25 березня 2024

«Польська полиця в Україні»

25 березня у читальному залі ЦМБ імені І.П. Котляревського відбулася презентація книг, отриманих бібліотекою за проєктом «Польська полиця в Україні». Ведуча заходу – завідувачка читальним залом Інна Зубко. Захід приурочили до Дня Європейських авторів, який Європейська комісія вже другий рік поспіль проводить в кінці березня в усіх 40 країнах-учасницях програми «Креативна Європа», включно з Україною. Цього року День європейського автора в Україні відзначають 25 березня. Його мета – підсилення цікавості до читання та відкриття всього багатства європейської літератури.

З метою поповнення фондів бібліотек та популяризації польської літератури за ініціативи Міністерства культури Польщі та України при партнерстві з Українським інститутом книги, започатковано пілотний грантовий проєкт  «Польська полиця в Україні».  Україна – третя країна після США та Великобританії, що залучена до цього проєкту.

У межах проєкту «Польська полиця», наша  бібліотека безкоштовно отримала комплект із 20 нових книжок для створення книжкової полиці польської літератури. Бібліограф Валентина Семенова виступила з бібліографічним оглядом отриманох книг з використанням мультимедійних засобів. Це добірка перекладів українською мовою польської класичної та сучасної літератури для дорослих та молодших читачів. Книжки польських авторів видані українською мовою видавцями України на кошти гранту, наданого їм Інститутом книги в Польщі.

Проєкт спрямований на підвищення доступності польської літератури в публічних українських бібліотеках. Нагадаємо, що на базі читального залу ЦМБ ім. І.П. Котляревського функціонує Центр колекції транскордонних традицій. Він був створений за підтримки Європейського Союзу, Повітової Ради м. Тульча та Виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради. У рамках проєкту, що отримав назву «EFIGE», було закуплено 14 автентичних комплектів костюмів народів, які населяють українську Бессарабію, серед яких наявні й польські. Також в місті Ізмаїл з 2004 року функціонує національно-культурне товариство «Будинок польський Куяви», яке очолює Марія Михайлівна Лукашова. Сьогодні представники товариства були запрошені на захід.

Започаткована ініціатива – хороша нагода для українських читачів дізнатися більше про культуру та літературу Польщі, країни, яка прихистила сотні тисяч українців і протягом року створить ще сотні українських поличок в бібліотеках, а також переклала низку творів українських авторів польською мовою.

Всі отримані книги знаходяться у вільному доступі у відділі абонементу нашої бібліотеки. Тож кожен може взяти книгу, що цікавить, додому.

Немає коментарів:

Дописати коментар