06 травня 2019

«Безпечний рух – це життя»


До глобального тижня безпечного дорожнього руху



«Політика збереження життя та здоров’я людей – це те, що повинен робити кожен представник влади» - акцентує народний депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч», голова підкомітету з питань безпеки автодорожнього руху профільного парламентського комітету Ігор Діденко.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я на автошляхах у всьому світі щорічно гине 1,2 млн. учасників дорожнього руху, ще майже 50 млн. осіб травмуються. Через стурбованість таким станом на дорогах планети Генеральною Асамблеєю ООН було оголошено Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011-2020 р. В рамках цього рішення з метою привернення уваги до проблем травматизму та смертності на дорогах, особливо серед дітей, та поліпшення дорожньої безпеки з 6-12 травня 2019 року Україна долучиться до проведення 5-го Глобального Тижня безпеки дорожнього руху ООН, цьогорічне гасло якого «Лідерство в галузі безпеки дорожнього руху».
Питання безпеки дорожнього руху є дуже актуальним у нашій країні, оскільки щодня ми втрачаємо на дорогах України більш як 10 людей і сотні людей травмуються. Нажаль, відповідно до аналізу аварійності, одними з найпоширених причин скоєння ДТП в Україні є перевищення швидкісного режиму та порушення Правил дорожнього руху пішоходами.
«Зростаюча кількість аварій є результатом відсутності комплексної системної роботи, спрямованої на зменшення ДТП протягом багатьох років, але наразі є всі шанси змінити цю сумну статистику та зберегти життя і здоров’я наших людей», – зауважує Ігор Діденко.
 Далі – інтерв’ю з  депутатом з питань безпеки автодорожнього руху профільного парламентського комітету Ігорем Діденко.
Що є важливим у питанні забезпечення безпеки на дорогах?
По-перше: відбувається автомобілізація населення, а це означає, що кількість автомобілів буде зростати. По-друге: з будівництвом нових доріг питання безпеки на дорогах стає ще більш актуальним. Бо будуючи нові дороги та купуючи авто, важливо не забувати та обов’язково враховувати, що дороги не повинні нести небезпеку для учасників руху і потребують виконання стандартів безпеки під час їх будівництва.
Чому така висока аварійність на дорогах, особливо з тяжкими наслідками?
Питання безпеки на дорогах є комплексним і потребує скоординованої та налагодженої роботи багатьох міністерств та відомств. Безпека на дорогах – це не лише інфраструктура і дороги, це і свідомі водії і пішоходи та відповідна культура, це виховання наших дітей з дитсадків, це ефективний контроль і ефективна державна політика і так далі.
Концепція «нульової смертності» зараз йде по всьому світу. Кінцевою метою державної політики у сфері безпеки дорожнього руху є ухвалення концепції нульової смертності. П’ятсот міст в Європі декларують нульову смертність і виконують її.
У чому полягає ця концепція?
Мова про зміну психології безпеки дорожнього руху. Завжди говорять, що водій винен у всьому. Але водій – це людина, людина має право на похибку. Державна система, концепція нульової смертності та інфраструктура повинні бути налаштовані таким чином, що навіть якщо трапляється ДТП, то воно не повинно бути фатальним або мати тяжкі наслідки. Звідси – інфраструктура, яка думає за водія, нові концептуальні методи зупинки, безпека автомобілів.
Які першочергові кроки повинні бути зроблені найближчим часом на державному рівні?

·        облаштування та освітлення пішохідних переходів на державному та місцевому рівнях;
·        усунення 100 найбільших місць концентрації ДТП на дорогах державного значення;
·        усунення у КОЖНОМУ місті та кожній області 25 місць концентрації ДТП;
·        запуск автоматичної фіксації порушень ПДР (у місцях концентрації ДТП);
·        контроль Дорожньою поліцією дотримання правил дорожнього руху (особливо водіїв у стані сп’яніння), перевищення швидкісних режимів, використання пасків безпеки та дитячих автокрісел;
·        просвітницькі кампанії серед населення щодо швидкісних режимів, наслідків керування авто у стані сп’яніння, використання мобільного телефона під час керування авто.
Що важливо знати кожному громадянину?
Кожен з нас, у тому числі і наші діти, є учасниками дорожнього руху – ми використовуємо авто, громадський транспорт, переходимо дороги тощо.
Державний механізм – це велика система, яка, на жаль, діє не миттєво. І до того часу, коли цей механізм почне працювати, нам з вами важливо бути свідомими.
Тому ми звертаємось до кожного з нас, як учасника дорожнього руху, а саме:
до ВОДІЇВ – не поспішайте! Поспішаючи, можна зробити дуже велику помилку в своєму житті. 5 чи 10 хвилин, які ви намагаєтесь надолужити, можуть вартувати вашого життя чи життя іншої людини. При швидкості понад 60 км/год авто вбиває пішохода, а при швидкості 120 км/год у разі аварії дуже низька ймовірність вижити водієві чи пасажирові.
 
Не намагайтеся «проскочити» на жовтий сигнал світлофора, тому що з іншого боку може бути такий же водій, який хоче «проскочити», або пішохід, який закінчує перехід. Особливо це стосується водіїв маршруток, вщент заповнених людьми. Проблема з перевезенням пасажирів є дуже актуальною, і важливо налаштувати систему так, щоб водій розумів всю відповідальність і не мав можливості порушувати правила дорожнього руху.
Не сідайте за кермо напідпитку, рівень концентрації суттєво знижується, і у разі небезпечної ситуації ви не зможете адекватно відреагувати. Саме водії напідпитку, за статистикою, є одними із причин ДТП з тяжкими наслідками.
Обов’язково використовуйте паски безпеки. Не варто вірити історіям, що без пасків можна вижити. За статистикою, саме використання пасків безпеки зберігає життя.
Бережіть своїх дітей – використовуйте дитячі автокрісла та для більш дорослих дітей обов’язково паски безпеки на задньому сидінні.
Не використовуйте телефон під час керування авто. Наразі саме мобільний телефон стає одним із вбивць за кермом;
до БАТЬКІВ – пам’ятайте, що своїм прикладом ви вчите, як жити вашим дітям.
Навчайте дітей переходити дорогу у встановлених місцях. Розказуйте їм про небезпеку, яку несе автомобіль. Переходячи з дитиною, візьміть її за руку і усвідомте, що автівка зупинилася і пропускає вас;
до ПІШОХОДІВ – переходьте дорогу тільки у встановлених для цього місцях, краще на регульованих пішохідних переходах. Додатково озирніться про всяк випадок. На жаль, поки що відсутній контроль водіїв, які не пропускають пішоходів. Але це буде, і до тих пір поки це буде, перестрахуйтесь.
Не використовуйте мобільний телефон чи навушники, коли переходите дорогу.
Ніколи не перебігайте дорогу у невстановлених місцях! Водій, навіть якщо швидко загальмує, не зможе зупинитися. На швидкості водій взагалі може не побачити пішохода.
Дуже важливо! Якщо одна з автівок зупинилася на пішохідному переході, щоб вас пропустити, водій іншої автівки може вас не бачити, тому погляньте зайвий раз за авто, яке зупинилося, і переконайтеся, що там не летить якийсь несвідомий водій.
У темну пору доби намагайтеся використовувати світловідбивні елементи на одязі або переконайтеся, що водієві вас буде видно, тому що темний одяг є однією із причин того, що водій не бачить людину.


Бережімо одне одного і не забуваймо, що життя людини – це найвища цінність.

Ось так, у Франції вирішили провчити пішоходів, які переходять дорогу на червоне світло, і показати наглядно. Гадаємо, вони більше не захотять переходити дорогу на червоний після такого експерименту.
Дивіться відео:  https://www.youtube.com/watch?v=A6tg51hLFXQ



Список використаних ресурсів у підготовці статті:
Загальний План заходів 5-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху в Україні з 06 по 12 травня 2019 року: http://medtransvp.com.ua/zagalnij-plan-zaxodiv-etapu-5-go-globalnogo-tizhnya-bezpeki-dorozhnogo-ruxu-v-ukra%D1%97ni-06-12-travnya-2019-roku/

Немає коментарів:

Дописати коментар