бути сусідами факти і художня вигадка, а герої можуть бути як реальними історичними постатями, так і плодом авторської уяви. Завдяки таким романам можна побачити іншу епоху очима очевидців та відчути атмосферу інших країн та віків.

     Інформаційно – бібліографічний відділ пропонує вам добірку романів, в яких описано життя відомих людей, передана атмосфера того часу.

Дрюон, Моріс «Залізний король» Роман. / Моріс Дрюон; Переклад з французької Ю. Дубініної. - Кишинев: Лит. артистикэ, 1982. – 446с.

Примірники: Ч/з, аб, ф2,ф3, ф4, ф6.

     Моріса Дрюона читаюча публіка знає насамперед із саги «Прокляті королі», що відкрила похмурі таємниці Середньовіччя. За кожним твором циклу стояла кропітка робота в Національному архіві, вивчення документів, написаних архаїчною французькою або латиною. Відкрив цю серію історичних фресок роман «Залізний король».

     На початку XIV століття король Філіп IV Красивий, був необмеженим володарем Франції. Його прозвали Залізний король Він підтримав войовничий запал владних баронів, підкорив повсталих фламандців, переміг Англію в Аквітанії, провів успішну боротьбу с папством, що закінчилася так званим Авіньйонським полоном пап. Тільки одна сила наважилася протистояти Пилипу - орден тамплієрів. Надто незалежне становище тамплієрів турбувало короля, а їх незліченні багатства збуджували його жадібність. Він затіяв проти них судовий процес. І не було такої підлості, до якої не вдалися б судді на цьому процесі... Великий магістр ордена тамплієрів Жак де Моле, зійшовши на вогнище 18 березня 1314 року, прокляв своїх катів - папу Климента V, короля Пилипа Красивого, його радника Гійома де Ногаре і всі їхні нащадки до тринадцятого коліна. Перший удар долі - звинувачення невісток короля в невірності - не забарився. Але ще ніхто не знає, які біди обіцяє майбутнє Залізному королеві.

Сенкевич, Генрік. «Камо прийдеш»;Історичний роман. / Генрік Сенкевич; Перекладач: Віктор Бойко - К.: Фоліо, 2017. – 512с.
Примірники: Аб, ф2, ф3, ф4, ф6.

      Класик польської літератури, Генрік Сенкевич був блискучим історичним романістом. Подібно до Гюго, Дюма, Толстого, він зумів описати великі події минулих епох, приділивши увагу і особистості людини - творця цих подій. У 1905 році Сенкевичу було присуджено Нобелівську премію з літератури з формулюванням «За видатні заслуги в галузі епосу». «Камо прийдеш» - найвідоміший його роман, дія якого розвивається протягом чотирьох останніх років правління Нерона (64-68 рр. н. е.). За часів становлення християнства і перших діянь апостолів. На тлі історичних подій, які назавжди змінили образ західної цивілізації, Сенкевич розповідає трагічну історію любові римського аристократа до гнаної владою християнки.

Прус, Б. Фараон: роман /Б. Прус; переклад з польськ. Троповського; післясл. І. Кацнельсон. К.: Абетка, 2013. – 768с.
Примірники: Ч/з, аб, ед.ф,ф2, ф3, ф4, ф6.

    «Фараон» - історичний роман відомого польського письменника Болеслава Пруса (1847 – 1912), написаний у 1895 р.
    Стародавній Єгипет середина XI століття до н.е. Колись могутня держава переживає політичну та економічну кризу. Формально влада належить фараону, проте, реальну владу має група жерців Амона-Ра на чолі з підступним Херихором.     Саме жреці і присвоюють собі левову частку всіх багатств, що є в країні, чим доводять народ до злиднів. Після смерті батька на престол сходить молодий фараон Рамзес XIII, чиї погляди діаметрально протилежні політиці Херихора.
     Перше видання у книжковому варіанті з'явилося 1897 року. З того часу роман залишається одним із улюблених творів читачів всього світу.

Эко, У. Ім’я рози. Роман. / У. Эко; передмова. У. Эко; Перекладач: Мар’яна Прокопович. – К. : Видавництво: Фоліо. – 2013. – 768с.
Примірники: Ч/з, аб,ед.ф.

      Це, мабуть, найзнаменитіший інтелектуальний та історичний детектив у світі, що з'явився в той момент, коли італійський філософ, літературознавець, фахівець із семіотики Умберто Еко вирішив довести всьому світу, що складні розумові побудови можуть бути захоплюючими.
І написав справжнісінький детектив, у якому навіть героїв звуть Адсон і Вільгельм Баскервільський і де робляться дедуктивні висновки прямо за прикладом Шерлока Холмса. Тільки дію він переніс до Італії XIV століття, де в монастирі одне за одним відбуваються страшні вбивства.
      Умберто Еко створив у своїй книзі ідеальну модель пізнього Середньовіччя, де є чернечий аскетизм , чудово прикрашений церковний портал і величезна бібліотека, протистояння імператорів і пап, домініканців та францисканців – і багато іншого, без чого Середньовіччя просто неможливо зрозуміти. Але все це закручено в похмурий, постійно тримає читача в напрузі сюжет, а в центрі цього химерного клубку злочинів та інтересів, як і має бути в Середньовіччі, звичайно ж, знаходиться книга.

Ремарк, Еріх Марія. «На Західному фронті без змін» Роман. / Еріх Марія Ремарк. – Харків: Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля (КСД).- 2005. –
Примірники: Аб, ед.ф, ф2,ф3, ф4, ф6.

      Роман, перекладений понад 50 мовами. У світі продано більш ніж 20 мільйонів примірників «На Західному фронті без змін».
      В основу роману покладено реальні спогади автора про Першу світову війну. Коли Ремарку виповнилося вісімнадцять, його мобілізували до війська, а через рік перекинули на Західний фронт. Головний герой роману – молодий солдат Пауль Боймер – так само потрапляє в пекло війни. Те, що він бачить, не схоже на героїчні історії й оповідки. Реалії війни – це кров і бруд, крики і смерть, нікчемність і мужність, виживання на межі людських можливостей. Тепер вони гарматне м'ясо. Солдати. І навчаються вони – виживати і не думати. Тисячі та тисячі навіки ляжуть на полях Першої світової... Тисячі і тисячі тих, хто повернувся, ще пошкодують, що не лягли разом із убитими...
Вони – «втрачене покоління», змужнілі підлітки, яких назавжди змінила війна

Генрік Сенкевич. Потоп. Роман – К.: Художня література, 1970 – 719 с. (Бібліотека історичного роману)

Сенкевич, Генрік «Потоп» Роман в 2 книгах. Книга 2; Перекладач: Євген Литвиненко /Генріка Сенкевича. – Т.: «Навчальна книга - Богдан». – 2003. - 528с. Серія: Світовий історичний роман
Примірники: Аб, ед.ф, ф2,ф3, ф4, ф6.

      «Потоп» – історичний роман-епопея польського письменника Генріка Сенкевича, заснований на історичних подіях, пов'язаних зі шведською навалою на Річ Посполиту, відомим як Шведський потоп.
       У середині сімнадцятого століття землі Великої Польщі захлеснули хвилі чужоземних загарбників. Суворі воїни шведського короля Карла X Густава не знали пощади, їхня міць була незламною. Вторгнення шведів, їхні мечі несли Польщі спустошення та розруху. Роман Генріка Сенкевича «Потоп» дає широке уявлення про ті смутні часи, про жорстокі битви, підступні інтриги та народні повстання.
       Роман рясніє подіями про зради, зраду вищих сановників і шляхти Речі Посполитої – великого коронного підканцлера Ієроніма Радзієвського, великого гетьмана литовського Яна Радзивіла, його брата великого конюшого Великого князівства Литовського Богуслава та багатьох інших, які призвели до трагічних для Польщі наслідкам.
       На цьому похмурому тлі подібно до яскравих зірок виблискують образи головних героїв роману – воєначальника Анджея Кміціца та його коханої Оленьки Білевич, які з однаковою пристрастю приймають любов і смерть, світлу радість надії та гіркий розпач поразки.

Манн, Томас. «Молоді роки короля Генріха IV»: переклад з ним. / Г. Манн. – Кишинів: Література артистике - 1983. - 592 с.
Примірники: Аб, од.ф., ф2, ф4. 

Манн, Томас. «Зрілі роки короля Генріха IV»: переклад з ним. / Г. Манн. – Кишинів: Література артистике - 1989. - 628 с.
Примірники: Аб, ед.ф., ф2,ф3,Ф4,ф6. 
         Дилогія «Генріх IV», Генріх Манн Зібрання з двох томів, написане Манном, складається з двох захоплюючих книг: «Молоді роки короля Генріха IV» та «Зрілі роки короля Генріха IV». Талановитий німецький письменник заглибився у подробиці життя імператора, який став чоловіком королеви Марго. Ми стежимо за майбутнім королем, починаючи з самого його народження, і бачимо, що все в житті Наваррського було спрямоване на те, щоб Генріх якось осів на трон Франції. Заради цього трону Генріх готовий навіть віру змінити, адже Париж вартий меси!

         За кожним великим чоловіком стоїть жінка, яка його надихала. Історія доводить: незважаючи на нерівні права слабкої статі у минулі часи, жінки могли керувати державою, укладати вірні спілки і навіть розробляти стратегії.
        Образи великих жінок неодноразово переосмислювалися у літературі, живописі, кінематографі. І це не дивно: аналітичний склад розуму, вражаюча прозорливість і винахідливість допомогли їм завоювати авторитет серед головних осіб держави.
         Пропонуємо вам книги про великих жінок із глибокого минулого , які відіграли найважливішу роль у розвитку світової цивілізації, що залишили незабутній слід в історії. Ви дізнаєтеся про долі великих жінок, про їх пристрасті, трагедії та тріумфи. Проте ці книжки не переказ доль чи перелік подій, справ та дат.
        Ці книги – данина пам'яті: щоб йти вперед, потрібно точно знати, що позаду. Можливо, ці книги допоможуть сучасним жінкам стати не менш великими хоч би у власному житті.

Загребельний, Павло Архипович. Роксолана: Роман /Загребельний, Павло Архипович; - вид. 2-ге, перероб. та дод. – К.: Дніпро, 1988. – 603 с.
Примірники: Аб, ед.ф., ф2,ф3,Ф4,ф6

       В романі «Роксолана» розповідається про дивовижну долю української дівчини Настасії Лісовської, яку викрали в XVI столітті з України і продали на стамбульському невільничому ринку в рабство.
       Володіючи блискучим розумом, незвичайною силою волі і привабливою зовнішністю, вона з безправної рабині стала дружиною султана Сулеймана Чудового (Завойовника) — наймогутнішого султана Османської імперії. Опанувавши вершинами тодішньої східної та європейської культури, ця знаменита жінка під ім'ям Роксолани увійшла в історію і відігравала значну роль у політичному житті свого часу.

       Історичні романи А. Дюма увійшли до золотого фонду світової художньої культури та містять найцінніший історичний матеріал, що розповідає про грандіозні події в Європі того часу.

Дюма, О «Королева Марго [Текст]: [роман] / Олександр Дюма ; [перекл. с фр. Е. Ф. Корш ; худож. Л. Н. Костянтинів]. –Харьков : Прапор, 1991. – С. 393.
Примірники: Аб, ф3,Ф4.

      «Королева Марго» - історичний роман, дія якого відбувається в епоху релігійних воєн між католиками та протестантами. У творі мальовниче відтворено атмосферу середньовічної Франції.
      Багато чого в цьому романі засноване на реальних подіях, водночас є частка вигадки та деякі художні образи, які дозволяють письменнику відобразити свої думки. У Франції відбувається зіткнення гугенотів та католиків.
       «Королева Марго» - французька принцеса, дочка короля Франції Генріха II і Катерини Медічі. Більшість її життя припала на Громадянські (Релігійні, Гугенотські) війни у Франції (1559-1598).
      Маргарита була дуже впливовою персоною у сучасній їй Франції.
      У романі яскраві персонажі: Катерина Медічі – підступна, що йде до своєї мети, навіть по головах, Карл IX – жорстокий король, чиїй смерті чекають його власні брати, щоб зайняти спорожнілий трон, улюбленець матері і використовує це у своїх цілях – Генріх герцог Анжуйський, боягузливий інтриган – Франсуа герцог Алансонський, розумна і вірна своєму слову – Маргарита, також розумний і честолюбний – Генріх Наваррський, люблячий і сміливий Ла Моль, темпераментний, хоробрий і вірний у дружбі– Анібал де Коконнас.

Хаггард, Генри Райдер. Клеопатра [Текст] : [роман] / Генри Райдер Хаггард ; [пер. с англ. В. Михалюк ; вступ. материалы Р. Трифонова и Е. Якименко ; худож. М. Курдюмов]. - Х.: Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2012. - 412 с. : ил.
Примірники: Аб, ед.ф., ф2,ф3,Ф4.

       Глибокий інтерес до стародавніх цивілізацій надихнув Генрі Райдера Хаггарда на створення захоплюючого роману про Стародавній Єгипет часу правління цариці Клеопатри.
Життя Клеопатри – один із найбільш захоплюючих сюжетів світової історії. Генрі Хаггард викладає свою оригінальну версію життєпису Клеопатри, торкаючись як її суспільної діяльності, так і відносин з Цезарем і Марком Антонієм. У книзі відтворено реалії політики, економіки, побуту та таємних релігій. Клеопатра VII, велика цариця Верхнього та Нижнього Єгипту, безперечно, була найзнаменитішою з усіх жінок Античності. Вона підкорила серце великого Цезаря і здобула любов Марка Антонія. Життя її було багате на події, породивши безліч переказів і легенд. Ця книга розповідає історію змови верховних жерців, які вирішили скинути з трону ненависну правительку, що віддала Єгипет у владу Риму

Цвейг, Стефан. «Марія Стюарт». Історичний роман. / С. Цвейг. – К.: Видавництво «Фоліо», 2017 – 348 с.
Примірники: Аб, ед.ф., ф2,ф3,Ф4,ф6

         Книга відомого австрійського письменника Стефана Цвейга (1881-1942) «Марія Стюарт» належить до так званих «романтизованих біографій» - жанру, що користувався великим поширенням у тридцяті роки, коли створювалося ці життєписи. Якщо ясне і очевидне саме пояснює, то загадка будить творчу думку. Ось чому історичні особистості та події, оповиті серпанком загадковості, чекають на все нового осмислення та поетичного тлумачення.
        Класичним, коронним прикладом той невичерпної чарівності загадки, яка виходить часом від історичної проблеми, має по праву вважатися життєва трагедія Марії Стюарт (1542-1587). Мабуть, про жодну жінку в історії не створено таку багату літературу - драми, романи, біографії, дискусії. Вже три з лишком століття невпинно хвилює вона письменників, приваблює вчених, образ її й досі з неослабною силою турбує нас, домагаючись нового відтворення. Але всі спроби відобразити і витлумачити загадкове в житті Марії Стюарт настільки ж суперечливі, як і численні: навряд чи знайдеться жінка, яку малювали б так по-різному - то вбивцею, то мученицею, то невмілою інтриганкою, то святою.

       Історичні романи здатні стати важливим джерелом для пізнання минулого у захоплюючій та цікавій формі. Читайте історичні романи!

Запрошуємо Вас до
ЦМБ ім І.П. Котляревського
за адресою: м. Ізмаїл,
вул. Адм. Холостякова, 41
т.04841 20536; 0484120604.

Матеріал підготувала завідувачка
інформаційно-бібліографічним відділом
Семеріна Людмила Семенівна

Немає коментарів:

Дописати коментар