08 листопада 2011

Кращої, ніж рідна, мови не буває

Від народження людина успадковує не лише певні риси характеру, зовнішність своїх батьків чи рідних по крові. Вона успадковує ті матеріальні й духовні цінності, які творилися тисячоліттями, плекалися й примножувалися нащадками, проростаючи в глибину віків, щоб живим пагоном буяти й в наступних часових вимірах. Ці матеріальні й духовні цінності не можна виміряти ні мірою ваги, ні мірою довжини, не можна оцінити ані золотом, ані грошима, бо вони є скарбом всього народу, нації, а тому -неоціненні. З поміж багатьох скарбів нації було названо і мову. Панас Мирний писав: «Мова — та ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то вже буде смерть його душі, смерть усього того, чим він відрізняється від інших людей.»

Нестор Літописець
 «Кращої, ніж рідна, мови не буває» під таким гаслом восьмого листопада в міській бібліотеці ім. І. П. Котляревського пройшла літературно-музична композиція, присвячена Дню української писемності та мови. Гостями свята були учні 43 та 44 груп ПТУ сфери послуг. Бібліотекар абонементу центральної бібліотеки Олена Костенко та бібліотекар філії №3 Інна Хаджиогло  розповіли присутнім історію виникнення української мови, познайомили з найвидатнішими пам’ятками Давньої Русі, розповіли про роль та значення української мови в житті народу. На вечорі читалися вірші про мову, гуморески, учні пригадували героїв поем Тараса Шевченко, оповідань Марка Вовчка, повістей Михайла Коцюбинського, творів Олеся Гончара, Григора Тютюнника, та багатьох інших українських письменників. А учні музичної школи №2 під керуванням Бікбулатової М.Г. підготували монолог Наталки Полтавки з п'єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка» та сценку з п'єси М.Кропивницького «Дай серцю волю». Їхній діалог пересипаний дотепними перлинами з народного мовлення.
Напевне, не має жодного справжнього українця, який би не був зачарований мелодійністю, душевністю нашої української народної пісні. Тому присутні з задоволенням слухали українські народні пісні у виконанні учениці музичної школи № 2 Марини Маковської
під керівництвом викладача Аліни Михайлівни Чабан.
Після свята учні та викладачі познайомилися з книжковою виставкою «Барви рідного слова», підготовленою бібліотекарем Оленою Костенко, де була представлена різноманітна література про мову, про історію її походження, а також неоціненні пам’ятки духовної скарбниці українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар