06 січня 2023

Різдво

 Ізмаїльська ЦБС для дорослих

ЦМБ ім.І.П. Котляревського

 

Різдво

 


Дайджест

 

     Новорічні, Різдвяні свята посідають особливе місце у душі кожного українця. Вступаючи у новий рік, розпочинаючи новий відлік часу, маємо потребу освятитися найкращими почуттями, щиро побажати одне одному щастя та здоров’я, миру та злагоди в країні та в родині. Повертаємось до духовних джерел, вшановуємо традиції пращурів.

    Свято Різдва належить до тих явищ духовного життя, де релігійна традиція, тісно переплітаючись з народними звичаями, утворює традицію загальнокультурну, що існує вже протягом двох тисячоліть.

Пропонуємо до Вашої уваги розповідь  Прот. д-р Івана Стуса (діаспора. Канада)

     Різдво Господа нашого Ісуса Христа – це одне з найбільш  радісних рокових свят у Православній Церкві. Слово «Різдво» означає – Народження.

     Різдво Христове точно описане в Св. Письмі євангелістами Матвієм і Лукою.

    За часів царювання кесаря Августа був виданий наказ про загальний перепис населення в Римській імперії. Згідно з цим наказом  кожен ізраїльтянин, житель Святої Землі, повинен був зголоситися до цього перепису до місцевості походження його роду. Юдеєю  правив тоді ізраїльський цар Ірод, що підлягав римському кесареві. Ірод був злою людиною. Народ не любив і боявся його.

     Йосиф і Марія, обоє нащадки царя Давида, повинні  були піти до Віфлеєму, що був відомий  як «місто Давидове», щоб там  зголоситися до перепису. Віфлеєм був малим містом; і коли  Йосиф та Марія прибули туди, там уже не було місця на нічліг.

     Тому що вже смеркало, і не було ніякої надії на нічліг у гостинниці,      Йосиф і Марія примістилися в убогій стаєнці  для овець – тоді, коли погода була погана. Тут Марія породила Сина – Ісуса. Повивши дитятко пеленами , вона положила Його в яслах на сіні.

     І так пророцтво пророка Михея було сповнене:  в цій стаєнці почав своє земне життя Той, хто став «Дорогою, Правдою і життям» (Івана14:6)

    Коли пастухи вночі стерегли свої отари, то нагло стало зовсім ясно, і нічна темрява перемінилася в ясне денне світло. Пастухи перелякалися.   Тоді Ангел з’явився і, заспокоюючи їх, сказав: «Не бійтеся, ось бо я звіщаю вам велику радість, що  буде всім людям: бо народився вам сьогодні Спаситель, що Христос Господь у місті Давидовім. І ось вам ознака: знайдете Дитя,  що сповитку лежить у яслах. І враз з’явилася  з Ангелом сила воїнства небесного, що славило Бога й говорило: Слава на Небі  Богові і на землі спокій, між людьми благовоління» (Луки 2;12-14)

   Опісля Ангели зникли, ясність денного світла назад перемінилася в нічну темряву і на землі знову настала ніч.

    Пастухи тоді рішили піти до Віфлеєму, щоб побачити чудо, про яке сповістили їм Ангели. Прибувши до Віфлеєму, вони знайшли там Йосифа й Марію, а також Дитятко- Ісуса, що лежало в яслах.

     Пастухи впали на коліна і, кланяючись Йому, розказали про звлення Ангелів і про сяяння воїнства небесного, яке, співаючи, прославляло Господа. Діва Марія, Мати Божа, слухаючи оповідання пастухів, зберігала в своєму серці слова Ангела.

      Свят-Вечір є початком дванадцятиденного Різдвяного Свята в Українській Православній Церкві. Коли  в  Свят-Вечір на небі появиться перша зоря, українські православні  родини, після цілоденного строгого посту, засідають за гарно прибрані столи, щоб спожити Святу Вечерю, яка  складається, на зразок числа Апостолів Христових, з 12-ти пісних справ. Першою й головною стравою на Свят- Вечір, є кутя (варена пшениця з маком, медом і горішками). Опівночі чи вдосвіта починаються в церкві Різдвяні Богослужіння з колядками.

    Упродовж Різдвяних Свят колядники  відвідують з колядою сусідів, знайомих та парафіян.

      У Православній Церкві Різдво Христове  святкується згідно з Юліанськім календарем, 7 - го січня кожного року, деякі  Православні Церкви (як, наприклад, грецька і румунська), святкують це свято 25- го грудня, згідно з Григоріанським календарем. Різдво 25 -го грудня  святкує більшість народів у світі.

 

   Прот. д-р Іван Стус\

 


 

  Зараз Різдво – офіційне, а водночас дуже домашнє та улюблене свято у багатьох країнах світу.

     Але як все-таки святкують Різдво в різних країнах світу? Щороку понад 2 млрд. людей по всьому світу відзначають Різдво, тому спеціально для вас ми підготували кумедний путівник за незвичайними різдвяними традиціями.

 

Різдво у Німеччині

    Частиною різдвяної традиції в Німеччині, а також в Австрії та деяких регіонах Швейцарії є Святий Миколай. До речі, саме він став прототипом Санта-Клауса у багатьох інших країнах. Святий Миколай приходить до дітей не один, а разом зі своїм моторошним помічником — лиходієм, який попереджає дітей, щоб вони добре поводилися наступного року. У Франції подібного персонажа називають La Pere Fouettard - злісний татко.

Різдво в Італії

    Добра відьма Бефана приносить дітям подарунки 6 січня не на звичних нам санях, а на мітлі. Однак якщо ти повівся весь рік погано, то замість довгоочікуваних подарунків отримаєш шматок вугілля.

Різдво у Нідерландах

    У Нідерландах Санта-Клауса називають Синтерклаас і мешкає він не на Північному полюсі, а в сонячній Іспанії. Синтерклаас припливає до дітей на пароплаві разом зі своїм схожим на ельфа помічником Чорним Пітом.

 

Різдво у Скандинавії

    Головним різдвяним героєм скандинавського регіону є домовик: у Швеції його звуть Томте, а Норвегії — Ніссе. Люди вірять, що додому охороняє комори та житниці, а також приносить подарунки. Крім того, кожне Різдво діти готують для домового миску з кашею.

 Різдво в Індії

    Для християн на субконтиненті зовсім не характерно ставити на різдвяні свята ялинку. Натомість в Індії вбирають мангові дерева, а будинки прикрашають листям манго.

 

Різдво в Болгарії

    Однією з Різдвяних традицій у Болгарії є колядування, коли хлопчики співають колядки біля будинків сусідів, а потім дарують їм святкове поліно. Внесення цього поліна-символу в будинок уособлює збільшення врожаю та поповнення худоби наступного року.

 

Різдво у Венесуелі

    У столиці Каракас у різдвяні свята дороги перекрито, щоб люди з легкістю могли дістатися ранкової літургії. Примітно, що деякі жителі прив'язують довгу мотузку до частини тіла, а інший кінець викидають у вікно: якщо вони просплять, перехожі можуть смикнути за мотузку і розбудити їх.

 

Різдво у Бразилії

    Бразильці вірять, що в різдвяну ніч тварини можуть почати розмовляти, якщо замість подарунків від Санта-Клауса в різдвяному шкарпетці дитина знайде їх у парі


Різдво у Польщі

    Найголовніша страва року припадає напередодні Різдва. При цьому поляки кладуть шматок заліза під святковий стіл. Вважається, що це гарантує наявність у кожного міцних ніг, що сидить за столом. Варто відзначити, що біля самого столу ніжки теж повинні бути міцними, адже традиційна різдвяна вечеря входять цілих дванадцять страв.


Різдво у Вірменії

    Силу традицій виявляють і вірмени, враховуючи, що у них Різдво відбувається на день раніше. Чому саме 6 січня стало священним днем для віруючих у Вірменії? Справа в тому, що до 5 століття нашої ери всі християни відзначали народження Ісуса саме 6 січня, а потім у деяких країнах його «змістили» на 25 грудня, в інших — на 7 січня (у ці дні святкували язичницькі свята, які вирішили замінити християнськими. ). Вірменія не піддалася загальної тенденції і, як і раніше, святкує одночасно Різдво і Богоявлення Христа. Вважається, що Ісус прийняв хрещення (явився Богові) у день народження.

Різдво у Грузії.

    Грузія - один із стовпів православної церкви, який підтримує православ'я ще з часів імператора Костянтина. Коли давні священні традиції поєднуються з кавказькою гостинністю та грузинським темпераментом, виходить найяскравіша суміш для свята.

    Незважаючи на те, що минуло вже понад дві тисячі років відтоді, як у Віфлеємському хліві народився хлопчик, названий Ісусом, у Грузії його народження відзначають так, ніби воно трапилося лише сьогодні. Традиційна церковна служба з хресним ходом тут швидко перетворюється на щось, що більше нагадує карнавальну ходу. Натовп людей у вбраннях та колядних костюмах на вулиці росте, всі охочі вливаються в потік, що йде вулицею. Люди співають, танцюють, грають на музичних інструментах. Так хресна хода перетворюється на Аліло — парад на честь народження немовляти Ісуса.

Після урочистої ходи вулицями учасники Аліло розходяться будинками, кожен приносить із церкви свічку та запалює її у своєму будинку на підвіконні. Свічки, що горять у вікнах, символізують те, що кожен господар у Грузії готовий прийняти у своєму будинку Марію на зносях, щоб їй не довелося, як у давні часи, шукати місце в хліві. Міста і села Грузії на Різдво є дуже яскравим видовищем.

     З давніх часів зберегли грузини багато кулінарних різдвяних традицій. Перша з них — випікання різдвяних коржів «кверці». Кожному члену сім'ї дістається по одному кверці, з них починається пізніше різдвяне гуляння. Друга традиція — колядування, коли ряжені ходять будинками і «заробляють» частування тим, що розігрують сценки, співають чи танцюють. Зазвичай колядувати ходять дітлахи, але іноді їх підтримують і дорослі. Головна мета таких «ходінь від воріт до воріт» не видобуток їжі, а розвага.


    Різдво - свято миру, душевного спокою, відпочинку. Це одне з найсвітліших християнських свят, яке всім християнським світом відзначається з особливим благоговінням. Не випадково поети, письменники, художники звертаються  до теми Різдва.

До вашої уваги огляд творів цього жанру.


      Художні твори про Різдво виникли у XIX столітті.

      До моменту виходу першої з них Чарлза Діккенса «Різдвяна пісня у прозі», 1843. він користувався популярністю у світі. Письменник сприймав Різдво як свято домашнього вогнища, любив він традиційний ритуал цих свят - веселі ігри і танці після вечері з обов'язковою індичкою і пудингом. Якраз тому звернення до різдвяної тематики виявилося для Діккенса настільки природним і продуктивним

    «Різдвяні повісті. [Текст]  / Ч. Діккенс ; пер. з англ.; Терн.: Видавництво, Навчальна книга – Богдан ; 2012. –   256 с. Серія «Світовид»

  

    Ця збірка творів Чарлза Діккенса присвячена темі Різдва та різдвяних свят. Діккенс одягає свої різдвяні повісті у форму казки, черпаючи з народної творчості образи привидів, ельфів, фей, духів померлих і доповнюючи фольклор своєю багатою творчою фантазією.

    Казка і дійсність, химерно переплітаючись у повістях, іноді ніби міняються місцями. «Різдвяні повісті» – чарівні, сумні та смішні казки для дорослих. Під кумедними сюжетами про привидів, грішників, що розкаялися, чудес і чесних бідняків, які раптово знаходять заслужене щастя і благополуччя, ховається глибокий психологізм, відточене почуття сюжету та інтриги.

     «Різдвяні повісті» були задумані як свого роду соціальна проповідь. Письменник був обурений жорстокістю і відлюдькуватістю «закону про бідних», прийнятою англійським парламентом у 1834 р., і він спершу викликав у письменника бажання прямо у публіцистичній формі виступити на захист дітей бідняків. Але через кілька днів Діккенс відмовився від першопочаткового задуму - він вирішив звернутися до американського народу у формі художньої оповіді.

Особливості частин «Різдвяних повістей»

«Різдвяна пісня у прозі» (1843). (підзаголовок «Святкове оповідання з привидами»)

«Дзвони» (1844). («Повість про Духів церковних годинників» Діккенс наніс удар буржуазній жорстокості і лицемірству. Дія твору розгорнулася у Новорічну Ніч. o Головний герой - Тобі Век)

«Цвіркуни за вогнищем» (1845). (Дія твору не мала прямого відношення до різдвяних свят.   Використання символіки.  Два протилежні герої: Джон Пірібінчя, який любив свою родину, і фабрикант Теклтон»

«Битва життя» (1846). (Присутність автобіографічних мотивів. Мова йшла про жертовну сестринську любов)

«Одержимий» (1848).  (Повернення до типових різдвяних повістей з привидами і пригодами»

Діккенс, Ч.  Різдвяна пісня в прозі, або Різдвяне оповідання з привидами. [Текст] : Святвечірнє оповідання з привидами / Ч. Діккенс ; пер. з англ. М. Філоненко ; за заг. ред. Т. Клюкіної. – Київ : Форс Україна, 2017. – 144 с.                                                                                              

                                                                                            Аб, ед.ф, ф3,ф6.

    «Різдвяна пісня у прозі» Чарльза Діккенса – одна з найвідоміших, найпопулярніших і найулюбленіших книг до новорічних та різдвяних свят у цілому світі. Розповідаючи її, Чарльз Діккенс хотів нагадати людям про справжню сутність цього чудового свята.

    Діккенс почав писати «Різдвяну пісню» у жовтні 1843 року і завершив її через два місяці — саме до свята. Перше видання накладом шість тисяч екземплярів вийшло 19 грудня 1843 року з ілюстраціями Джона Ліча. Через декілька тижнів після її публікації «Різдвяну пісню» адаптували для сценічної постановки.

    У творі розповідається про старого скнару, жадібного чоловіка Скруджа Ебенезера та його історію життя. Повість написано легко й водночас глибоко, з великою любов’ю. Тож не дивно, що ця книжка одразу стала сенсацією та справила неабиякий вплив на укріплення різдвяних традицій у XIX ст. Досі саме цей твір є одним із найпопулярніших класичних творів, який зворушує серця багатьох людей.

Генрі, О. «Дари волхвів», «Останній лист» :Вибране. [Текст] / О. Генрі. – К.:Знання, 2017 . – 190с.                              Ф3.

    Волхвами, з погляду Біблії, називали чаклунів та магів. Також до цього поняття можна віднести жерців-астрологів та мудреців. Волхви - це чарівники, які прийшли до новонародженого Ісуса, щоб надати йому подарунки. Дія відбувається у Святвечір. У цьому оповіданні немає новонародженого Ісуса, якби він був, то я б його зіставила з новонародженою дитиною, але Джим і Делла не мали дітей. Цю заміжню пару можна віднести до магів або чарівників. Вони зробили все можливе, щоб подарувати один одному подарунки на Різдво, які, на жаль, їм не знадобилися.

    Історія двох закоханих, які пожертвували своїми головними «скарбами» заради того, щоб купити подарунки один одному, сприяє швидше світлому смутку, ніж святковим веселостям. Але саме з цієї причини зворушлива новела О. Генрі допомагає не забувати, у чому суть Нового року та Різдва. У ці зимові дні так важливо звернути увагу не на кількість подарунків та шум застілля, а на ту турботу та любов, які ми даруємо близьким і отримуємо від них.

Гоголь, Н. В.

   Ніч напередодні Різдва [Текст] / М. Гоголь ; з рос. пер. О. Кобелецька. — Київ : Форс Україна, 2017. — 96 с.

                                                                     Аб,ф3,ф6.

    «Ніч напередодні Різдва» — одна з найзнаменитіших повістей, що увійшли до збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» Миколи Васильовича Гоголя. Це весела історія, яка повертає читачів на кілька століть назад, щоб показати багату культуру та колоритних персонажів українського села. Письменник з особливою любов’ю описував рідний край та прагнув передати ту чарівну атмосферу, що панувала під час зимових свят.

Повість «Ніч напередодні Різдва» про те, як чорт вкрав місяць і сховав його, щоб зіпсувати свято, входить у великий цикл «Вечори на хуторі біля Диканьки» Миколи Васильовича Гоголя. Яскравий колорит, захоплюючі пригоди, фонтан емоцій! Книга для тих, кому до душі добрі та трохи чарівні історії, сповнені особливим українським колоритом.

 Коцюбинський, Михайло.

    «Тіні забутих предків» :Повісті, оповідання, етюди, нариси, казки. [Текст] /  М. Коцюбинський.- Х. : Фоліо, 2001. – 350 с.

                                                                                  Аб,ф2,ф3.

    Головною темою цього твору є не опис святкування Різдва, а зображення життя гуцулів. Проте є тут одна картина, де автор чудово змальовує переживання Святого вечора. Цей день для селян твору – суміш християнства та язичництва. Люди всіляко намагались очистити свою домівку від злих духів, відьом: « … . Ще годилось закликати на тайну вечерю усі ворожі сили, перед якими берігся через ціле життя…» . Таке життя гуцульського селянства заворожує тебе, і ти не помічаєш, як вже перегортаєш останню сторінку книги. Таке дивне святкування, описане у творі Коцюбинського, змушує повірити у щось потойбічне, казкове, магічне…

Кристи, Агата

     Рождество Эркюля Пуаро: [роман] / Агата Кристи ; [пер. с англ. В. Тирдатова]. -Ек.: Взаємодія, 1991. - 336 с.                                                         

                                                                                       Ч/з, Аб,ф2,ф6.

       Події роману розгортаються напередодні та після Різдва,  у заміському будинку Горстон-хол у вигаданому місті Лонгдейлі на кордоні Англії та Шотландії. Книга присвячена розслідуванню вбивства господаря будинку — старого мільйонера Сімеона Лі, який уперше за двадцять років вирішив зібрати на Різдво всіх своїх дітей. Вбивство відбувається безпосередньо надвечір перед Різдвом після великого сімейного скандалу. 

 Стельмах,  М.П.

    Щедрий вечір: повість / М.П. Стельмах. – К.: Дніпро, 1967. – 114с.                                                                   Ч/з, ф3, ф6.

     Повість Михайла Стельмаха «Щедрий вечір» ― один з найоптимістичніших та життєстверджуючих творів письменника. У ній автор розповідає про своє дитинство, яке пройшло за років Жовтневої революції та громадянської війни. Автор дивиться на навколишній світ дитячими очима. На сторінках повісті «Щедрий вечір» Михайлик та Люба вже трохи старші, збагачені певним життєвим досвідом. Тепер для героїв Стельмаха найголовніше – навчання. А у вільний час хочеться побігати або покататися на ковзанах.

  

Пропонуємо прочитати:

 

Васильченко, C. «Відьма»;

Ковалів, Степан. «Колядники»;

Коцюбинський, М. «Ялинка»;

Лепкий, Б. «Святий вечір» ;

Маковей, О.  «Чад» ;

Мирний, Панаса «Морозенко»;

Нечуй-Левицький, І.  «Попались!»

Пчілка, Олена «Збентежена вечеря» (Різдвяна пригода);

Стефаник, В. «Різдвяний вечір» ;

Хоткевич, Г. «Святий Николай у гарті»;

Черемшина, Марко.  «Коляда»;

v   ✥

Гі де Мопассан «Різдвяна казка» ;

Гофман, Е. Т. А.  «Лускунчик і мишачий король» ;

Доде, А. «Свято дахів» ;

Метерлінк, М. «Синій птах» ;

Моруа, А. «Зозуля» ;

Франс, А. «Валтасар», «Новорічний подарунок мадемуазель Дусін» тощо.

 

  

Список використаної літератури:

 

Буркут,  І. Художні особливості хронотопу різдвяної прози: темпоральна зумовленість різдвяного оповідання (на матеріалі англійської, російської та української літератур). //Слово і Час. – 2012.                       № 11. – С. 68–71.

Діккенс, Ч. Різдвяна ялинка / / Зібрання творів у 30 т. М.: Художня література, т.19, 1960.С.393-412.

Зимові народні свята: Свято Калити; Святий Миколай; Різдво Христове; Новий рік.Василя; Водохрещі [Текст] // Шкільна бібліотека.  –2007. – № 12.

Килимник, С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні: у 3 кн., 6 т. / С. Килимник. - Київ: Обереги, 1994. - Кн. 1, Т. 1 : (Зимовий цикл), Т. 2 : (Весняний цикл). - 400 с.

Кожолянко, О. Різдвяні рядження в українців Буковини [Текст] / О. Кожолянко                       // Народна творчість та етнологія. – 2018. – № 6. – С. 33-41.

Скуратівський, В. Т. Дідух: свята українського народу / В. Скуратівський. - Київ: Освіта, 1995. - 271 с.

Скуратівський, В. Святки / В. Скуратівський. - Київ : Українознавство, 1994. - 118 с.

Сосенко, К. Різдво-Коляда і Щедрий Вечір : культурологічна оповідь / К. Сосенко. - Київ : Укр. письменник, 1994. - 285 с.

Українські народні свята та звичаї / В. К. Сапіга ; Товариство “Знання” України, Республіканський центр духовної культури. - Київ : Знання України, 1993. - 111 с.

v   

Буккер И. Рождество глазами любимых героев [Электронный ресурс]. Правда.Ру. 2011. 20 декабря. – Режим доступа: https://faith.pravda.ru/1102454-christmas_literature/ [15.03.2019]

Дікенс Чарльз Різдвяна пісня в прозі: [електронний ресурс] - Режим

доступа: https://read-online.in.ua/read/rizdvjana_pisnja_v_prozi

Потанина, Н. Л. «Рождественская песнь в прозе»: игра и жизнь Чарльза

диккенса: [электронный ресурс] – Режим доступа: http://19v-euro-lit.niv.ru/19veuro-lit/potanina-stati-o-tvorchestve

 

СВЯТВЕЧІР

На столі — свята вечеря.

Вся родина — за столом.

Відчиняє ангел двері

Позолоченим крилом.

Благу вість нам сповіщає

Про народження Христа.

В хаті свято розцвітає,

Гріє душу доброта.

Пахне сіном і кутею.

Сяє зірка. Сніг скрипить.

І колядка над землею

З білим ангелом летить

                                          Надія Гуменюк

 

Запрошуємо Вас до ЦМБ ім І.П. Котляревського

за адресою:

м. Ізмаїл, вул. Адмірала Холостякова, 41

т.0484120536

04842 20604

Матеріал підготовлено

Інформаційно – бібліографічним відділом

Січень 2023 рік.


Немає коментарів:

Дописати коментар