24 травня 2019

«У затишку садів та парків Європи» (до Європейського Дня парків)

У кожного міста є велике зелене серце: сади і парки, в яких потопають старі маєтки. Ці затишні оазиси ховаються у центрі міста та віддалених районах, щоб відкритись людям, які цінують красу природи.

Це витвір людських рук і фантазії, а також те місце, де можна знайти душевний спокій, вдихнути аромат квітів, почути щебетання птахів, подих свіжого вітру.
Це середовище, яке заспокоює вашу душу. Ранкова прогулянка там – справжнє благословення і натхнення на цілий день.
Ці місця створені людьми, для того щоб відчувати красу природи і повною мірою насолоджуватися нею. Запрошуємо на екскурсію по цих затишних та фантастично красивих місцях. Отже, представляємо вам найкрасивіші сади і парки Європи.

Королівський парк тюльпанів Кекенхоф, Голландія


Кекенхоф, або «Сад Європи», – це казкове парково-квіткове королівство, яке розкинулося на площі в 32 га в околицях містечка Ліссе, між Амстердамом і Гаагою. Незважаючи на те, що Кекенхоф відкритий для відвідування всього два місяці в році, приблизно з 20 березня по 20 травня, щорічно його відвідує більше мільйона чоловік.

Щорічно садівники Кекенхоф висаджують понад 7 мільйонів цибулин фрезій, гіацинтів, лілій, орхідей, нарцисів і, звичайно, ціле море тюльпанів (більше 4,5 млн тюльпанів ста різних різновидів).


Королівські ботанічні сади Кью, Лондон

Королівські ботанічні сади Kew Gardens – одне з найулюбленіших місць лондонців і гостей британської столиці. Сади Кью виникли в 1670 році в парку Кью, створеному лордом Генрі Кейпелом на місці аптекарського городу. Щорічно їх відвідує понад 2 мільйонів туристів, але сади призначені не тільки для них. У садах є найбільша в світі колекція живих рослин – більше 30 000 видів у садах і близько семи мільйонів у гербарії. Kew Gardens є провідним центром ботанічних досліджень і підготовки професійних садівників. Тут проводять наукові дослідження, а рослини також використовують в якості джерела для інших найкрасивіших парків Англії.

Найбільш відомими пам’ятками в Королівському ботанічному саду є Палац Кью, Мінка, Велика пагода, Альпійський будиночок Девіса, Японські ворота, Мультимедійна галерея Різотрон, Котедж королеви Шарлотти, Галерея Маріанни Норт, Галерея Ширлі Шервуд, міст «Алея над верхівками дерев» і Будинок латаття.

Найсучасніша Оранжерея Принцеси Уельської –містить рослини десяти кліматичних зон. Вона по праву пишається амазонським гігантським лататтям і аморфофалюсом велетенським (рослиною, що має найбільшу квітку з усіх існуючих).


Сад космічних роздумів, Шотландія


Незвичайний і чудовий сад космічних роздумів своїм виглядом призначений для постійного нагадування про велич Всесвіту і про місце Людини в Космосі. Сад розташований у приватному маєтку Портрек Хаус. Це дивовижне місце з’явилося в Шотландії в містечку Дамфріс в 1989 р Замість екзотичних квітів і великої кількості кущів – там алюмінієві квітники, замість фонтанів – чорні діри, а ландшафт заворожує незвичайними формами.

Автори ідеї такого саду – архітектор Чарльз Дженкс і його дружина – ландшафтний дизайнер Меггі Кесвік-Дженкс. Вони вирішили відтворити в парку Всесвіт в мініатюрі, показати не тільки красу Всесвіту, його мікро-і макросвіт, але і його закони, парадокси, його народження і еволюцію через садові форми, ландшафти, скульптури.

Мета створення саду – поєднувати природу з досягненнями науки – ботаніки, фізики, хімії та математики. Наприклад, у саду можна наштовхнутися на спіраль ДНК і математичні формули, чорні дірки і геометричні задачі. Усе, що завгодно, тільки не класичні живоплоти і квіткові клумби. Для відпочинку мандрівників пропонується альтанка безглуздості, у якій можна поміркувати над ницістю людини у Всесвіті. Філософії саду сприяє і те, що головна його особливість – дотримання китайських традицій, що в поєднанні з типовістю шотландських пейзажів створює незвичайний образ.

Версальські сади, Франція



Історичні сади у Версальському палаці – одні з найбільш вражаючих у всій Європі. Вони покривають близько 800 га площі, упорядкованій у класичному французькому стилі. Відвідувачі можуть провести цілий день в одних лише садах, насолоджуючись квітами, фонтанами, кучерявими стежками і сценічними образами. Сади Версаля є одним з найбільш відвідуваних громадських місць у Франції, приймаючи більше шести мільйонів відвідувачів на рік.

Знамениті Версальські сади були розбиті при Людовику XIII і були доведені до досконалості знаменитим придворним ландшафтним архітектором Андре Ленотром за Людовіка XIV. Крім ретельно підстрижених газонів і галявин, скульптур і партерів квітів, по всій території садів розташовані розкішні фонтани.


Версальський парк – це «сад розуму» з математично вивіреними пропорціями і чітко спланованими алеями. «Король-Сонце» не бажав бачити зів’ялі квіти, тому два мільйони рослин свіжих квітів завжди були готові на зміну зів’ялим і сад пишно сяяв цілий рік.



Сад Клода Моне Франція(Jardin de Claude Monet) в Живерні по праву можна назвати справжнім витвором мистецтва, на яке можна милуватися нескінченно. Тихе село Живерні так би і залишилася спокійною мальовничій провінцією, якби не художник-імпресіоніст, який проїжджав мимо на поїзді і закохався в місцеву красу.

Завдяки Клоду Моне сюди щорічно приїжджають туристи, охочі в реальності познайомитися з усіма пам’ятками садиби великого генія.

Моне настільки шалено любив квіти, що висадив на своїй ділянці цілу оранжерею різних сортів. Всі буйство фарб, гра світла і тіні, неповторні пейзажі, що потопають у зелені відбивалися на картинах художника, які він малював з особливою любов’ю. Трохи пізніше на ділянці за будинком Моне організував сад на воді, основною визначною пам’яткою якого стали квітучі весь рік латаття. Їх особливо любив малювати художник.

Практично щодня, починаючи з п’ятої ранку, художник проводив час у цьому саду, переносячи всю навколишню красу на полотна. Саме в цей час творіння Клода Моне були високо оцінені шанувальниками художнього мистецтва, і він заслужив популярність. Помилуватися на квітучий сад приїжджало чимало соратників великого художника, Живерні стала асоціюватися з гучним ім’ям Моне.

Імпресіоніст прожив довге і щасливе життя, залишивши після себе неповторні витвори мистецтва. Сьогодні в садибу Моне може потрапити кожен бажаючий. Там як і раніше ростуть і чарують божественним ароматом троянди, в ставку плавають білі латаття, а в повітрі літає безсмертний дух імпресіонізму. 

Бухарестський ботанічний сад, Румунія
Щоб побачити одну з найбільших ботанічних колекцій у світі, варто відвідати Бухарестський ботанічний сад. Тут на 17,5 га ростуть близько 10 тис. видів рослин. Для особливих цінителів природи працює музей, у якому містяться 5000 найрідкісніших рослин, включаючи 1000 екзотичних.


Тут, наче в химерному танці, змішалися «тутешні» мешканці з екзотичними екземплярами, прекрасно себе почувають як вологолюбні тропічні орхідеї, так і пустельні рослини, що віддають перевагу посухам.


Це місце багато хто називає шматочком раю на землі, адже крім величезного різноманіття рослин, а їх тут більше десяти тисяч, в саду можна помилуватися чудовими ландшафтами, відпочити біля штучних водойм або мармурових фонтанів.

Альпійський сад, Норвегія
У Тромсе, на південному сході Університетського містечка Норвегії, розташований єдиний у світі і найпівнічніший арктико-альпійський ботанічний сад. Відкрився він з 1994 року і має площу в 1,6 га. Літом тут збирається маса туристів. Він розташований неподалік арктичного озера Тромсе. На території парку ростуть північні і альпійські рослини, але можна зустріти і теплолюбні, завезені з екзотичних країн. З середини травня по кінець липня тут сонце не заходить за горизонт, а світить цілодобово. Це явище компенсує рослинам відсутність сонячних променів у зимовий період і низьку температуру повітря. Кожен місяць тут відрізняється від іншого – з’являються нові рослини і дарують інший вид всій території саду. З листопада по квітень випадає сніг і щільним покривалом лежить аж до квітня. На території саду також широко представлені різні камені яскравих строкатих забарвлень, які є основною його прикрасою і в черговий раз підкреслюють тему гір і скелястих склонів.


Використані джерела:

http://myplanet.com.ua/?p=204

http://myplanet.com.ua/?p=6212

Немає коментарів:

Дописати коментар